8.1.10

Η Κυπριακή τραγωδία δεν έχει τέλος .....



Τα πιο πολλά κρανία φανερώνουν εν ψυχρώ εκτέλεση...Στην περιοχή των Βοτανικών Κήπων στην Κερύνεια, με βάση μαρτυρίες Τουρκοκυπρίων, εντοπίστηκαν 40 περίπου ανθρώπινοι σκελετοί που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Ελληνοκύπριους που εκτελέστηκαν από τους Αττίλες.
Μαρτυρίες για ύπαρξη τάφου στην περιοχή του μνημείου της εισβολής. Διακόσιοι ανθρώπινοι σκελετοί, που ανευρέθηκαν σε τάφους στα κατεχόμενα, βρίσκονται στο ανθρωπολογικό εργαστήριο, έτοιμοι για ταυτοποίηση, για να διαπιστωθεί κατά πόσον αφορούν σε άτομα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας. Ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης, εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους, έδωσε στη «Σ» συγκλονιστικές πληροφορίες για τα μέχρι τώρα ευρήματα. Οι περισσότεροι σκελετοί φέρουν τα σημάδια της τουρκικής βαρβαρότητας.

Τα κρανία είναι πυροβολημένα, κατά κύριο λόγο, με χαριστική βολή όπως ακριβώς ήταν και τα κρανία των ταυτοποιημένων λειψάνων στο πηγάδι του Τζιάους. Είναι φανερό από τα ευρήματα ότι κάποιοι από τους αιχμαλώτους συνελήφθησαν εν ζωή και ακολούθως οι βάρβαροι Αττίλες τούς δολοφόνησαν.
Αυτή την περίοδο διεξάγονται έρευνες σε έξι περιοχές των κατεχομένων. Συγκεκριμένα ανασκάπτονται χώροι στην περιοχή Φόττα-Πιλέρι, στις Χαμίτ Μάντρες, στον Κουτσοβέντη και σε δύο σημεία στο χωριό Σίντα, κοντά στη Λύση. Επιτόπια έρευνα έγινε και στο Συγχαρί αλλά η ανασκαφή αναβλήθηκε για την άνοιξη.
Η κόρη του ηρωικού διοικητή της 181 Ορεινής Πυροβολαρχίας, Στυλιανού Καρπουνζή, που έπεσε μαχόμενος στην περιοχή Συγχαρί, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γκιουλντέν Κουτσιούκ, εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους. Η κ. Κουτσιούκ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», έπεισε τη Μαρία Καρμπουνζή να κάνει υπομονή μέχρι την άνοιξη, όταν θα αρχίσει στη συγκεκριμένη περιοχή η λεπτομερειακή έρευνα.


Η περιοχή Σίντας
Σε διάφορες μαρτυρίες Τουρκοκυπρίων, η περιοχή Σίντας περιγράφεται ως «κρανίου τόπος». Εκεί, σκοτώθηκαν αρκετοί πυροβολητές και άλλοι φαντάροι που συνελήφθησαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν από άλλες κατεχόμενες περιοχές. Υπολογίζεται ότι πέραν των 150 φαντάρων σκοτώθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με μαρτυρίες Τουρκοκυπρίων.
Ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης, μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους, αποκάλυψε ότι στην περιοχή των Βοτανικών Κήπων στην Κερύνεια, με βάση μαρτυρίες Τουρκοκυπρίων, εντοπίστηκαν 40 περίπου ανθρώπινοι σκελετοί, που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Ελληνοκύπριους που εκτελέστηκαν από τους Αττίλες. Με αυτούς τους σκελετούς συνδέονται μαρτυρίες Ελληνοκυπρίων που επέζησαν των μαχών που διεξήχθησαν στην περιοχή. Οι μαρτυρίες κάνουν λόγο για εν ψυχρώ εκτελέσεις αιχμαλώτων από τους Τούρκους εισβολείς. Οι αιχμάλωτοι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ανακρίνονταν και ακολούθως μεταφέρονταν για εκτέλεση.
Οι προσπάθειες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους σκοντάφτουν, συχνά, σε εμπόδια που παρεμβάλλουν οι κατοχικές «Αρχές».
Στην περιοχή του τουρκοκυπριακού ξενοδοχείου Σελέμπριτι υπάρχει περιφραγμένος χώρος με την ένδειξη «νάρκες», όπου πιστεύεται ότι υπάρχει μεγάλος ομαδικός τάφος. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από τον τουρκικό στρατό κατοχής ως στρατιωτική ζώνη «Α» και δεν έχει επιτραπεί ακόμη η έρευνα.
Ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους τέθηκαν πληροφορίες περί ύπαρξης στην παραλία της Κερύνειας, στην περιοχή όπου ανεγέρθηκε το λεγόμενο «Μνημείο της Νίκης», τάφου με Ελληνοκύπριους φαντάρους. «Δεν γνωρίζουμε αν ποτέ μας επιτρέψουν να σκάψουμε κάτω από το μνημείο», δήλωσε στη «Σ» ο Ηλίας Γεωργιάδης.
Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει, επίσης, την υπόθεση που είναι γνωστή ως «η μεγάλη σφαγή της Λαπήθου». Στη Λάπηθο έχασαν τη ζωή τους πέραν των 100 στρατιωτών του 256 Τάγματος Πεζικού.


Στις ελεύθερες περιοχές
Στα ελεύθερα εδάφη συνεχίζονται εκσκαφές στην περιοχή Λυμπιών και στον Παρισινό στη Λευκωσία, σε μια προσπάθεια για ανεύρεση λειψάνων που πιθανόν να ανήκουν σε Τουρκοκύπριους. Σε μεγάλο πηγάδι που έχει ανοιχθεί αυτές τις μέρες αναζητούνται λείψανα Τουρκοκυπρίων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων του 1963-64.


Ανάγκη για οικονομική ενίσχυση
Το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους ενισχύθηκε πρόσφατα με εισφορές χρημάτων από τις Ολλανδία, Ιρλανδία και Ισπανία. Επίσης, μετά από παλαιότερες ενέργειες των ευρωβουλευτών Παναγιώτη Δημητρίου και Ιωάννη Κασουλίδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κονδύλι 3 εκατομμυρίων ευρώ για τις έρευνες που διεξάγονται. Η εκτίμηση που υπάρχει, είναι ότι απαιτούνται άλλα τρία εκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος του προγράμματος διερεύνησης. Ο Ηλίας Γεωργιάδης εκφράζει αμφιβολίες κατά πόσο θα εξευρεθούν χώρες που θα στηρίξουν την προσπάθεια.


Ταυτοποιήσεις από ένα και μόνο δόντι…
Ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης, στις δηλώσεις του, αναφέρεται και στη διάθεση της τουρκοκυπριακής πλευράς να συμβάλει στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. «Είναι αλήθεια», επισημαίνει, «ότι από τουρκοκυπριακής πλευράς επιδεικνύεται ενδιαφέρον να προχωρήσει η διαδικασία. Ακόμη και από απλούς Τουρκοκυπρίους έχουμε πάρει συγκλονιστικές πληροφορίες που βοήθησαν τα μέγιστα την υπό εξέλιξη διαδικασία. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να μιλήσουν και να βγάλουν από μέσα τους πράγματα που τους βασανίζουν τόσα χρόνια».
Αποκαλυπτικός για το βαθμό δυσκολίας του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής είναι ο κ. Ηλίας Γεωργιάδης. Λέει σχετικά: «Υπάρχουν ταυτοποιήσεις που μπορεί να γίνουν μόνο από ένα δόντι ή ελάχιστα οστά και αυτό είναι το πρόβλημα με τις οικογένειες που θα κληθούν να κηδέψουν το δικό τους. Θα τους δοθεί ένα μικρό κουτί που θα έχει μέσα δυο-τρία κόκαλα από το αγαπημένο τους πρόσωπο. Από το κοσκίνισμα του χώματος παίρνονται οστά, κομμάτι - κομμάτι».
Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 145 λείψανα και απομένουν στο εργαστήριο ασυμπλήρωτα άλλα 200 ευρήματα, διαφορετικών ανθρώπων. Κάποια είναι σε καλύτερη συγκρότηση και κάποια άλλα είναι με ελάχιστα οστά. Τα δόντια, το μηριαίο οστούν, οι επιγονατίδες και άλλα είναι το καλύτερο υλικό απόλυτα ασφαλούς ταυτοποίησης.

Σημερινή


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More