6.3.11

Για να βρεί λεφτά ο πρωθυπουργός της συμφοράς...

Τους τελευταίους μήνες έχουν πολλαπλασιαστεί οι αφίξεις στη χώρα μας Τούρκων επιχειρηματιών, οι οποίοι κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας έχουν επαφές με επικεφαλής ελληνικών εταιρειών ακινήτων. Στόχος τους; Να αναζητήσουν αξιόπιστοΈλληνα εταίρο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδυσειβ στην εγχώρια αγορά ακινήτων και στον τουρισμό, δύο τομείς που, κατά τους Τούρκους, παρουσιάζουν μεγάλες ευκαιρίες λόγω της κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι...
ένα από τα μεγαλύτερα real estate agencies στην Ελλάδα, η Δανός/ΒΝΡ Paribas Real Estate, υπέγραψε πριν από περίπου ένα μήνα συμφωνία με την τουρκική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στα ακίνητα Turyap SA, έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στην τουρκική και διεθνή κτηματαγορά, με 337 υποκαταστήματα στη γειτονική χώρα, με αντικείμενο την ίδρυση κοινοπραξίας. Στόχος, τα χρυσοφόρα ελληνικά ακίνητα που σε λίγο θα βγουν στο σφυρί προς αξιοποίηση...

Την ίδια στιγμή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «Κ», επιχειρηματικός φορέας από τη χώρα της Ημισελήνου έχει προσεγγίσει μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες παροχής συμβουλευτικών και κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, καθώς ενδιαφέρεται να υλοποιήσει επένδυση αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα του τουρισμού. Ρόλο-κλειδί στην προώθηση των τουρκικών επιχειρηματικών συμφερόντων στην Ελλάδα παίζει ο 51χρονος Erol User. Ο Τούρκος επιχειρηματίας και banker είναι ο ιδρυτής της User Hellas Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε., ενώ λειτουργεί ως «μεσάζων» όχι μόνο για τους επενδυτές του Βοσπόρου, αλλά και για Έλληνες που σχεδιάζουν επενδύσεις στην Κωνσταντινούπολη. Ο User, με παρουσία στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ΄80 (το ΄88 βραβεύτηκε από την HELMEPA), βρίσκεται στο άμεσο περιβάλλον του Ταγίπ Ερντογάν και είναι συνομιλητής του Γιώργου Παπανδρέου. Παρουσία στην ελληνική αγορά έχει και ο όμιλος Κοτς (KOC). Το 2007 είχε διεκδικήσει σε κοινοπραξία με την Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών τη Μαρίνα Φαλήρου και η θυγατρική της Setur μαζί με τη Folli-Follie έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Μαρίνα Βουλιαγμένης.

«Luks villa»
Χαρακτηριστικό, πάντως, της αυξανόμενης ζήτησης από Τούρκους για την ελληνική κτηματαγορά, όπως αναφέρει στο «Κ» κορυφαίος παράγοντας της αγοράς στην Κωνσταντινούπολη, είναι ότι ολοένα και πιο συχνά δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο ολοσέλιδες καταχωρίσεις τοπικών μεσιτικών δικτύων που αφορούν πωλήσεις πολυτελών βιλών (Luks villa) και κατοικιών, κυρίως στη Μύκονο και τη Ρόδο.

Το ενδιαφέρον των Τούρκων επιχειρηματιών οφείλεται, ως επί το πλείστον, στην πτώση τουλάχιστον σε ποσοστό 30% που καταγράφουν οι τιμές των ελληνικών ακινήτων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Baris Aydin πρόεδρος της Bariskent, μιας από τις μεγαλύτερες τουρκικές εταιρείες στον κλάδο της αγοράς ακινήτων, δήλωσε πολύ πρόσφατα στη Hurriyet ότι ενδιαφέρεται είτε για μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων είτε για αγορά νησιών.

Ο τουρκικός κολοσσός, που τυγχάνει μεγάλης προβολής από τα τουρκικά media -μόνο το πρώτο εικοσαήμερο του Φεβρουαρίου είχε περίπου 15 αναφορές σε διαφορετικά έντυπα-, μέχρι στιγμής έχει υλοποιήσει έργα ανάπτυξης ακινήτων μόνο στην Τουρκία κι ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων του.

Η απόκτηση ελληνικών ξενοδοχειακών μονάδων που αποτελούν για τους Τούρκους επενδυτές «distressed» ακίνητα, οι τουριστικές ή οικιστικές αναπτύξεις και, βέβαια, η μακροχρόνια μίσθωση ή αγορά νησιού αποτελούν τους βασικούς τομείς δράσης των επενδυτών.

Ερωτηματικά
Το ερώτημα, όμως, που τίθεται είναι κατά πόσον είναι δυνατή, λόγω και της φύσης της επένδυσης, μια ενδεχόμενη δραστηριοποίηση Τούρκων στο ελληνικό real estate.

Κτηματομεσίτες που βρίσκονται σε επαφές με Τούρκους επιχειρηματίες αναφέρουν σιβυλλικά στο «Κ» πως, σε πρώτη φάση, ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός σαφούς masterplan των σχεδιαζόμενων επενδύσεων. Βέβαια, το σημαντικότερο πρόβλημα που έχουν να επιλύσουν οι επενδυτές της γειτονικής χώρας σχετίζεται με τους περιορισμούς που υφίστανται στις αγοραπωλησίες ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα, εάν ληφθεί υπόψη ότι παραμεθόριος θεωρείται σχεδόν όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και πολλά νησιά του Αιγαίου, όπου... πας μη Ευρωπαίος επενδυτής εξαρτάται από τη λήψη ειδικής άδειας από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Παρ΄ όλα αυτά, οι Τούρκοι φαίνεται να επιμένουν «ελληνικά» - και όχι άδικα, καθώς, όπως αναφέρουν γνώστες της υπόθεσης, υπάρχει λύση. Υιοθετείται, δηλαδή, η «φόρμουλα» είτε της ίδρυσης ελληνικής εταιρείας από Τούρκους με σκοπό την επένδυση ή ανάπτυξη ακινήτων είτε της «συμμαχίας» με Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι ενεργούν εκ μέρους των «γειτόνων».

Στο επίκεντρο βίλες και νέα συγκροτήματα
Δίχως υπερβολή, η ελληνική κτηματαγορά βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «CNR Eurasia Real Estate & Investment Fair», που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Κωνσταντινούπολη.

Το ενδιαφέρον τόσο των συμμετεχόντων στην έκθεση αλλά και σχεδόν του συνόλου των τουρκικών εφημερίδων «κέντρισαν» οι χλιδάτες προς πώληση βίλες στη Μύκονο αλλά και τα projects για ανάπτυξη πολυτελών οικιστικών συγκροτημάτων σε Ρόδο και Κέρκυρα που παρουσιάστηκαν από την ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Satori Real Estate.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η επικεφαλής της Satori, Μαίρη Γεωργοπούλου, σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η τρέχουσα συγκυρία ενδείκνυται για ανάπτυξη κατοικιών, πολυτελών κτιρίων και εμπορικών κέντρων. Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάστηκαν τα σχέδια ανάπτυξης ακινήτων και προς πώληση ακίνητα, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων. Μεταξύ αυτών, οικιστικό συγκρότημα 85.000 τ.μ. στην Κέρκυρα, προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ. και έπαυλη 1.000 τ.μ. στη Ρόδο, αξίας 4 εκατ. ευρώ.

Παρουσιάστηκε, επίσης, φιλόδοξο project, συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, που αφορά την υλοποίηση εμπορικού κέντρου στο κέντρο της Αθήνας.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 26ης Φεβρουαρίου
ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More