15.3.10

Για να δούμε;;;;;

OΠOIAΔHΠOTE περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών συνιστά ευθεία απειλή κατά των επιχειρήσεων, οι οποίες βιώνουν εδώ και αρκετούς μήνες την κρίση, καθώς βρίσκονται αντιμέτωπες με περιορισμένη ζήτηση τόσο εντός όσο και εκτός της ελληνικής αγοράς, με προβλήματα ρευστότητας αφού η τραπεζική χρηματοδότηση έχει καταστεί ιδιαιτέρως δυσχερής, αλλά και σωρευμένες παθογένειες που επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η κατηγορηματική τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου...


την περασμένη Τετάρτη, ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και ότι ο επιχειρηματικός κόσμος υπηρετεί και δεν αμφισβητεί το παγιοποιημένο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής προστασίας που υπάρχει στη χώρα.

Ο κ. Δασκαλόπουλος, θέλησε με τον τρόπο αυτό να βάλει οριστικό τέλος σε μια συζήτηση που όχι μόνο δεν ευνοεί την αγορά και τις επιχειρήσεις, αλλά εντείνει την ανασφάλεια μεταξύ εργαζομένων, οι οποίοι βιώνουν την κρίση πολύ εντονότερα από τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα, καθώς γνωρίζουν ότι οι θέσεις εργασίας τους, συνδέονται άμεσα με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων εντός των οποίων εργάζονται.
Ο ΣΕΒ θέλησε επίσης, διά της τοποθέτησης του κ. Δασκαλόπουλου, να συμβάλει στην εξομάλυνση του κλίματος στην κοινωνία και την οικονομία. Ο επιχειρηματικός κόσμος, γνωρίζει καλά ότι οποιαδήποτε άλλη στάση, θα ήταν «λάδι στη φωτιά» της κοινωνικής έντασης που έχουν δημιουργήσει τα μέτρα της κυβέρνησης και μάλιστα εν όψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Διαπραγματεύσεις, το πλαίσιο των οποίων, έθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να μη ληφθούν υπόψη τα προβλήματα των επιχειρήσεων και η κατάσταση της οικονομίας. «Οι συνθήκες», είπε, «επιβάλλουν αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα».


Η συζήτηση για περικοπή του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κορυφώθηκε μετά την επίσημη ανακοίνωση των μέτρων της κυβέρνησης στις 3 Μαρτίου, ως αυτονόητη συνέχεια. Ωστόσο και παρά τις ελάχιστες μεμονωμένες παραφωνίες, από την πρώτη στιγμή, έγκυρες πηγές του επιχειρηματικού κόσμου τόσο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όσο και της βιομηχανίας δήλωναν κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα περικοπής μισθού στον ιδιωτικό τομέα και αυτό για πολλούς λόγους. Πρώτα απ΄ όλα διότι η περικοπή του 14ου μισθού, θεωρείται μείωση αποδοχών και για να γίνει κάτι ανάλογο θα πρέπει να αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά της κυβέρνησης. Κάτι, το οποίο στα μεταπολιτευτικά χρόνια έχει συμβεί μία και μόνη φορά με το πρόγραμμα σταθεροποίησης του 1985. Ωστόσο οι συνθήκες σήμερα είναι πολύ διαφορετικές και το κυριότερο είναι ότι σε συνθήκες κρίσης, η μείωση του εργασιακού κόστους, που συνεπάγεται αυτόματα μείωση της αγοραστικής δύναμης, κάθε άλλο παρά συμβάλλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Αντίθετα θα αποτελούσε, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, «ταφόπλακα της αγοράς», πάνω στην οποία ο ίδιος σε καμία περίπτωση δεν προτίθεται να βάλει την υπογραφή του.


Εξάλλου, το όφελος μια τέτοιας απόφασης θα ήταν μηδαμινό έναντι του κόστους τόσο για το Δημόσιο, λόγω απώλειας φορολογικών εσόδων, όσο και κυρίως λόγω της νέας «τρύπας» που θα δημιουργούσε στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Το κόστος αυτό ποσοτικοποίησε με τον πιο καθαρό τρόπο ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος μίλησε στη Βουλή για απώλεια της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Διαβεβαίωσε δε, ότι η περικοπή του 14ου μισθού θα είχε ως «αποτέλεσμα να τιναχθεί στον αέρα το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Κατηγορηματική εξάλλου ήταν και η τοποθέτηση και του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος απέδωσε τη σχετική φημολογία σε εκτός πολιτικής κέντρα με επιρροές στον χώρο του Τύπου. «Δεν μπορώ να καταλάβω», είπε ο υπουργός Εργασίας, «γιατί δίνεται τόσος σεβασμός σε ακριτομυθίες παραγόντων εκτός πολιτικής».
Πηγή: Express.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More