Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως η Άγκυρα εξακολουθεί να αρνείται να ανοίξει τα σύνορά της για την Κύπρο, χώρα μέλος της ΕΕ.
Από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία σε ό, τι αφορά τη θρησκευτική ελευθερία, την ελευθερία έκφρασης, την ελευθεροτυπία, «τις θεμελιώδεις αυτές αξίες της Ευρώπης», από τη συμπεριφορά προς την κουρδική μειονότητα, κυρίως δε από την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας σε σχέση με την Κύπρο, το «κλειδί» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ενωση, εξαρτά την έκβαση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βέστερβελε.
Κατά τη διήμερη επίσκεψή του σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη, ο κ. Βέστερβελε συναντήθηκε με τον Τούρκο συνάδελφό του Αχμέτ Νταβούτογλου και αργότερα με τον Ταγίπ Ερντογάν. Η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Αμπντουλά Γκιουλ ανεβλήθη για λόγους ασθενείας του Τούρκου προέδρου.
«Τα όσα έχουν συμφωνηθεί έως τώρα μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. ισχύουν», τόνισε ο κ. Βέστερβελε σε συνάντηση με Τούρκους πρέσβεις, απαντώντας έτσι σε όσους διερωτώνται εάν η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση της Γερμανίας «θέλει να κλείσει στην Τουρκία την πόρτα της υποψηφιότητας». Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων «χωρίς προκαθορισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσής τους», όπως προβλέπει το σύμφωνο κυβερνητικής συνεργασίας με τους Χριστιανοδημοκράτες - που τάσσονται υπέρ της «προνομιακής σχέσης Ε.Ε. - Τουρκίας. Γνωστός για τη σαφήνεια και ενίοτε τη σκληρότητα του λόγου του, ο κ. Βέστερβελε, όταν σε συνέντευξη Τύπου ερωτήθηκε εάν η καγκελάριος Μέρκελ έπαψε να είναι αντίθετη προς την πλήρη υποψηφιότητα της Τουρκίας, απάντησε: «Δεν ήλθα εδώ σαν τουρίστας, είμαι ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και όταν λέω κάτι, το εννοώ».
«Είμαστε αξιόπιστοι εταίροι, εξ ου και η Γερμανία έχει διεθνώς τόσο καλή φήμη», συνέχισε, για να σημειώσει αμέσως μετά ότι η Τουρκία, ναι μεν έχει προβεί σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όμως το μεταρρυθμιστικό της έργο είναι ημιτελές, εφόσον δεν έχει συμμορφωθεί με τα κριτήρια της Ε.Ε., πρωτίστως την προβλεπόμενη από το Πρωτόκολλο της Αγκυρας ελεύθερη πρόσβαση σε τουρκικούς λιμένες και αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που καλείται και αυτή να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεως του Κυπριακού. Ο κ. Βέστερβελε χαιρέτισε «τον σημαντικό ρόλο» της Τουρκίας σε περιοχές ανάφλεξης και την προσπάθεια γεφύρωσης προαιώνιων διαφορών με γείτονες, όπως η Αρμενία. Επόμενοι σταθμοί του είναι η Σ. Αραβία, το Κατάρ και τα Εμιράτα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου