4.1.12

Την Προεδρία του τομέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας ανέλαβε η Κυπριακή Δημοκρατία


Την Προεδρία του τομέα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας ανέλαβε από χθες η Κυπριακή Δημοκρατία, και αναμένονται με ενδιαφέρον οι αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία είχε διακηρύξει ότι θα "παγώσει" τις σχέσεις της με την ΕΕ εφ' όσον προεδρεύει αυτής η Κύπρος.

Βέβαια το ζήτημα θα εμφανιστεί πολύ οξύτερο τον Ιούλιο, όταν η Κύπρος θα αναλάβει και την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Δανία, η οποία ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, δεν συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας (ΕΟΑ) και έτσι η Κύπρος θα ασκήσει την προεδρία του ΕΟΑ ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Ο ΕΟΑ δημιουργήθηκε βάσει κοινής δράσης του Συμβουλίου των Υπουργών της 12ης Ιουλίου 2004 και αποτελεί μίαν από τις Υπηρεσίες της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (ΚΕΠΑΑ) με έδρα τις Βρυξέλλες. Ολα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός από τη Δανία, συμμετέχουν στον Οργανισμό, του οποίου η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος στις 25 Ιουνίου 2004 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Πρέσβειρα της Δανίας στη Λευκωσία, Κρίστεν Γκίλαν, ανέφερε ότι η βοήθεια είναι αμφίδρομη και έτσι η Κύπρος θα βοηθά τη Δανία σε ορισμένες ομάδες εργασίες όπως στα θέματα Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, αφού η χώρα της δεν συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας.

Η κ. Γκίλαν εξέφρασε την πεποίθηση πως, παρά το ότι είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ, η Κύπρος, ''θα καταφέρει να κατευθύνει την Ευρώπη'' κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της.

Η Συνθήκη της Λισσαβόνας έχει τροποποιήσει το είδος των πράξεων που εγκρίνονται στον τομέα της ΚΕΠΠΑ και τα παλαιά μέσα, όπως οι κοινές στρατηγικές, οι κοινές θέσεις και οι κοινές δράσεις, αντικαταστάθηκαν.

Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ υιοθετούν μόνον αποφάσεις σχετικά με α στρατηγικά συμφέροντα και τους στόχους της ΕΕ, τις δράσεις που αναλαμβάνει και τις θέσεις λαμβάνει η Ενωση, καθώς και τους λεπτομερείς κανόνες για την εφαρμογή των δράσεων και των θέσεων της ΕΕ.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι το αρμόδιο θεσμικό όργανο που καθορίζει τους γενικούς προσανατολισμούς και τις στρατηγικές της ΕΕ και επί αυτής της βάσης, το Συμβούλιο της ΕΕ είναι αρμόδιο να θεσπίζει και να υλοποιεί, στη συνέχεια, τα μέτρα εφαρμογής.

Ηλιάδης: Ετοιμο το Υπουργείο Αμυνας να διαχειρισθεί θέματα ασφάλειας της ΕΕ

Την ετοιμότητά του δηλώνει το Υπουργείο Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει με επάρκεια και να διαχειρισθεί με σύνεση και δημιουργικότητα, σε συνεργασία με τους εταίρους της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ''τα ευαίσθητα θέματα ασφάλειας και άμυνας και να υπηρετήσει θετικά τη συλλογική ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης''.

''Η Κύπρος'', είπε σε δηλώσεις του σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Αμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, ''αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012 την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στον τομέα της Ασφάλειας και της Αμυνας, καθώς η Δανία, η οποία θα προεδρεύει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012, δεν συμμετέχει στα θέματα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ''.

''Συγκεκριμένα'', πρόσθεσε ο κ. Ηλιάδης, ''το Υπουργείο Αμυνας, κατά το επόμενο εξάμηνο, θα αναλάβει την Προεδρία του μηχανισμού 'Αθηνά', που διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων''.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του κ. Ηλιάδη, η Κυπριακή Δημοκρατία ''θα αναλάβει καθήκοντα αναπλήρωσης του Προέδρου της Ομάδας Εργασίας του Πρωταρχικού Στόχου, που είναι το όργανο που μελετά και προωθεί τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ, καθώς και της Προεδρίας της Στρατιωτικής Επιτροπής και της Ομάδας Εργασίας της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ''.

Το Υπουργείο Αμυνας, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ηλιάδης, ''θα προεδρεύσει διαφόρων διοργανώσεων και θα φιλοξενήσει στην Κύπρο τον ερχόμενο Φεβρουάριο τη Συνάντηση των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της ΕΕ''.

Πηγές: ΚΥΠΕ, sigmalive.com


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More