14.5.11

Πρωθυπουργός εκτός τόπου... και χρόνου...

Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο, λέει ο πρωθυπουργός!

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη του στόχου απόκτησης πρωτογενούς πλεονάσματος, είμαστε στον σωστό δρόμο, προχωράμε μπροστά και δεν διαπραγματευόμαστε νέους όρους, ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Όσλο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Προοδευτική Διακυβέρνηση με θέμα: «Η ατζέντα μετά την κρίση για την κεντροαριστερά».
Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γ.Στόλτενμπεργκ, τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Ε.Γκίλμορ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος, επισημαίνοντας από την άλλη, ότι και η παραμικρή δυσκολία στην ελληνική οικονομία διογκώνεται, ενώ όλοι έχουν γίνει ειδικοί στην ελληνική οικονομία. Τόνισε ότι τα «σενάρια καταστροφής» δεν βοηθούν τις επενδύσεις και εν γένει το κλίμα στην αγορά και επανέλαβε: «αφήστε την Ελλάδα ήσυχη να κάνει την δουλειά της».
Ερωτηθείς για τις προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρώτοι εμείς έχουμε πει πως έχουμε την ευθύνη για το έλλειμμα και το χρέος, η πρώτη ευθύνη αντιμετώπισης του προβλήματος είναι δική μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το διεθνές σύστημα, συμπεριλαμβανομένων και των οίκων αξιολόγησης δεν επιτρέπει κερδοσκοπικά παιχνίδια. «Η διαφάνεια αποτελεί αίτημα της παγκόσμια ατζέντας» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2012, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα δραστικά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, είπε για τα πρώτα θετικά σημάδια με την αύξηση των εξαγωγών και τον τουρισμό, επισήμανε ότι οι αγορές είναι ακόμα φοβισμένες, προσθέτοντας ωστόσο ότι «όπως προχωράμε θα τις πείσουμε». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο fast track για την προσέλκυση επενδύσεων.
Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα αφέθηκε μόνη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της, ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας δεν είναι μόνη, καθώς βοηθήθηκε από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και τόνισε ότι παρά τους διαφόρους και διαφόρων ειδών φόβους που υπάρχουν στην Ευρώπη, απαιτείται συλλογική απάντηση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Σε ότι αφορά την ερώτηση «ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης μετά την κρίση, δεδομένου του φόβου των πολιτών, της απώλειας μισθών και δικαιωμάτων και εν μέσω διαφόρων συζητήσεων στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης», ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «υπάρχει πόνος για τα προβλήματα του κόσμου», πρόσθεσε ότι είμαστε στην μέση του δρόμου για μια βιώσιμη οικονομία, με την Ελλάδα να βρίσκεται στον σωστό δρόμο, και πρόσθεσε ότι η προοδευτική Ευρώπη έχει τις δυνατότητες ώστε να υπάρξουν συνθήκες ανάπτυξης με ένα διαφορετικό μοντέλο που θα εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και κοινωνικά δικαιώματα.
Συνάντηση Παπανδρέου-Στόλτεμπεργκ
Η συνεργασία στους τομείς της μεταφοράς φυσικού αερίου και των ερευνών για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου στο Ιόνιο Πέλαγος ήταν οι δύο τομείς που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των πρωθυπουργών Ελλάδας και Νορβηγίας, Γιώργου Α. Παπανδρέου και Γιενς Στόλτεμπεργκ στο Όσλο.
Σε κοινές δηλώσεις στις οποίες προέβησαν οι δύο πρωθυπουργοί πέραν των δύο προαναφερθέντων τομέων τονίστηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών και σε μια σειρά άλλους τομείς, ενώ υπογραμμίστηκε και η ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην Λιβύη.
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός ανέφερε ότι η στρατιωτική δράση είναι απαραίτητη για το σταμάτημα των επιθέσεων στους αμάχους, αλλά «η τελική λύση πρέπει να είναι πολιτική».
Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πρέπει να υπάρχει αυτοπεποίθηση και να δοθεί ελπίδα στην χώρα, καθώς η κυβέρνηση έλαβε δύσκολα μέτρα και προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις οι οποίες όμως χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη «καθώς δεν φαίνεται ακόμα το φως» και τόνισε ότι τώρα που αλλάζουμε την χώρα και πάμε σε μια Ελλάδα με βιώσιμη ανάπτυξη απαιτείται αλληλεγγύη και ελπίδα.
Δημοσιεύθηκε στην Πολιτική


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More