1.5.11

Ο φον Δημητράκης στην Κύπρο.Ταξίδι αναψυχής;

Συζήτηση για Κυπριακό και Μέση Ανατολή είχαν Δρούτσας - Χριστόφιας.

Συζήτηση για το Κυπριακό, αλλά και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στη Λεμεσό, για την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Μεσογειακών Χωρών, που έγινε με πρωτοβουλία του Μάρκου Κυπριανού.
Ο Δ. Δρούτσας, αφού ανέφερε ότι ο Κύπριος πρόεδρος τον ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες όσον αφορά στο Κυπριακό, δήλωσε ότι ανησυχία προκαλούν οι προσπάθειες του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου να ξεφύγει και να εγκαταλείψει τη βάση των συνομιλιών που έχει συμφωνηθεί και να εκφράζει θέσεις και απόψεις που θυμίζουν μόνο το παρελθόν.

"Νομίζω δεν υπάρχουν δικαιολογίες για αυτό και ο κ. Ερογλου οφείλει να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών με εποικοδομητικές θέσεις και να μας πείσει όλους ότι πραγματικά επιθυμεί τη λύση και το ίδιο οφείλει και η Τουρκία να κάνει", ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος διαβεβαίωσε τον Κύπριο πρόεδρο ότι η Ελλάδα βρίσκεται και θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού και θα στηρίζει τις προσπάθειες για μια λύση στο Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και πάντα με σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, για μιαν Κύπρο ενωμένη και απελευθερωμένη από τα τουρκικά στρατεύματα. "Είναι ένα αίσχος, είναι μια ντροπή, η οποία πρέπει επιτέλους να τελειώσει", τόνισε.

Επίσης, ο Δ. Δρούτσας απηύθυνε νέα έκκληση στην ηγεσία της Συρίας να τερματίσει τη βία. "Με μεγάλη ανησυχία ακούσαμε τα σημερινά νέα, πάλι χρήση βίας εναντίον των πολιτών", ανέφερε ο Δ. Δρούτσας και τόνισε: "Απευθύνω για άλλη μια φορά έκκληση προς την ηγεσία της Συρίας να δώσει ένα τέλος στη βία και να σεβαστεί τις επιθυμίες που εκφράζει ο λαός της χώρας για μεταρρυθμίσεις".
Σχετικά με τη Λιβύη ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας ότι είναι επιτακτική ανάγκη για σοβαρές προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής λύσης. "Δεν πρόκειται να δούμε αποτελέσματα μόνο με στρατιωτικά μέσα και η διεθνής κοινότητα οφείλει και πρέπει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να κάνει τις προσπάθειες και στην κατεύθυνση πολιτικής λύσης", επισήμανε.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More