27.1.11

Τι τον φυλάνε...

Θέλουν να θάψουν τον Λένιν.




 Φαίνεται πως 87 χρόνια μετά το θάνατο του Λένιν ίσως ήρθε η ώρα να θάψουν την ταριχευμένη σορό του. Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από μια ψηφοφορία που διενήργησε στη Ρωσία από έναν ιστότοπο που δημιουργήθηκε αποκλειστικά γι' αυτό το λόγο, το goodbyelenin.ru, σαφής αναφορά στην ταινία «Good Bye Lenin» του 2003.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση περισσότερα από τα δύο τρίτα των Ρώσων δηλώνουν ότι θα ήθελαν να ταφεί ο Λένιν και να αποσυρθει από το μαυσωλείο της Κόκκινης πλατείας.
Στην ερώτηση «Υποστηρίζετε την ιδέα του ενταφιασμού του Λένιν;», το 70% των συμμετεχόντων σε σύνολο 258.354 ψηφοφόρων απάντησαν «ναι». Ο ιστότοπος ανήκει στο κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία.
Το θέμα του ενταφιασμού του Λένιν, ο οποίος πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1924 επανέρχεται συχνά στη Ρωσία μετά την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος το 1991. Μέχρι τώρα όμως κανένας ηγέτης δεν τολμά να πάρει αυτή την απόφαση καθώς παρόλο που οι ψηφοφόροι των κουμουνιστικών κομάτων δεν ξεπερνούν το 12% (εκλογές 2007), ο Λένιν συνεχίζει να τιμάται από πολλούς Ρώσους, ιδιαίτερα τους πιο ηλικιωμένους.
Παρά α αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων ένας υπεύθυνος του Κρεμλίνου δηλώνει ότι ακόμα δεν υπάρχουν οι σκέψεις για ενταφιασμό του Λένιν και πρόωρη θεωρεί την ταφή και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Από την άλλη πλευρά, η πρώην σοβιετική διαφωνούσα Λιουντμίλα Αλεξέγεβα θεωρεί ότι καμία πρόοδος δεν μπορεί να γίνει στη Ρωσία όσο δεν αποσύρονται από την Κόκκινη Πλατεία η σορός του Λένιν και του Στάλιν.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More