22.3.10

Πάμε για χρεωκοπία ;;;;

Τρομερό τέλος θα έχει το ελληνικό δράμα, προβλέπει σε συνέντευξή του στο Focus ο πρόεδρος του φημισμένου Ifo-Institut του Μονάχου Hans-Werner Sinn.
Κατά τον Hans-Werner Sinn, πρόκειται για μια ελληνική τραγωδία της οποίας το τέλος είναι πάντα φοβερό.
Τρεις δυνατότητες λέει, υπάρχουν. Η μία είναι να χαρίσουμε στην Ελλάδα τα χρήματα. Η άλλη είναι να οδηγηθεί η Ελλάδα σε μια βαθειά ύφεση με συνεχώς μειούμενες τιμές και μισθούς, μέχρι να αυξήσει και πάλι την ανταγωνιστικότητά της. Η Τρίτη δυνατότητα είναι να βγει από το ευρώ με ταυτόχρονη παύση πληρωμών. Η πρώτη δυνατότητα, υποστηρίζει, είναι τρομερή διότι, θα αναγκαστούμε τα επόμενα χρόνια να χρηματοδοτήσουμε και άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Η δεύτερη είναι τρομερή γιατί θα μπορούσε να οδηγήσει... την Ελλάδα στο χείλος του εμφυλίου πολέμου. Κάθε κοινωνική ομάδα που θα υπόκειται σε μειώσεις θα ριζοσπαστικοποιείται. Η Τρίτη δυνατότητα είναι φοβερή διότι η ευρωζώνη θα έχανε ένα μέλος της και οι κερδοσκόποι θα την έπεφταν στο επόμενο θύμα τους και οι γερμανικές τράπεζες θα υποχρεωθούν να διαγράψουν ένα μεγάλο μέρος των 32 δις ευρώ ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Στην ερώτηση ποια είναι η λιγότερο φοβερή δυνατότητα, ο Hans-Werner Sinn απάντησε:
“Η πρώτη δυνατότητα είναι η καλύτερη για την Ελλάδα αλλά όχι αποδεκτή από τη Γερμανία και τους άλλους χορηγούς. Η δεύτερη δυνατότητα, δηλαδή η ύφεση, δεν ωφελεί κανένα και οδηγεί σε αποσταθεροποίηση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και τη θεωρώ απαράδεκτη” τονίζει.
“Η Τρίτη δυνατότητα είναι η δεύτερη καλύτερη για την Ελλάδα και η καλύτερη για εμάς παρά το ενδεχόμενο να λειτουργήσει ως ντόμινο. Αν γίνει σαφές στις αγορές, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διότι μπήκε με σημαδεμένα χαρτιά στη ζώνη του ευρώ, θα είναι πιο εύκολη η σταθεροποίηση του ευρώ, παρά αν παρέμενε η Ελλάδα στην ευρωζώνη.”
http://www.kentri.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More