11.12.10

Ενημέρωση εξ ανατολών...




ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΟΠΛΩΝ


Εφ. Ταράφ 7-12-2010

Η εταιρία παραγωγής πυραυλικών συστημάτων MBDA που υπέγραψε τον Νοέμβριο γενικό πλαίσιο συμφωνίας με Τουρκικές αμυντικές εταιρίες, εφαρμόζει την στρατηγική ¨Να παράσχουμε τεχνολογία, να παράγουμε μαζί, να αναπτύξουμε μαζί, να πουλήσουμε μαζί¨.
Η Ευρώπη επίσης θέλει να πουλήσει όπλα
Μετά την ιταλική εταιρία Agusta που κέρδισε τον διαγωνισμό ύψους 3 δις $ για τα επιθετικά ελικόπτερα, οξύνθηκε ο ανταγωνισμός στην αμυντική αγορά της Τουρκίας. Ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρίες, από τα μεταφορικά αεροπλάνα C-27 μέχρι εταιρίες διαστημικών συστημάτων που θέλουν να εισέρθουν σε μια σειρά από τομείς της Τουρκικής αγοράς, σχεδιάζουν να σπάσουν την ηγεμονία των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας το ατού της ¨μεταφοράς τεχνολογίας¨.  Κέντρο του ανταγωνισμού τα αεροπορικά συστήματα άμυνας. Τέσσερεις χώρες θα μετέχουν στον διαγωνισμό που θα ανοίξει η Τουρκία, που προσπαθεί να μειώσει την καταγεγραμμένη της αδυναμία στην αεράμυνα. 
Απεριόριστη μεταφορά τεχνογνωσίας 
Λόγω των προβλημάτων ενσωμάτωσης στο ΝΑΤΟ των Κινέζικων και Ρωσικών συστημάτων, ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της  Raytheon που παράγει τα Patriot PAC-3, φαίνεται να είναι η MBDA, η οποία επιτάχυνε τις συνομιλίες για την πώληση του συστήματος αεράμυνας Samp-T, καθώς και για ¨στρατηγικό συνεταιρισμό¨. Η MBDA που έχει υπογράψει πλαίσιο συμφωνίας με τις (τουρκικές εταιρίες) Aselsan, Roketsan, Havelsan και Ayesaş, υπόσχεται απεριόριστη μεταφορά τεχνογνωσίας, παραγωγή στην Τουρκία και δυνατότητα πώλησης σε τρίτες χώρες. Οι αρμόδιοι της MBDA αποφεύγουν να δώσουν πληροφορίες για το κόστος του συστήματος για το οποίο προβάλλουν την μεταφορά τεχνολογίας. 
Μπορούνε να ενσωματωθούνε στο ΝΑΤΟ
Το σύστημα Samp-T ανεξάρτητα από την πυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ, προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για την φύλαξη περιοχών στρατηγικής σημασίας, ενώ έχει την ικανότητα με το πάνω από 500 χιλιόμετρα βεληνεκές του να καταστρέφει βαλλιστικούς πυραύλους. Οι εκτοξευόμενοι από στεριά και θάλασσα πύραυλοι Aster 15-30 που χρησιμοποιεί το σύστημα Samp-T, έχει την ικανότητα να ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ, είτε να λειτουργήσει ανεξάρτητα. Το Samp-T προβλέπεται να λειτουργεί σε συντονισμό με το  κατασκευασθέν από την ASELSAN Σύστημα Έγκαιρης ειδοποίησης, Διοίκησης και Ελέγχου (HERİKKS).
 Έκπληξη Γιουροφάιτερ
Παρά το ότι μετά την οριστικοποίηση  της αγοράς αξίας 14 δις $ των F-35 έπεσε το ενδιαφέρον για νέα αεροπλάνα, ακούστηκε πως η πολυεθνική αμυντική βιομηχανία Finmeccanica συνεχίζει να παζαρεύει με την Τουρκία τα Eurofighter. Οι αρμόδιοι της Finmeccanica σε δηλώσεις τους στους Τούρκους δημοσιογράφους, ανέφεραν πως επιθυμούνε το συντομότερο να πουλήσουν 50-60 τεμάχια. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί μια τέτοια αγορά η οποία αναμένεται να φτάσει σε κόστος 2-3 δις $, προβλέπεται πως  τα Γιουροφάιτερ θα καλύψουν τις αδυναμίες του στόλου των F-4 της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More