17.2.11

Ασχολείται κανείς με την Β. Ήπειρο;

Τι συμβαίνει με τον Έλληνα πρόξενο στην Κορυτσά;


proksenosΜια έντονη φημολογία για την απομάκρυνση του Έλληνα προξένου της Κορυτσάς κυκλοφορεί από χθες σε διάφορες ενημερωτικές ιστοσελίδες, μετά από επιθυμία προφανώς της Αλβανικής κυβέρνησης. Και αυτό γιατί, την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Οικονόμου, κατά την διάρκεια εκδήλωσης και εν όψει της απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία, στην οποία θα γίνει φυσικά και καταγραφή της ελληνικής μειονότητας, έκανε τις εξής δηλώσεις: "«Στην Κορυτσά οι Έλληνες δεν πρέπει να φοβούνται στην ερχόμενη απογραφή πληθυσμού να δηλώσουν αυτό που είναι. Οι παππούδες σας εδώ ήταν Έλληνες, εδώ έγιναν ένδοξες  ελληνικές μάχες, ο ελληνικός λαός ήταν πάντοτε παρών εδώ. Να πάτε στους τάφους των προγόνων σας που γράφουν ελληνικά  και να πράξετε κατά συνείδηση». Αυτές οι δηλώσεις του κ. Οικονόμου και ο όρος «Βόρειος Ήπειρος» που ανέφερε πολλές φορές στην ομιλία του, προκάλεσαν την αντίδραση των αλβανικών μέσων ενημέρωσης τα οποία καταφέρθηκαν εναντίον του με αρκετά σκληρό τρόπο ομολογουμένως.
Μάλιστα, την θέση του διαχώρισε και ο πρέσβης της Ελλάδος στην Αλβανία κ. Πάζιος, ο οποίος μίλησε για "προσωπικές απόψεις" του κ. Οικονόμου, τις οποίες δεν στηρίζει η Αθήνα. Η μοναδική υποστήριξη προς τον κ. Οικονόμου, πέρα από το πατριωτικό διαδίκτυο, ήλθε εκ μέρους της οργάνωσης των Βορειοηπειρωτών "Ομόνοια".
Οι πρώτες φήμες μιλούσαν για ανάκληση του προξένου. Σύμφωνα όμως με το ελληνικό ΥΠΕΞ, αυτός απλά ήλθε στην Ελλάδα για να "ενημερωθεί" για διάφορα ζητήματα. Προφανώς η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Πιεσμένη από τις διαστάσεις που πήρε το θέμα στην αλβανία, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να "απομακρύνει" διακριτικά για λίγο καιρό τον πρέσβη, μέχρι να ... περάσει η μπόρα.
Η απογραφή πληθυσμού της γειτονικής χώρας, σε λίγους μόλις μήνες, είναι μια πολύ σημαντική καμπή για το μέλλον της ελληνικής μειονότητας στην χώρα, που ήδη δοκιμάζεται σκληρά από την αυθεραισία του Αλβανικού κράτους αλλά και την ατιμωρησία μαφιών αλβανικής καταγωγής που κάνουν την ζωή των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών δύσκολη.
Η δε απομάκρυνση εκ μέρους του ελληνικού κράτους, όποιου προσώπου προσπαθεί να πείσει τους Βορειοηπειρώτες να ξεφύγουν από τον φόβο, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ελληνικής πολιτικής στο Βορειοηπειρωτικό την τελευταία τριακονταετία.
www.elkosmos.gr 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More