3.6.11

Ο φον Δημητράκης που βρίσκεται;

ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ ΣΕ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Εφ. Μπιρλίκ 3-6-2011.

H ΧΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΤΖΑΙΠ ΚΑΝΤΗΛΙ ΒΙΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
Το Ρετζάιπ Καντήλι συγκέντρωσε τους μουσουλμάνους που ζούνε στην Θεσσαλονίκη υπό την σκέπη του Οθωμανικού μετζίτ. Σε αυτή τη σημαντική για τους μουσουλμάνους νύχτα του Ρετζάιπ Καντήλι, αναγνώσθηκε μεβλίτ και τμήματα από το Κοράνι. Στο γεμάτο από γυναίκες, παιδιά και άντρες Οθωμανικό μετζίτ, βιώθηκαν συγκινητικές στιγμές. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης που για χρόνια ζούνε στην Θεσσαλονίκη, απομάκρυναν έτσι την νοσταλγία για αυτές τις ιερές μέρες. Ο θρησκευτικός λειτουργός που είχε στείλει ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής, ο Αχμέτ Αρίφ Εμίν, με τους ύμνους του προκάλεσε δάκρυα στους ομογενείς μας.

Στην τελετή μεβλίτ που οργανώθηκε κατά το Ρετζάιπ Καντήλι, δίπλα στους Τούρκους που ζούνε στην Θεσσαλονίκη βρέθηκαν εκπρόσωποι του τουρκικού προξενείου της Θεσσαλονίκης, καθώς και ομογενείς από την περιοχή του Κένταυρου της Ξάνθης που εργάζονται στην Θεσσαλονίκη.
Ο ¨Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μουσουλμάνων Μακεδονίας Θράκης¨ που ιδρύθηκε το 2005 σε ένα υπόγειο πολυκατοικίας, με ίδιες δυνατότητες μετέτρεψε ένα τμήμα του σε τζαμί, όπου οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης συγκεντρώνονται και αναβιώνουν την θρησκευτική και εθνική τους ταυτότητα. Το Σαββατοκύριακο δίνονται μαθήματα τουρκικών και μαθήματα Κορανίου. Το θέμα του μουσουλμανικού νεκροταφείου που είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των μουσουλμάνων που ζούνε στην Θεσσαλονίκη και του Συλλόγου Μουσουλμάνων Θεσσαλονίκης, κατά τα χρόνια που πέρασαν τέθηκε κατά τα συμβούλια του δήμου Θεσσαλονίκης. Δεν πάρθηκε όμως καμμιά απόφαση για την οριστική επίλυση του θέματος. Ο Οσμάν Ισμαήλογλου-πρόεδρος του συλλόγου μιλώντας στην εφημερίδα Μπιρλίκ είπε πως τα μεγαλύτερα προβλήματα τους είναι το θέμα του τζαμιού και του νεκροταφείου. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης που ζούνε στην Θεσσαλονίκη είναι περίπου 800 οικογένειες-περίπου 8000 άτομα- και οι νεκροί τους θάβονται στην Δυτική Θράκη, καθώς στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει νεκροταφείο.

Ο Οσμάν Ισμαήλογλου μιλώντας για τα θέματα του συλλόγου ανέφερε τα εξής : ¨Εγώ ήρθα στην Θεσσαλονίκη το 1975. Δουλέψαμε, προσπαθήσαμε και δόξα τω Θεώ φτάσαμε μέχρι σήμερα. Το 2005 ιδρύσαμε αυτόν το σύλλογο. Από το 2005 προσπαθούμε για την θρησκεία μας. Δεν ξεχνάμε καθόλου τα Μπαιράμια, τα Καντήλια και τα Μεβλίτ. Μας έστειλαν εδώ θρησκευτικό λειτουργό από τη Δ. Θράκη και εδώ διδάσκουμε το Κοράνι και την θρησκεία στα παιδιά μας. Επίσης διδάσκουμε τουρκικά και στις γυναίκες μας που δεν ξέρουν να διαβάζουν και να γράφουν. Ως σύλλογος έχουμε κάποια αιτήματα. Ζητάμε να μας αποδοθεί ένα από τα τζαμιά ή μετζίτια της Θεσσαλονίκης. Ζητάμε επίσης ένα νεκροταφείο. Στέλνουμε τους νεκρούς μας σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Διδυμότειχο και Ορεστιάδα. Και έτσι όταν θέλουμε να επισκεφτούμε τους τάφους, καθώς είναι μακριά δεν μπορούμε να πάμε. Είναι ανάγκη να εκλείψουν αυτές οι ελλείψεις μας. Φυσικά υπάρχει και το οικονομικό θέμα. Όλοι εδώ γυρνάνε άνεργοι. Και σε αυτό το θέμα πρέπει να μας βοηθήσουν οι αρμόδιες αρχές.¨

Σχόλιο : Φανταζόμαστε ότι ο θρησκευτικός λειτουργός που στάλθηκε από τον ψευδομουφτή Κομοτηνής και ¨λειτουργεί¨ εκεί το κάνει δωρεάν. Τι λέτε ; …………..


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More