16.1.10

Σε λίγο να τους περιμένετε και στα σπίτια σας

Περιμένουν ένοπλη επίθεση μεγάλου βεληνεκούς στο κτίριο της ΓΑΔΑ


Φοβούνται επίθεση στην «καρδιά» της ΕΛ.ΑΣ. στη λεωφόρο Αλεξάνδρας αλλά και σε άλλα δημόσια κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Έκτακτα μέτρα λαμβάνει η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛ.ΑΣ. υπό τον φόβο ένοπλης επίθεσης- μεγάλου βεληνεκούς- στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Ήδη έχουν αποκλειστεί δρόμοι γύρω από το κτίριο, ενώ έχουν δοθεί εντολές να απομακρυνθούν όλα τα ΙΧ και τα περιπολικά που σταθμεύουν γύρω από το κτίριο. Παράλληλα έχουν δοθεί εντολές να υπάρχει έλεγχος της πρόσβασης ακόμη και των αστυνομικών που εισέρχονται στο κτίριο. Έκτακτα μέτρα λαμβάνονται σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής όπου το βράδυ είναι κλειστοί όλοι οι δρόμοι- σχετικά μικρής κυκλοφορίας- που βρίσκονται μπροστά από αυτά.

Η απόφαση να μετατραπεί σε φρούριο το κτίριο της λεωφόρου Αλεξάνδρας αλλά και άλλες «ευάλωτες» αστυνομικές υπηρεσίες ελήφθη τα τελευταία 24ωρα ύστερα από πληροφορίες και εκτιμήσεις ότι «ίσως επίκειται χτύπημα μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της ΓΑΔΑ ή άλλου κεντρικού αστυνομικού στόχου». Ακόμη νέα μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί, εκ των υστέρων, στην περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο αλλά και σε δημόσια κτίρια στο κέντρο της Αθήνας.
Οπως ανέφεραν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «μετά το χτύπημα έξω από τη Βουλή είναι βέβαιον ότι η νέα γενιά τρομοκρατών θα θελήσει να προχωρήσει σε ένα εξίσου εντυπωσιακό χτύπημα. Θα προσπαθήσουν για άλλη μία φορά να μας αιφνιδιάσουν και να δείξουν στην κοινή γνώμη την αδυναμία μας. Και ένα χτύπημα στην “καρδιά” της Αστυνομίας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας θα είναι γι΄ αυτούς μια εντυπωσιακή επίδειξη ισχύος».
Μάλιστα η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. φοβάται ότι θα υπάρξει νέο χτύπημα τα επόμενα 24ωρα εν όψει και της έναρξης της δίκης στην Αμφισσα για τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Το σχέδιο που καταστρώνεται στις τελευταίες συσκέψεις στη λεωφόρο Κατεχάκη και στο αστυνομικό μέγαρο στη λεωφόρο Αλεξάνδρας περιλαμβάνει μια σειρά μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί επίθεση με τοποθέτηση βομβών, με εκτόξευση ρουκέτας, με πυροβολισμούς από διερχόμενα οχήματα αλλά και με τη χρήση παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος. Είναι χαρακτηριστικός ο φόβος να μην υπάρξει μεταφορά εκρηκτικών και μέσα στο κτίριο!
Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν χθες το απόγευμα ότι «στην ουσία πρόκειται για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί το 2004 στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, οπότε και υπήρχε υπερεπιφυλακή υπό τον φόβο κάποιας τρομοκρατικής επίθεσης. Τότε όμως ο κίνδυνος να χτυπήσει η Αλ Κάιντα τη... ΓΑΔΑ ήταν σχετικά θεωρητικός. Τώρα όμως ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Γι΄ αυτό επαναφέρουμε αυτό το σχέδιο θωράκισης της ΓΑΔΑ που είχε εν τω μεταξύ ατονήσει».
Ετσι λοιπόν ζητείται ο αποκλεισμός των δρόμων- εκτός της οδού Δημητσάνης- γύρω από το κτίριο της ΓΑΔΑ και η απομάκρυνση ή ο έλεγχος των κάδων απορριμμάτων για να μην τοποθετηθεί εκεί- όπως στο Σύνταγμα- βόμβα. Ακόμη έχει δοθεί εντολή απομάκρυνσης όλων των αυτοκινήτων που υπάρχουν γύρω από τη ΓΑΔΑ, ακόμη και αυτών των υπηρεσιακών με συμβατικές πινακίδες. Εκτακτη φρούρηση θα υπάρχει ακόμη και στην πρόσοψη του κτιρίου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ θα υπάρχουν και ομάδες «επικάλυψης» σε γύρω περιοχές ώστε να εντοπίσουν και να συλλάβουν «επίδοξους» τρομοκράτες.
Το εντυπωσιακό είναι ότι θα ληφθούν μέτρα και θα υπάρξει έλεγχος πρόσβασης ακόμη και για τους αστυνομικούς που υπηρετούν στο κτίριο της ΓΑΔΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι θα υπάρχει έλεγχος της εισόδου των αστυνομικών από το γκαράζ του κτιρίου, ενώ η παραλαβή των ΙΧ και των μοτοσικλετών τους θα γίνεται με ειδικές διαδικασίες.

Στους δρόμους τα σκυλιά της ΕΛ.ΑΣ.
Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης οι αστυνομικοί που θα διατεθούν για πεζές περιπολίες θα έχουν μαζί τους και αστυνομικούς σκύλους. Τα έξι από τα συνολικά 10 σκυλιά που είχαν αρχικά επιλεγεί, την περίοδο αυτή βρίσκονται στο δεύτερο στάδιο της εκπαίδευσής τους που γίνεται σε σημεία όπως το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», τα δικαστήρια, διάφορες περιοχές της Αθήνας, το Ολυμπιακό Στάδιο και σταθμοί του Μετρό.
Όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., οι σκύλοι που θα συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα περιπολιών θα χρησιμοποιούνται «σε αναζήτηση εξαφανισθέντων ατόμων,στη φύλαξη προσώπων και πραγμάτων,στη φύλαξη και συνοδεία κρατουμένων για αποτροπή απόδρασης, στη λήψη μέτρων σε αθλητικές εγκαταστάσεις,καθώς επίσης στην καταδίωξη και στη σύλληψη ατόμων που διαπράττουν αδικήματα». Επίσης επισημαίνεται ότι δεν θα διατίθενται σε πορείες και συγκεντρώσεις.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More