5.1.10

Έτσι που πάμε θα γεμίσουν οι φυλακές … αστυνομικούς




απο το antinew

Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με τις συλλήψεις αστυνομικών ή τις εντολές για να τεθούν σε διαθεσιμότητα άλλοι δεν έχει προηγούμενο. Κι ενώ η κυβέρνηση μιλά για αποσυμφόρηση των φυλακών, έτσι όπως πάμε θα γεμίσουν οι φυλακές με...... αστυνομικούς και θα βγουν έξω οι κακοποιοί.
Το δόγμα Χρυσοχοϊδη περί μηδενικής ανοχής της αστυνομικής αυθαιρεσίας ακούγεται ωραίο. «Πουλάει», στην καθομιλουμένη, στον κόσμο που δεν ανέχεται την εξουσία και της αυθαιρεσία αυτής. Ομως, εδώ τίθενται δύο θέματα:
1. Ξαφνικά, με την επανεμφάνιση Χρυσοχοϊδη στην οδό Κατεχάκη, όλοι οι αστυνομικοί αποφάσισαν να δέρνουν αλλοδαπούς, να τραβούν μαχαίρια και πιστόλια, να κάνουν τους τσαμπουκάδες, να είναι μέλη συμμοριών και γενικά να είναι έκνομοι.
2. Μήπως του Ελληνος ο τράχηλος ζυγόν δεν υπομένει και με την παραμικρή εκτροπή αστυνομικού πάει η καταγγελία σύννεφο επί δικαίων και αδίκων, εκμεταλλευόμενοι προφανώς και τα νέα ήθη της νέας κυβέρνησης;
Οχι ότι όλοι οι αστυνομικοί περιμένουμε να γίνουν ξαφνικά άγγελοι. Και κλέφτες θα υπάρχουν, και βασανιστές και ψευτόμαγκες, όπως υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα. Και φυσικά κανείς μας δεν μπορεί να ανεχθεί ξυλοδαρμούς και βασανισμούς πολιτών, είτε Ελλήνων είτε αλλοδαπών.
Όμως, ο κ. Χρυσοχοϊδης το έχει παρακάνει. Εκμεταλλευόμενος ακριβώς ότι ειδήσεις όπως αυτές για το Α.Τ. Ακροπόλεως «πουλάνε» στις ειδήσεις των 8 και στις –έτσι κι αλλιώς ελεγχόμενες- εφημερίδες αποφάσισε να το παίξει Ρομπέν των αδυνάτων.
Ο κ. Υπουργός μας θυμίζει τους Αδιάφθορους που κυνηγάνε τους κακούς αστυνομικούς και σώζουν τους αδύναμους πολίτες. Αυτό έκανε και με την υπόθεση του ξυλοδαρμού του Χιλιανού στο Α.Τ. Ακροπόλεως. Επειδή είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ παρασκήνιο πίσω από το γεγονός αυτό, μπορούμε και να ασκήσουμε ανάλογη κριτική στον κ. Χρυσοχοϊδη.
Εμφορούμενος από έναν περίεργο Ναπολεοντισμό αποφάσισε, λέει, να ξεκαθαρίσει την ΕΛ.ΑΣ. από τους κακούς αστυνομικούς. Βγαίνει στα δελτία, στέλνει ανακοινώσεις και με πομπώδες ύφος δηλώνει ότι δεν θα ανεχθεί τέτοια περιστατικά. Ετσι, κάθε μέρα έχουμε κι από ένα περιστατικό αστυνομικής «αυθαιρεσίας» από αυτά που συγκινούν τον φτωχό και απροστάτευτο πολίτη. Εκεί ποντάρει ο κ. Χρυσοχοϊδης, σ’ αυτό το κοινό απευθύνεται και έτσι χτίζει το πολιτικό του μέλλον.
Αλλά επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ο κ. Υπουργός πρέπει να απαντήσει στα εξής απλά ερωτήματα:
1. Τι έκανε όταν στις πορείες του Πολυτεχνείου και της επετείου από το θάνατο του Αλέξη καταπατήθηκαν βάναυσα οι ελευθερίες των πολιτών; Γιατί εκεί δεν ήταν τόσο ευαίσθητος για να πάρει κεφάλια; Μήπως επειδή δεν έγιναν επεισόδια, οπότε ισχύει το ρηθέν «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;»
2. Ο ίδιος δεν ήταν που είπε ότι βρήκε διαλυμένη την Αστυνομία και στη συνέχεια στηρίχθηκε σ’ αυτήν για τις δύσκολες ημέρες; Τι έχει να απαντήσει στις φήμες ότι το σώμα της Αστυνομίας «βράζει» καθώς πολλοί ένστολοι φοβούνται ακόμη και να κρατήσουν το γκλομπ μήπως και κατηγορηθούν για αυθαιρεσία;
3. Είναι αλήθεια ότι ακόμη και ανώτατοι αξιωματικοί, από αυτούς που δεν ελέγχει, πνέουν μένεα εναντίον του με τις δηλώσεις του και την τάση του να εμφανίζεται δημοκρατικότερος των δημοκρατών, που δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του;
4. Πότε θα σταματήσει αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι και το «περιτύλιγμα» που μας σερβίρει με σκοπό τη θέση που θέλει στη μετά Παπανδρέου εποχή; Δεν είναι καλύτερα να φτιάξει την Αστυνομία που είναι όντως διαλυμένη, με μισθούς πείνας και με παντελή έλλειψη εξοπλισμού; Πότε θα σταματήσει να κατηγορεί τους προηγούμενους και να αρχίσει να παράγει πολιτική;
Και για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, εννοείται ότι κάθε περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας είναι καταδικαστέο. Μπορεί να συμβεί και σε εμάς ή σε κάποιον δικό μας, ό,τι συμβαίνει σε πολλούς που προσάγονται στα αστυνομικά τμήματα. Αλλά μαθήματα δημοκρατίας δεν ανεχόμαστε από κανέναν.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More