9.4.10

Για να κοιμόμαστε ήσυχοι!!!

Τουρκικό υπερπλοίο στο Αιγαίο

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό προτίθεται να αποκτήσει ένα πολεμικό πλοίο «πολλαπλού ρόλου». Ουσιαστικά πρόκειται για ελικοπτεροφόρο αλλά η χρήση του επεκτείνεται και στις αμφίβιες επιχειρήσεις. Είναι τα λεγόμενα πλοία LPD (Landing Platform Dock). Αρκεί να απαριθμήσει κανείς τι μπορεί να μεταφέρει αυτό το υπερ-πλοίο για να διαπιστώσει ότι πρόκειται για μια πραγματική πλατφόρμα πυρός:
• 8 ελικόπτερα
• Ένα τάγμα μεγέθους 1.000 στρατιωτών
• 3 μη-επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη
• 13 άρματα
• 81 τεθωρακισμένα οχήματα
Η ηγεσία του...τουρκικού πολεμικού ναυτικού σχεδιάζει να προκηρύξει άμεσα διαγωνισμό για τη ναυπήγησή του. Πρόθεσή του είναι την κύρια παραγωγή να αναλάβει τουρκική εταιρεία, όμως επειδή το έργο απαιτεί υψηλή τεχνογνωσία, είναι σίγουρο ότι θα απαιτηθεί συμπαραγωγή με άλλο κράτος που την διαθέτει.
Το κόστος του ελικοπτεροφόρου θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των ελικοπτέρων. Επισήμως, οι Τούρκοι δηλώνουν ότι αγοράζουν το συγκεκριμένο πλοίο για να αναβαθμίσουν τη συμμετοχή τους σε αποστολές του ΝΑΤΟ, «από τη Βοσνία και τη Σομαλία έως το Αφγανιστάν», όπως δηλώνει αρμόδιος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Ωστόσο Έλληνες στρατιωτικοί αναλυτές, επισημαίνουν ότι είναι άλλη μια κίνηση της Άγκυρας στο πλαίσιο της ενίσχυσης των επιθετικών της δυνάμεων και ιδίως στον τομέα ενίσχυσης της αμφίβιας και αεραποβατικής ικανότητας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Αν και υπογραμμίζουν ότι το Αιγαίο είναι μάλλον «κλειστή» θάλασσα για να δράσει ένα τέτοιο πλοίο, δεν παραλείπουν να σημειώσουν ότι οι Τούρκοι αποκτούν ένα μίνι πλωτό αεροδρόμιο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να λάβει στρατηγική θέση στη Νοτιονατολική Μεσόγειο, όπως για παράδειγμα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου…


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More