19.1.10

Επί τέλους ........

Κύπρος: Εντείνεται το πρόγραμμα εκταφών για αγνοούμενους


Με οκτώ ομάδες εκταφής -έξι στο βόρειο και δύο στο νότιο τμήμα της Κύπρου- η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) θα εντατικοποιήσει το έργο της κατά το 2010 για την ανεύρεση και ταυτοποίηση λειψάνων, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της ΔΕΑ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την έναρξη του προγράμματος για την εκταφή, ταυτοποίηση και επιστροφή λειψάνων αγνοουμένων στην Κύπρο τον Αύγουστο του 2006, η ΔΕΑ εντόπισε τμήματα σκελετών, που ανήκουν σε περισσότερα από 600 άτομα και έχει ταυτοποιήσει και επιστρέψει στις οικογένειές τους οστά 196 αγνοουμένων (145 Ελληνοκυπρίων και 51 Τουρκοκυπρίων). Όπως αναφέρεται, «το έργο της εκταφής και ταυτοποίησης της ΔΕΑ διέπεται από σχολαστική επιστημονική διαδικασία και ακριβείς κανόνες και στηρίζεται στα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα και πρακτικές.

Πολύτιμη συμβουλή παρέχεται από τους εμπειρογνώμονες της Ανθρωπολογικής Ομάδας της
Αργεντινής και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού». «Οι έρευνες της ΔΕΑ -συνεχίζει η ανακοίνωση- διεξάγονται με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των οικογενειών, των οποίων οι αγαπημένοι αγνοούνται (άρθρο V.1 των Κανονισμών των Διαδικασιών της) και των οποίων ο πόνος και η ευαισθησία πρέπει να γίνουν σεβαστοί από όλους.
Σημειώνεται ότι η εντολή της ΔΕΑ είναι καθαρά ανθρωπιστική: Να διακριβώσει την τύχη των αγνοουμένων, ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι η ΔΕΑ δεν αποπειράται να διακριβώσει την αιτία θανάτου, ή να καταλογίσει ευθύνες για το θάνατο αγνοουμένων (άρθρο 11 των Όρων Αναφοράς της).
Για να επιτύχει στην αποστολή της, η ΔΕΑ χρειάζεται τη βοήθεια όλων των ενδιαφερομένων και, ιδιαίτερα, όσων έχουν σχετικές πληροφορίες, ή είναι σε θέση να τις εξασφαλίσουν».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σήμερα, οι οικογένειες, πέραν των 1.800 Κυπρίων και από τις δύο κοινότητες, εξακολουθούν να αναμένουν να πληροφορηθούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων.
Η ΔΕΑ ευχαριστεί όλες τις χώρες, που έχουν κάνει εισφορά και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ εκφράζει την ελπίδα ότι η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον έτσι ώστε, μαζί με τις εισφορές από την Κύπρο, το έργο της να συνεχιστεί χωρίς διακοπές ή καθυστερήσεις.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More