20.3.10

Γιατί δεν συζητάμε σοβαρά με τους Γερμανούς;;;;


Την προσφυγή στο ΔΝΤ συστήνει η γερμανική καγκελαρία

Την προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συστήνει η γερμανική καγκελαρία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Το ρεπορτάζ σημειώνει ότι οι νομικοί σύμβουλοι της καγκελαρίου Μέρκελ την έπεισαν, μετά από εντατικές διαβουλεύσεις, ότι οποιαδήποτε άλλη μορφή βοήθειας θα ήταν αδύνατη λόγω των όρων της Συνθήκης του Μάαστριχτ και του γερμανικού συντάγματος. Όπως τονίζει το ρεπορτάζ των FT, αυτή η απόφαση συνεπάγεται με ήττα του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και της Bundesbank, καθώς αμφότερες πλευρές είχαν εκφράσει την αντίθεση τους σε παρέμβαση του ΔΝΤ εντός της ευρωζώνης. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το Βερολίνο εκτιμά πως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς εξωτερική βοήθεια, "αλλά αν χρειαστεί (βοήθεια) πρέπει να έρθει από το ΔΝΤ".
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη, ο γερμανός βουλευτής Μίκαελ Μάιστερ, επικεφαλής οικονομικός εκπρόσωπος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε στη Βουλή ότι "η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εάν χρειαστεί βοήθεια".
"Πρέπει να μελετήσουμε το ποιος έχει τα εργαλεία για να πιέσει την Ελλάδα να αποκαταστήσει την πρόσβασή της στις κεφαλαιαγορές εάν αυτό τελικά χρειαστεί", είπε ο Μάιστερ, συμπληρώνοντας ότι "κανείς εκτός από το ΔΝΤ δεν διαθέτει αυτά τα εργαλεία. Το να επιχειρήσουμε μια διάσωση της Ελλάδας χωρίς το ΔΝΤ θα είναι ένα πολύ τολμηρό πείραμα".
Η άτεγκτη στάση της Γερμανίας προκαλεί ενδοευρωπαϊκό ρήγμα, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις εκπεφρασμένες απόψεις του Ζαν- Κλοντ Τρισέ, του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Νικολά Σαρκοζί.
Το ρεπορτάζ των Financial Times σημειώνει ότι υπέρ της προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ τάσσονται -εκτός από τη Γερμανία- η Ολλανδία, η Ιταλία και η Φινλανδία. Την αντίθεση τους έχει εκφράσει η ΕΚΤ, καθώς και πολλές χωρίς τις ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα την Πέμπτη, επικαλούμενο υψηλόβαθμο Έλληνα αξιωματούχο που δεν κατονομάζει, το Dow Jones ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν ελπίζει σε βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους της στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας και ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η προσφυγή στο ΔΝΤ πιθανόν στις 2-4 Απριλίου.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, χαρακτήρισε "αστειότητες" τις παραπάνω πληροφορίες

epikairo


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More