Οι αριθμοί δεν βγαίνουν!
Ενώπιον ενός μεγάλου αδιεξόδου βρίσκεται πλέον το οικονομικό επιτελείο και ο πρωθυπουργός και για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε, χθες, η εσπευσμένη μεν, πολύωρη δε, σύσκεψη στην οποία έλαβε μέρος ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πρώτος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Λουκάς Παπαδήμος.
Στη σύσκεψη ατή η ελήφθη η οριστική απόφαση για την υποβολή αιτήματος νέας δανειακής σύμβασης ύψους 60 δις. ευρώ, προκειμένου η χώρα να καταφέρει να αποπληρώσει, μέρος, των υποχρεώσεών της που λήγουν το 2012 και 2013. Από τη σύσκεψη επίσης επιβεβαιώθηκε πως η ΕΚΤ δεν προτίθεται να προβεί στη λήψη μέτρων και στην παροχή νέων «ελαφρύνσεων» προς την Ελλάδα, πέραν όλων όσα έχουν συμφωνηθεί στις δύο συνόδους κορυφής που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο.
Ωστόσο, επειδή συνήθως η οικονομία, είναι πρακτική αριθμητική να σημειωθεί πως τα δύο επόμενα χρόνια, 2012 και 2013, η χώρα θα πρέπει να καταφέρει να καλύψει δανειακές υποχρεώσεις που ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 95 δις. ευρώ, δηλαδή χρειάζεται σχεδόν άλλο ένα δάνειο όπως αυτό που λάβαμε. Το πρόβλημα, όμως παραμένει, διότι, οι ευρωπαίοι εταίροι μας δεν προτίθενται να μας χορηγήσουν περισσότερα από 60 δις. ευρώ. Για το λόγο αυτό και προκειμένου να βρεθούν τα υπόλοιπα χρήματα, οι εκπρόσωποι της τρόικα πιέζουν για την άμεση εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ύψους 27 δις. ευρών και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δις. ευρώ, ώστε η χώρα να πετύχει την αποπληρωμή των οφειλών της προσεχούς διετίας και να έχει ένα μικρό πλεόνασμα, το οποίο βεβαίως θα χρησιμοποιήσει για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της από το 2013 και μετά δίχως, όμως, να έχει μειωθεί το χρέος και με πρόσθετο γεγονός ότι θα έχει «αξιοποιηθεί» η δημόσια περιουσία στο σύνολό της και θα έχουν τελειώσει τα «ασημικά» μας.
Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα αναμένει μία εντυπωσιακή κίνηση από την κυβέρνηση στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.
Δημοσιεύθηκε στην Οικονομία Ελλάδα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου