ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ... |
Είδα τον δολοφόνο στην οθόνη
Η Γιουρντανούρ Σερχάτ σύζυγος του δολοφονηθέντος στις 12 Νοεμβρίου 1994 Κούρδου δικηγόρου Μεντέτ Σερχάτ, δύο χρόνια μετά την δολοφονία του άντρα της, έβγαλε κραυγή βλέποντας τηλεόραση : Να αυτός είναι ο άντρας που σκότωσε τον άντρα μου.
Ο Κούρδος δικηγόρος Μεντέτ Σερχάτ ήταν ένας από αυτούς που η Τανσού Τσιλλέρ αποκαλούσε ¨Αυτοί που βοηθάνε το ΠΚΚ¨, και ήταν στην λίστα ¨Χιλίων επιχειρήσεων¨ του τότε γνωστού Μεχμέτ Αγάρ. Στην κοινή γνώμη έγινε γνωστός ως δικηγόρος του Μπεχτσέτ Τζαντούρκ, αλλά εκείνος υπερασπίστηκε πολλές υποθέσεις παραβίασης δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της δίκης των 49. Στις 12 Νοεμβρίου 1994 τον δολοφόνησαν πυροβολώντας τον στο αυτοκίνητο του. Ο οδηγός του επίσης πέθανε, ενώ η σύζυγος του που ήταν δίπλα του μπόρεσε να παραμείνει στην ζωή παρά τις πληγές από τις 14 σφαίρες. Δύο χρόνια αργότερα η πονεμένη Γιουρντανούρ Σερχάτ που ακόμα ζει με τις σφαίρες στο σώμα της, βλέποντας τηλεόραση, ξαφνικά άρχισε να κραυγάζει. ¨Να αυτός είναι ο δολοφόνος που σκότωσε τον Μεντέτ μου¨. Αυτός είναι που μας πυροβολούσε φωνάζοντας ¨Σας έφαγα¨. Το άτομο στην τηλεόραση ήταν ο μετέπειτα δολοφονηθείς και κατηγορούμενος για πολλές δολοφονίες ¨γκρίζος λύκος¨ Τεφίκ Αγανσόϊ.
Η Γουρντανούρ Σερχάτ περιέγραψε στην εφημερίδα Ταράφ την στιγμή που πεθανε ο Μεντέτ Σερχάτ, το περιοδικό που τον στοχοποίησε, το όνομα έκπληξη που προειδοποίησε τον Μπεχτσέτ Τζαντούρκ λέγοντας του ¨Φύγε, και οι δυό μας είμαστε στην λίστα¨, και το τι ζήτησε από το ΑΚΠ και από τον δικηγορικό σύλλογο Κωνσταντινούπολης.
Πως γνωρίστηκαν ;
Και εγώ ενδιαφερόμουν για την πολιτική. Το κόμμα της Εμπιστοσύνης δεν βρισκόταν πολύ κοντά στον Μεντέτ, αλλά όλοι τον αγαπούσαν πολύ. Κούρδοι και Τούρκοι. Η ξαδέρφη του η Μπεντιρχάν Καμουράν μας γνώρισε. Ο Μεντέτ δεν άντεχε την καταπίεση των Κούρδων. Δεν ήταν φανατικός Κούρδος. Την ίδια αντίδραση πρόβαλλε όταν είχε πρόβλημα και ο Κούρδος και ο Τούρκος. Ήταν άνθρωπος. Το κράτος του κόλλησε την ετικέτα ¨Φανατικός Κούρδος κομουνιστής¨, και κηρύχτηκε ανεπιθύμητος.
Ασκούσε δικηγορία. Τι είδους υποθέσεις αναλάμβανε ;
Ήταν ποινικός δικηγόρος. Από βασανισμένα άτομα δεν έπαιρνε χρήματα. Και κάθε είδηση σκοτωμού τον συγκλόνιζε. Και πάντα έλεγε ¨δεν πρέπει να γίνεται έτσι¨. Πίστευε πως πρέπει να υπάρχει και άλλος δρόμος. Στην κηδεία του Μεντέτ, από το τζαμί στο Σισλί μέχρι το Ζιντζιρλίκουγια υπήρχε λαοθάλασσα ανθρώπων. Κούρδοι και Τούρκοι, όλοι περπάτησαν και έκλαψαν από πίσω του.
Δεν ήταν δικηγόρος του Μπεχτσέτ Τζαντούρκ ;
Τον Μεντέτ τον αποκάλεσαν δικηγόρο της μαφίας. Όχι δεν το δεχόμαστε αυτό. Με τον Μπεχτσέτ γνωρίστηκαν καθώς ήταν Κούρδος, ναι ήταν φίλοι. Σήμερα έχουμε μόνο την σύνταξη των 600 λιρών του Μεντέτ από τον δικηγορικό σύλλογο. Ούτε σπίτι, ούτε αυτοκίνητο έχουμε. Έτσι είναι ένας δικηγόρος της μαφίας ; Ο Μπεχτσέτ είχε πολλούς δικηγόρους. Ο Μεντέτ είχε μόνο μερικές από τις υποθέσεις του. Ο Μπεχτσέτ 4-5 μήνες πριν να δολοφονηθεί ήρθε σε εμάς. Άλλωστε καθόταν απέναντι από εμάς. Εγώ άνοιξα την πόρτα. Εμένα με αποκαλούσε ¨Συνταγματάρχη¨. Μπήκε μέσα. Είχε συναντήσει στο ξενοδοχείο Τζιραγάν τον Γιαχγιά Ντεμιρέλ. Του είχε πει ¨Αδερφέ και εσένα και εμένα μας έβαλαν σε λίστα θανάτου¨. Ο Γιαχγιά Ντεμιρέλ είχε προειδοποιήσει τον Μπεχτσέτ, ¨φύγε στο εξωτερικό, σώσε την ζωή σου¨.
Μίλησαν για το τι θα έκαναν ;
Όχι. Ο Μπεχτσέτ δεν το πίστευε, τα έλεγε γελώντας. Και ενώ μιλούσε ακόμα ο Μπεχτσέτ, ο Μεντέτ του είχε πει ¨Μα είναι δυνατόν ; ¨. Εκείνος όμως δεν έδωσε σημασία. ¨Αδερφέ μπορεί να μας σκοτώσουν, αλλά πεθαίνοντας θα πάρουμε και 78 άτομα μαζί μας¨ είχε πει. Ο Μπεχτσέτ ήταν θαρραλέο παιδί. Πίστευε πως θα τον σκότωναν στο ξύλο. Κάπου εκεί έκλεισε το θέμα.
Και ο Τζαντούρκ δολοφονήθηκε. Τι σκεφτήκατε, ο Μεντέτ Σερχάτ ανησύχησε ;
Ο Μπεχτσέτ δολοφονήθηκε. Και μάλιστα από αυτούς που εμπιστευόταν περισσότερο. Ο Χουσεΐν Κοτζαντάγ τον δολοφόνησε. Η κυρία Χινταγιέτ, γυναίκα του Μπεχτσέτ εκείνη τη μέρα ήρθε σε εμένα. Δεν είχε κανένα νέο από τον Μπεχτσέτ. Έλεγε ¨ Έχω ένα συναίσθημα πως τον σκότωσαν τον Μπεχτσέτ¨. Και εγώ της είχα πει ¨Όχι ψυχή μου, θα έρθει¨. Τα μεσάνυχτα μάθαμε πως δολοφονήθηκε. Πήγαμε στο Αντάπαζαρί και πήραμε το σώμα του. Τον γονάτισαν και τον πυροβόλησαν στο λαιμό. Αυτοί που σκότωσαν τον Μπεχτσέτ, σκότωσαν και τον Μεντέτ. Μια εβδομάδα μετά τον θάνατο του Μπεχτσέτ το περιοδικό Ακτουέλ δημοσίευσε φωτογραφία του Μεντέτ με τίτλο από κάτω ¨Ποιος έχει σειρά στη λίστα ; ¨. Στοχοποιούσε τον Μεντέτ πως δήθεν ¨Πίσω από όλα εσύ είσαι, αλλά δεν εμφανίζεσαι¨. Είπα στον Μεντέτ ¨Αμέσως διέψευσε το¨. Μια μέρα αργότερα δημοσιεύτηκαν 4-5 γραμμές διάψευση. Όμως το βέλος είχε φύγει. Του είπα ¨φύγε στο εξωτερικό¨, και μου είπε ¨Όπου και να πάω, αν θέλουν με σκοτώνουν¨.
11 μήνες αργότερα Ο Μεντέτ Σερχάτ δολοφονήθηκε στην αγκαλιά σας. Πως έγινε ; Γυρνούσαμε από ένα γάμο φίλων μας στο Μπακίρκιοι. Περασμένα μεσάνυχτα, γύρω στις 1 το βράδυ ήταν. Περάσαμε το καζίνο Μαξίμ, είχαν μείνει 100 μέτρα για το σπίτι. Ο οδηγός άρχισε να επιταχύνει. Εγώ δεν του μίλησα, λόγω του ότι ο Μεντέτ κοιμόταν. Ο Μεντέτ μου είχε πει ¨Δεν αισθάνομαι καλά¨ και είχε βγάλει την ζώνη του. Έβαλε το κεφάλι του στα πόδια μου και κοιμήθηκε. Ένα αμάξι ερχόταν από τον πάνω δρόμο. Θα στρίβαμε στον οδό Νογιάν, όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε μπροστά μας. Δεν μπορέσαμε να στρίψουμε, ένας κουστουμαρισμένος, με γιλέκο, κανονικά μαλλιά, ένας μορφονιός, άνοιξε την μπροστινή πόρτα. Έκανε ένα βήμα, τακ, τακ έριξε δύο σφαίρες στον οδηγό. Όλα γινόταν μέσα σε δευτερόλεπτα. Ο Μεντέτ δεν ξύπνησε καθόλου. Από τον ύπνο πέρασε στον θάνατο. Ο δολοφόνος φώναζε ¨Σας έφαγα¨. Εγώ είχα βάλει τα χέρια μου πάνω στο κεφάλι του Μεντέτ. Βροχή ερχόταν οι σφαίρες. Πυροβολούσε ιδιαίτερα προς το κεφάλι του Μεντέτ. Πυροβολούσε, πυροβολούσε και δεν τέλειωνε. 3,5,10 σφαίρες…Ο οδηγός σκοτώθηκε, η πόρτα του αυτοκινήτου ήταν ανοιχτή. Έφυγε τρέχοντας, πίσω του είχε ακόμη δύο άτομα. Αμέσως μόλις έφυγε ο δολοφόνος, έσκυψα για να δω αν ο Μεντέτ ζει ή όχι, κοιτούσα αν έπαιρνε αναπνοή. Σφαίρα είχε μπει στον κρόταφο του. Η αστυνομία που πάντα αργοπορούσε, αυτή τη φορά ήρθε σε δύο λεπτά. ¨Σώστε τον ¨ φώναζα. Λόγω της σφαίρας στο χέρι μου δεν μπορούσα να ανοίξω την πόρτα. Δεν μπορούσα να αφήσω τον Μεντέτ. Οι αστυνομικοί άνοιξαν την πόρτα. Με ρώτησαν ¨Μπορείτε να περπατήσετε ; ¨. Περπάτησα και με ανέβασαν στο μίνιμπας της αστυνομίας. Κοίταξα πίσω μου, τον Μεντέτ τον είχαν αφήσει κάτω.
Μεταφερθήκατε στο νοσοκομείο ;
Αμέσως άρχισα να σκέφτομαι τον Ρουμέτ. Στους γιατρούς είπα ¨Έχω ένα παιδί στα 16 του, θέλω να ζήσω¨. 14 σφαίρες έφαγα. Έμεινα στο νοσοκομείο τρεις εβδομάδες και έκανα αλλεπάλληλες εγχειρήσεις. Δεν πίστευαν πως θα ζήσω. Τα τρία τέταρτα από την χοληδόχο κύστη, από την σπλήνα και από το στομάχι μου δεν υπήρχαν… Σφαίρα δύο χιλιοστά κάτω από την καρδιά, και οκτώ τρύπες στο λεπτό έντερο. Από το παχύ έντερο έκοψαν 12 εκατοστά. Για 4 μήνες ακολουθούσα θεραπεία.
Ισχυριστήκατε πως δολοφόνος ήταν ο Τεφίκ Αγανσόι…
Δύο χρόνια μετά το περιστατικό βλέπαμε τηλεόραση, και ξαφνικά είδα στις ειδήσεις τον Τεφίκ Αγανσόι. Άρχισα να κλαίω. ¨Να αυτός είναι που σκότωσε τον Μεντέτ μου¨ φώναζα. Έλεγα, ¨Σας έφαγα¨ αυτός είναι που φώναζε. Αυτός ήταν που τράβηξε την σκανδάλη εκείνο το βράδυ. Αργότερα και εκείνον τον σκότωσαν. Εκείνος ήταν απλά ένας εκτελεστής. Ποιος όμως τον έβαλε να κάνει εκείνες τις δολοφονίες ; Αυτοί είναι που πρέπει να λογοδοτήσουν. Τις προάλλες ο συνταξιούχος αξιωματικός Ατίλλα Κιγιάτ δήλωσε πως ¨στα έτη 93-97 οι δολοφονίες ήταν κρατική πολιτική¨. Αυτοί που τότε ήταν πρωθυπουργοί, υπουργοί εσωτερικών και Αστυνομικοί Διευθυντές γιατί δεν μιλάνε σχετικά με αυτές τις δολοφονίες ; Τι ήταν και τίνος οι λίστες ; Σε τροχαίο να πέθαινε θα γινόταν μια δίκη, ακόμα κι αυτό δεν έγινε.
Δεν υποβάλλατε μήνυση ;
Υποβάλλαμε το 1994 και το 1997 δύο μηνύσεις για την ανεύρεση των δραστών. Αιτηθήκαμε να παραστούμε ως πολιτική αγωγή στην υπόθεση Εργκενέκον. 1,5 χρόνος και ακόμα δεν επεξεργάστηκαν τα στοιχεία. Ούτε στο ΕΔΑΔ πήγα. Δεν πήγα πρόσφυγας σε Ελβετία και Αγγλία. Εδώ γεννήθηκα και εδώ θέλω να πεθάνω. Είμαι πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας...
Η Εισαγγελία νομίζω άρχισε μια νέα έρευνα ;
Αυτό το κράτος είναι το δικό μου κράτος. Η Εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ άνοιξε έρευνα σχετικά με τις δολοφονίες αγνώστων δραστών. Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Κωνσταντινούπολης όμως γιατί δεν ερευνά τον θάνατο του μέλους του ; Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι ΜΚΟ πρέπει να διασφαλίσουν την διαλεύκανση χιλιάδων δολοφονιών. Απευθύνομαι στον πρωθυπουργό, απευθύνομαι στον πρόεδρο της δημοκρατίας. Ποια ήταν η αμαρτία μας ; Η δολοφονία του Μεντέτ είναι περιστατικό του παρακράτους. Στις εκλογές την ψήφο μου, εγώ την έδωσα στο ΑΚΠ. Στο δημοψήφισμα που δεν ήταν αρκετό, ψήφισα ναι. Να διαλευκάνουν αυτές τις δολοφονίες. Δεν ξέρω γιατί αλλά τους εμπιστεύομαι.
Ήταν στην λίστα της Τσιλλέρ
Ο Μεντέτ Σερχάτ γεννήθηκε στο Καρς, και δημοτικό πηγαίνει δίπλα στους γνωστούς του Αζέρους. Αφού τελείωσε ως οικότροφος το Λύκειο Τραπεζούντας, περνά στην νομική της Κωνσταντινούπολης και έρχεται στην Κωνσταντινούπολη. Δώδεκα αδέρφια από δύο μάνες. Είναι ο μόνος που τέλειωσε πανεπιστήμιο. Ο Μεντέτ Σερχάτ ήταν ένας από αυτούς που είχαν γίνει γνωστοί ως ¨οι 49¨ που μετά το πραξικόπημα της 27ης Μαΐου είχαν συλληφθεί ως ¨Φανατικοί Κούρδοι και κομουνιστές¨, αντιμετώπιζαν ποινή εκτέλεσης και αθωώθηκαν. Μετά από αυτήν τη δίκη συνεχίζει την δικηγορία. Ο Μεντέτ Σερχάτ δίπλα στις ποινικές δίκες, αναλαμβάνει στην δεκαετία του 90 και δίκες του Μπεχτσέτ Τζαντούρκ που δίνουν και παίρνουν. Ο Τζαντούρκ είναι το κορυφαίο όνομα στην ¨Λίστα της Τσιλέρ¨ των επιχειρηματιών που προβλέπεται να λογοδοτήσουν διότι βοηθάνε το ΠΚΚ. 11 μήνες μετά την δολοφονία του Τζαντούρκ τον Ιανουάριο του 1994, δολοφονείται και ο Μεντέτ Σερχάτ.
Γιόρτασα το Μπαϊράμι φιλώντας το μαξιλάρι του πατέρα μου
Ο γιός του Σερχάτ, ο Ρουμέτ 33 χρονών σήμερα λέει ¨Όλοι γιόρταζαν τα Μπαϊράμι φιλώντας το χέρι του πατέρα τους, και εγώ γιόρταζα μυρίζοντας και φιλώντας το μαξιλάρι του¨. Ο Ρουμέτ Σερχάτ όταν σκότωσαν τον πατέρα του ήταν στα 16 και σήμερα στα 33. Ο Ρουμέτ για να σταματήσει ο πόνος του απευθύνεται στον πρωθυπουργό : ¨Θέλουμε να σας εμπιστευτούμε. Είμαι ένα παιδί που τον πατέρα του τον σκότωσαν στην αγκαλιά της μάνας του. Και ενώ χαιρόμουν που έζησε η μάνα μου, λυπήθηκα για τον θάνατο του πατέρα μου. Ποια συνείδηση αντέχει να παίρνει από ένα παιδί τον πατέρα του ; Τις νύχτες κοιμόμουν μυρίζοντας το μαξιλάρι του. Στο Μπαϊράμι είχα γιορτάσει φιλώντας το μαξιλάρι του. Ο πατέρας μου δολοφονήθηκε επειδή ήταν Κούρδος. Εκείνη την εποχή οι δολοφονίες αγνώστων δραστών ήταν κρατική πολιτική. Τα ΜΜΕ πρόβαλλαν τον θάνατο του πατέρα μου ως εσωτερικό ξεκαθάρισμα της μαφίας. Σήμερα ο δικηγορικός σύλλογος της Εργκενέκον που δηλώνει πως ¨Οι συλλήψεις της Εργκενέκον είναι λανθασμένες¨ γιατί δεν ερευνά την δολοφονία του μέλους του ; Αν ακούει ο πρωθυπουργός μας παρακαλώ ας το σκεφτεί. Εδώ δεν πρόκειται για δολοφονία αγνώστου δράστη. Πρέπει μόνο να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Πρόκειται για ένα θέμα συνείδησης. Θέλουμε να σας εμπιστευτούμε¨.
Σχόλιο : Και έρχονται μετά τα τσιράκια της Τουρκίας να μας μιλήσουνε για μειονοτικά δικαιώματα και για δημοκρατία. Ας ξεβρωμίσουν πρώτα την κόπρο του Αυγεία στη χώρα τους, και μετά τα λέμε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου