7.4.11

Εξ ανατολών...

ΕΠΑΝΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΞΑΝΑ Η ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ-ΣΥΜΒΟΛΟ.

Εφ. Ραντικάλ 3-4-2011.

17 χρόνια μετά βγαίνει ξανά η Οζγκιούρ Γκιουντέμ.
Η εφημερίδα που μέσα στα δύο χρόνια που έβγαινε, δολοφονήθηκαν 76 εργαζόμενοι της, και είχε γίνει σύμβολο για τον κουρδικό τύπο, από αύριο επανεκδίδεται.
Η εφημερίδα Οζγκιούρ Γκιουντέμ που κατά την διάρκεια των δύο ετών που έβγαινε δολοφονήθηκαν 30 ανταποκριτές της, υποβλήθηκαν αμέτρητες μηνύσεις σε βάρος της, και ανακλήθηκε πολλές φορές, 17 χρόνια μετά ετοιμάζεται ξανά να συναντήσει τους αναγνώστες της.

Η εφημερίδα που έβγαινε με ειδήσεις που αφορούσαν τις πιο σφοδρές συγκρούσεις της δεκαετίας του 90 στα ΝΑ, άντεξε δύο χρόνια, ενώ πιέσεις δεν αντιμετώπιζαν μόνο οι εργαζόμενοι σε αυτήν αλλά κατά καιρούς ακόμη και οι διανομείς της. Η εφημερίδα Οζγκιούρ Γκιουντέμ που έγινε και ταινία με τίτλο ¨Press¨, υπήρξε μια εφημερίδα-σύμβολο για τον κουρδικό τύπο.
Η εφημερίδα άρχισε να εκδίδεται στην Κωνσταντινούπολη στις 30 Μαΐου 1992. Κατά την διάρκεια της ζωής της υπήρξαν πολλές αστυνομικές έρευνες στα γραφεία της, 76 εργαζόμενοι της, εκ των οποίων οι 30 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν, και τελικά έκλεισε στις 14 Απριλίου 1994. Η Οζγκιούρ Γκιουντέμ ήταν η πρώτη εφημερίδα που έθεσε στην επικαιρότητα τις δραστηριότητες της JİTEM και τις δολοφονίες της Χεζμπολλάχ στην περιοχή.
Στο τέλος τους έβαλαν βόμβα
Αυτές όμως οι θαρραλέες ειδήσεις στο βίαιο περιβάλλον της περιοχής ¨τιμωρήθηκαν¨ πολύ σκληρά. Επτά μέρες μετά την έναρξη έκδοσης της ο ανταποκριτής της στο Ντιγιαρμπκίρ Χαφίζ Ακντεμίρ δολοφονείται. 30 δημοσιογράφοι της με πρώτους τους Φερχάτ Τεπέ και Ναζίμ Μπαμπάογλου δολοφονούνται. Είχε απαγορευτεί η είσοδος της εφημερίδας στην ¨Περιοχή Εκτάκτου Ανάγκης¨, ενώ στο στόχαστρο ήταν ακόμη και οι διανομείς της. Ως αποτέλεσμα αυτών των δολοφονιών που διεπράχθησαν από στελέχη της JİTEM και της Χεζμπολλάχ, συνολικά στα δύο χρόνια, 76 εργαζόμενοι της εφημερίδας έχασαν τη ζωή τους. Μετά το κλείσιμο της εφημερίδας στις 14 Απριλίου 1994, ως διάδοχη κατάσταση της, βγήκε στις 28 Απριλίου 1994 η εφημερίδα Οζγκιούρ Ουλκέ. Στα τρία γραφεία της εφημερίδας μπήκαν βόμβες στις 3 Δεκεμβρίου 1994.Τότε έχασε τη ζωή του ο εργαζόμενος Ερσίν Γιλντίζ, ενώ τραυματίστηκαν 21 άτομα.
Η Οζγκιούρ Γκιουντέμ σχεδιάζεται να βγει στην κυκλοφορία την Δευτέρα και ο Γενικός Διευθυντής έκδοσης της Χουσείν Αϊκιόλ υπενθυμίζοντας πως εδώ και 21 χρόνια εξέφραζε την ¨παράδοση τύπου της εφημερίδας Οζγκιούρ¨ είπε πως «Στο μεταξύ διάστημα βγάλαμε εφημερίδες με διάφορα ονόματα, αλλά η νοοτροπία μας δεν άλλαξε¨. Ο Αϊκιόλ είπε πως δεν θα είναι μια εφημερίδα μόνο για Κούρδους, και πως θα περιλαμβάνονται σε αυτήν κάποια ονόματα έκπληξη : ¨Προσπαθήσαμε να διευρυνθούμε, θα μετέχουν αρθρογράφοι όπως οι Ερτογρούλ Κιουρκτσού και Ασλί Ερντογάν. Θα μετάσχουν και οι Λεϊλά Ζανά και Χατίπ Ντίτζλε. Νέοι σύμβουλοι έκδοσης θα μετάσχουν στην εφημερίδα. Εν όψει της 12ης Ιουνίου υπάρχει μια έντονη εκλογική επικαιρότητα. Εμείς θα παρακολουθήσουμε αυτήν την επικαιρότητα. Θα βγάλουμε μια εφημερίδα αντάξια της δικής της παράδοσης.
Η περιπέτεια της έκδοσης με αριθμούς
76 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 30 δημοσιογράφοι, δολοφονήθηκαν. Επιβλήθηκε σταμάτημα έκδοσης από 3έως 30 μέρες 20 φορές. Στους αρθρογράφους και ανταποκριτές της επιβλήθηκαν συνολικά 147 χρόνια φυλάκισης και 21 εκ. τ.λ. πρόστιμα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More