28.1.10

Να τον υποδεχθείτε με αγκαλιές και φιλιά !


Ερχεται ο Νίμιτς με νέα πρόταση για το Σκοπιανό



Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για να καταθέσει νέα πρόταση επίλυσης του προβλήματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Τα ΜΜΕ των Σκοπίων αναφέρονται εκτενώς στην επανεμφάνιση του κ. Νίμιτς. Δημοσίευμα της εφημερίδας “Spic”, η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, υποστηρίζει ότι ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ θα παρουσιάσει......

...ελαφρώς τροποποιημένη την πρόταση του προέδρου της “Δημοκρατικής Ένωσης” (συγκυβερνών σλαβομακεδονικό κόμμα), Πάβλε Τραγιάνοβ. Η πρόταση του κ. Τραγιάνοβ προβλέπει σε πρώτη φάση να γίνει αποδεκτή συμβιβαστική λύση για όνομα, το οποίο θα αντικαταστήσει την προσωρινή ονομασία FYROM, δηλαδή να γίνει αποδεκτό σύνθετο όνομα για διεθνή χρήση. Έτσι η ΠΓΔΜ θα μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Η δεύτερη φάση προβλέπει σύσταση κοινής επιτροπής, η οποία θα επιλύσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών, ενώ θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον προσδιορισμό του εύρους χρήσης του νέου ονόματος για διεθνή χρήση, καθώς και με τη χρήση του όρου “Μακεδονία”. Η τρίτη φάση προβλέπει υιοθέτηση στον ΟΗΕ ψηφίσματος για την επίλυση του ονόματος με παραρτήματα, τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν τις επιτευχθείσες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.
Με δεδομένη την κινητικότητα στο Σκοπιανό, θεωρείται σημαντική η συνάντηση που θα έχουν αύριο στο Λονδίνο, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More