27.1.11

Την άρση του οικονομικού εμπάργκο...


Στη Βουλή το ρεπορτάζ του ΕΚ για την τράπεζα του Ιράν.


saderatΤην άρση του οικονομικού εμπάργκο προς την Ιρανική τράπεζα από την Ελλάδα ζητούν με ερώτηση τους στη Βουλή προς το υπουργείο Εξωτερικών οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, Ηλίας Πολατίδης και Θάνος Πλεύρης. Η SADERAT από τον Αύγουστο βρίσκεται κάτω από καθεστώς αυστηρών περιορισμών, αφού για κάθε της ενέργεια και συναλλαγή πρέπει να αναμένει επί μακρό χρονικό διάστημα την συγκατάθεση της Τραπέζης της Ελλάδος. Με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους εν Ελλάδι Ιρανούς και γενικότερα συναλλασσόμενους με την Τράπεζα, μεταξύ των οποίων αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν.

Το θέμα ανέδειξε πρώτος ο ΕΚ τον Αύγουστο, αποκαλύπτοντας έγγραφη εντολή της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης τη Τρομοκρατίας προς τους υπευθύνους των πιστωτικών ιδρυμάτων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών της χώρας να μην εκτελούν συναλλαγές από και προς την SADERAT IRAN στην Ελλάδα.
Οι δύο βουλευτές στην ερώτηση τους προς το υπουργείο εξωτερικών τονίζουν ότι προκύπτει μείζον θέμα εξωτερικής πολιτικής για την Ελλάδα αφού αυτή η ενέργεια «βλάπτει τα συμφέροντα του Ιράν με το οποίο διατηρούμε φιλικότατες σχέσεις και συνδεόμαστε με διαχρονικούς και ιστορικούς δεσμούς».
«Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι οι αναγκαίες με ξένες χώρες φιλικές, διπλωματικές, οικονομικές, πολιτιστικές κ.λπ. σχέσεις της Πατρίδος μας που εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα θυσιάζονται αβίαστα στον βωμό των επεκτατικών βλέψεων και συμφερόντων τρίτων χωρών και στην τακτική των γνωστών διεθνών κέντρων αποσταθεροποιήσεως του παγκοσμίου πολιτικού σκηνικού που θέλουν να παρουσιάσουν με οποιοδήποτε μέσον το Ιράν ως χώρα «τρομοκράτη» καταλήγουν στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΛΑΟΣ και ζητούν να μάθουν τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση έτσι ώστε να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις κατά του Ιράν.
Αγωνία για το μέλλον της τράπεζας στην Ελλάδα εκφράζει η SADERAT
Ο ΕΚ επικοινώνησε σήμερα με εκπρόσωπο της SADERΑΤ στην Ελλάδα. Πράγματι η τράπεζα αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά προβλήματα στην κίνηση των κεφαλαίων της καθώς όπως είπε, αυτή η κατάσταση αποθαρρύνει αρκετούς δυνητικούς πελάτες της αλλά και τους υπάρχοντες να συνεργασθούν με την τράπεζα.

Η εκπρόσωπος δεν έκρυψε την δυσφορία της για το γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα δεν έχει προβεί σε καμία κίνηση στήριξης της ιρανικής τράπεζας ούτε και στοιχειώδους διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση της από την Τράπεζα της Ελλάδος να κρατά δεσμευμένα τα κεφάλαια της SADERAT IRAN. Άλλωστε η SADERΑΤ δεν κινείται ανταγωνιστικά έναντι των άλλων τραπεζών στη χώρα, υπογραμμίζει.

Εκκωφαντική όμως είναι και η σιγή της ΟΤΟΕ [Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος] για τις απολύσεις εργαζομένων της SADERAT στην Ελλάδα από πέρυσι τον Αύγουστο, εξαιτίας των περιοριστικών όρων που επιβλήθηκαν σε αυτήν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περιορισμοί θα ισχύσουν για ένα έτος, λήγουν δηλαδή τον προσεχή Αύγουστο. «Κανείς δεν γνωρίζει όμως αν θα επανεκδοθεί ανάλογη απόφαση» σημειώνει η εκπρόσωπος της τράπεζας, θυμίζοντας ότι από το 1977 που η SADERAT λειτουργεί στην Ελλάδα αντιμετωπίζει συνέχεια τέτοιου είδους προβλήματα.
www.elkosmos.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More