19.12.10

Τα φιλαράκια τα καλά...

Ο φίλος του Γιώργου που έγινε αντίπαλος μέσα σε μια νύχτα


Συνήθως, όσοι προβαίνουν στο «απονενοημένο» -στην πολιτική- είτε λοιδορούνται είτε ηρωoποιούνται. Τις περισσότερες φορές συμβαίνει το πρώτο, καθώς αναλαμβάνουν δράση οι μηχανισμοί προπαγάνδας των κομμάτων.
Οι «αποστάτες» θεωρούνται τμήμα μιας συνωμοσίας, ενεργούμενα των συμφερόντων, λαϊκιστές ή δυσαρεστημένοι επειδή δεν πήραν κάποια θέση, εκβιαστές ή άνθρωποι που αναζητούν την ηρωική έξοδο. Σπάνια γίνονται αποδεκτοί οι λόγοι συνείδησης ή η γνήσια πολιτική διαφωνία.Στην περίπτωση του Β. Παπαχρήστου, ήρωας ήταν σίγουρα ο πατέρας του, «ο γιατρός». Με αυτήν την κληρονομιά κατέβηκε στην Αθήνα ο γιος του και οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Εγινε «κολλητός» του Ν. Κοτζιά, με τον οποίο αποχώρησαν μαζί διαφωνώντας στη συγκυβέρνηση του 1989. Εν τω μεταξύ, ο Βαγγέλης είχε μάθει την οικονομία και του καπιταλισμού και του κομμουνισμού. Σπούδασε μαθηματικά στο φημισμένο London School of Economics και στο Λεμονόσοφ της Μόσχας. Εκεί γνώρισε και τη γυναίκα του. Τη μαύρη καλλονή από την Καραϊβική πολιορκούσε ολόκληρο το πανεπιστήμιο, αλλά την κέρδισε ο «Ελληνας». Και την έφερε μαζί του στην Ελλάδα, υιοθετώντας και την κόρη της.Νίκος Κοτζιάς και Βαγγέλης Παπαχρήστος, μετά την αποχώρησή τους από τον Περισσό, πέρασαν δύσκολα χρόνια. Τα βήματά τους έφθασαν μέχρι το υπουργείο Εξωτερικών, όπου εργάστηκαν ως εμπειρογνώμονες. Ο Γ. Παπανδρέου τους ξεχώρισε. Απολάμβανε τις ιδεολογικές συζητήσεις μαζί τους. Το 2004 ο γιος του γιατρού επέστρεψε στην Πρέβεζα ως υποψήφιος βουλευτής και «άνθρωπος του Γιώργου». Οι πολίτες τον εξέλεξαν και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τον τοποθέτησε στο πρώτο πολιτικό συμβούλιο που σχημάτισε. Στη Βουλή ήταν το επίκεντρο της παρέας των νέων παπανδρεϊκών βουλευτών.Στον «ανασχηματισμό» του 2006 (Δεκέμβριος) ο Β. Παπαχρήστος «θυσιάστηκε» για να επιστρέψουν στο ανώτερο καθοδηγητικό όργανο οι κορυφαίοι. Πλησίαζαν οι εκλογές και το ΠΑΣΟΚ δεν έλεγε να πάρει τα πάνω του. Οι παλιοί ανακατέλαβαν τις καρέκλες τους, αλλά ο Γ. Παπανδρέου γνώρισε μία ακόμη ήττα από τον Κ. Καραμανλή τον Σεπτέμβριο του 2007. Ο Β. Παπαχρήστος ήταν στο πλευρό του, εξαπολύοντας μύδρους κατά των βενιζελικών. Τσακώθηκε ακόμη και με φίλους του για να υπερασπιστεί τον Γ. Παπανδρέου.
Διαφωνούσε
Μετά την εσωκομματική νίκη, Ν. Κοτζιάς και Β. Παπαχρήστος συναντήθηκαν ξανά στο ΙΣΤΑΜΕ, όπου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά «μετατέθηκε» για να του δώσει ξανά ιδεολογικό περιεχόμενο. Η νίκη του 2009 βρήκε τον πρώτο σε «δυσμένεια» και τον δεύτερο στα έδρανα της Βουλής. Αλλά μέχρι εκεί. Δεν «χώρεσε» στο κυβερνητικό σχήμα ούτε και στον «XXL ανασχηματισμό» του περασμένου Σεπτεμβρίου.Από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης ο βουλευτής Πρέβεζας έλεγε, πάντα ιδιωτικά, τις διαφωνίες του. Κυρίως για την οικονομική πολιτική. Εμπαινε στο καφενείο της Βουλής κρατώντας δύο στοίβες οικονομικά βιβλία και από πάνω έναν φορητό υπολογιστή. Τα αράδιαζε σε ένα τραπέζι και τα ρουφούσε, όπως τον καπνό του άφιλτρου τσιγάρου του και τον σκέτο γαλλικό, που πίνει σε δεκάδες καθημερινά.Για ήρωας, λοιπόν, δεν φαίνεται. Ομως, δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε αποστάτης ούτε τμήμα συνωμοσίας ούτε ενεργούμενο συμφερόντων, λαϊκιστής ή εκβιαστής. Σαρξ εκ της σαρκός των παπανδρεϊκών δεν μπορεί να του κολλήσει καμία από τις παραπάνω «κατηγορίες». Ψήφισε «όχι», όχι γιατί θεωρούσε τα μέτρα αντιλαϊκά. Δεν το έκανε για να δοξαστεί, αλλά επειδή διαφωνούσε με την αποτελεσματικότητά τους. Το είπε ξεκάθαρα στον Γ. Παπακωνσταντίνου: «Αλλο να υποτάσσεσαι στους τοκογλύφους και άλλο να μπαίνεις στη λογική τους»! Το μήνυμα που έστειλε, μιλώντας στο ΚΤΕ Οικονομικών, οι επιτελείς το αγνόησαν. Γιατί τον θεωρούσαν δικό τους. Μετά το «όχι», κάποιοι έλεγαν ότι... «απασφάλισε». Οτι το έκανε «γιατί ήταν κομμένος και στεναχωρημένος». Λίγοι.Οι περισσότεροι από τους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου αισθάνονταν πολύ άβολα. Γιατί ξέρουν τον Βαγγέλη. Ξέρουν ότι δεν θα τον δουν στα πρωινάδικα, ούτε υποψήφιο κανενός τυχοδιωκτικού σχήματος. Αισθάνονται άβολα, γιατί φοβούνται πως μπορεί να έχει δίκιο. Ξέρουν ότι δεν είναι ήρωας και ότι δεν σκέφτεται έτσι, όμως ξέρουν ότι ξέρει. Ξέρει μαθηματικά, ξέρει οικονομικά. «Και του καπιταλισμού, και του κομμουνισμού»...«Εμεινε» από αριστερούς. Οι αριστεροί του Γιώργου δεν είναι πια μαζί του. Ο Ν. Κοτζιάς αποπέμφθηκε από το ΙΣΤΑΜΕ, ο Β. Παπαχρήστος διαγράφτηκε από την ΚΟ, ο Γ. Παναγιωτακόπουλος έχει ανέβει στα κάγκελα, ο Στ. Τζουμάκας είναι στην αίθουσα αναμονής της ΚΟ κ.ο.κ. Δίπλα στον πρόεδρο είναι, πλέον, οι μισητοί εκσυγχρονιστές του Κ. Σημίτη. Χωρίς τον πρώην πρωθυπουργό, που διεγράφη και αυτός. Μπερδεμένοι καιροί...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More