Παλαιστινιακή οργή για τον «νέο Ομπάμα»!
Πλήρης η ευθυγράμμισή του με θέσεις Ισραήλ στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
Reuters, AFP.
Σε τροχιά ρήξης βρίσκονται οι σχέσεις της Παλαιστινιακής Αρχής με την Ουάσιγκτον ύστερα από την πλήρη ευθυγράμμιση του Μπαράκ Ομπάμα με τις θέσεις του Ισραήλ στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και την επιβεβαίωση της δέσμευσής του ότι θα ασκήσει βέτο, αν χρειαστεί, στο αίτημα αναγνώρισης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Για πρώτη φορά μετά την εκλογή του Αμερικανού προέδρου που τόσες ελπίδες έθρεψε στον αραβικό κόσμο με την τοποθέτησή του για παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, πραγματοποιήθηκαν χθες στη Δυτική Οχθη αντιαμερικανικές διαδηλώσεις με συνθήματα όπως «Ομπάμα, είσαι υποκριτής» και «Η Αμερική συντάσσεται με τους δολοφόνους εναντίον των θυμάτων». Οι παλαιστινιακές εφημερίδες όλων των πολιτικών αποχρώσεων μοιράζονταν την απογοήτευση και την οργή για την ομιλία του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος κατάφερε να συμφιλιώσει, έστω και προσωρινά, τα αντιμαχόμενα παλαιστινιακά στρατόπεδα. «Η ομιλία του Ομπάμα αντανακλά την αμερικανική προκατάληψη υπέρ της ισραηλινής κατοχής», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισλαμικής Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, ο οποίος κάλεσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς «να υιοθετήσει μια εθνική, παλαιστινιακή στρατηγική», αφού οι ελπίδες για στήριξη από τις ΗΠΑ αποδείχθηκαν φρούδες.
Αντιθέτως, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξήλθε πανευτυχής από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, δήλωσε, μάλιστα, ότι πρέπει να απονεμηθεί στον Ομπάμα «μετάλλιο τιμής» για την υπεράσπιση του Ισραήλ από τους εχθρούς του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα Haaretz εμφανίστηκε επικριτική απέναντι στον -βασιλικότερο του βασιλέως- «νέο Ομπάμα», ο οποίος, κατά τον συντάκτη του πρωτοσέλιδου άρθρου, «έφερε αντιμέτωπους τον κατακτητή και τον κατακτημένο και τους ζήτησε να επιλύσουν μόνοι τη διαμάχη τους».
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αν ο Αμπάς γυρίσει με άδεια χέρια από τη Νέα Υόρκη, υπάρχει κίνδυνος η απογοήτευση και η οργή των Παλαιστινίων να τροφοδοτήσει μια νέα ιντιφάντα (εξέγερση), με ευρύτερες επιπτώσεις στον αραβικό κόσμο. Σ’ αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, προειδοποιώντας από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι ενδεχόμενο αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύκλο βίας.
Υιοθετώντας μια ενδιάμεση θέση, ανάμεσα στο αμερικανο-ισραηλινό μέτωπο και τους Παλαιστινίους (οι οποίοι υποστηρίζονται από την πλειοψηφία των Ηνωμένων Εθνών), ο Σαρκοζί πρότεινε ένα νέο «οδικό χάρτη» με ορίζοντα ενός έτους για την τελική επίλυση του προβλήματος και τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης της Παλαιστίνης από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ ως «κράτους παρατηρητή» - ένα καθεστώς παρόμοιο με του Βατικανού. Ο επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών Ναμπίλ Σάαθ επέμενε χθες ότι ο Μαχμούντ Αμπάς θα καταθέσει αύριο την πρόταση για αναγνώριση της Παλαστίνης ως πλήρους μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά δεν έκλεισε εντελώς την πόρτα στη συμβιβαστική πρόταση Σαρκοζί. «Θα δώσουμε κάποιο χρόνο στο Συμβούλιο Ασφαλείας να εξετάσει το αίτημά μας προτού απευθυνθούμε στη γενική συνέλευση», δήλωσε ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος. Σε αντίθεση με το Συμβούλιο Ασφαλείας, η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να αποφασίσει με απλή πλειοψηφία (την οποία δεν θα δυσκολευτούν να εξασφαλίσουν οι Παλαιστίνιοι) και κανένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να ασκήσει βέτο.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου