9.4.10

Όχι η Τουρκία στην Ευρώπη!!!

«Οχι» στην ένταξη, επιμένει ο Σαρκοζί


Δεν άλλαξε στάση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας κατά την επίσκεψη Ερντογάν στο Παρίσι


Εγκαρδιότητα και χαμόγελα σφράγισαν την υποδοχή και τον αποχαιρετισμό του Ταγίπ Ερντογάν από τον πρόεδρο Σαρκοζί στο Μέγαρο των Ηλυσίων χθες, δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης στο Παρίσι του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος περίμενε το ταξίδι του αυτό «να αποβεί τουλάχιστον εξίσου καρποφόρο με την επίσκεψη της Αγκελα Μέρκελ στην Τουρκία», την περασμένη εβδομάδα.

Προς ώρας, το ορατό αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, η υπόσχεση του Νικολά Σαρκοζί να επισκεφθεί την Τουρκία μόλις αναλάβει την προεδρία της Ομάδας των 20, στις αρχές του 2011. Αλλη επίσημη ανακοίνωση ή δήλωση εκ μέρους του Γάλλου προέδρου περί μεταστροφής του στην παγίως αρνητική στάση του έναντι της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε. δεν υπήρξε μετά τη 45λεπτη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν.

Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η γαλλική ηγεσία, όπως ενδεχομένως και η γερμανική, στηρίζουν από τα παρασκήνια τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του κ. Ερντογάν στην Τουρκία, με τελευταία εξέλιξη τη σύλληψη επτά εν ενεργεία και δύο απόστρατων αξιωματικών και την απαγγελία κατηγοριών για ανάμειξη στο σχέδιο «Βαριοπούλα» του πρώην προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στρατηγού Σουκρού Σαριισίκ.

Καθόλου τυχαία σε συνέντευξή του στον «Φιγκαρό», ο Τούρκος πρωθυπουργός εξηγεί ότι δεν συμφωνεί πλέον με τον όρο «πολιτικό Ισλάμ», διότι «από τη μια υπάρχει το Ισλάμ και από την άλλη η πολιτική, πράγμα που επιτυγχάνεται με την εγκαθίδρυση κοσμικού κράτους». «Εμείς είμαστε συντηρητικοί δημοκράτες», τονίζει ο κ. Ερντογάν, που ελπίζει «να μεταπείσει» τον πρόεδρο Σαρκοζί στο θέμα της τουρκικής ένταξης και επιμένει στο ατελέσφορο των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν. «Οι πρώτοι που παραβίασαν στο παρελθόν τις κυρώσεις ήταν αυτοί που τις επέβαλαν, δηλαδή οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Αγγλοι, οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι, που πάντα κατορθώνουν με κάποιο τρόπο να εισαγάγουν τα προϊόντα τους στο Ιράν, τον δεύτερο προμηθευτή σε φυσικό αέριο της Τουρκίας, χώρα με την οποία έχουμε κοινά σύνορα, διαρκή ειρήνη από το 1639 και εμπορικές συναλλαγές ύψους 10 δισ. δολαρίων ετησίως».

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο Σαρκοζί, ο Τούρκος πρωθυπουργός συναντήθηκε με την ηγεσία της γαλλικής Ενωσης Εργοδοτών (Medef) και με Γάλλους επιχειρηματίες, προς τους οποίους σίγουρα επεσήμανε την έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα της Τουρκίας και σε χώρες της κεντρικής Ασίας.

Εξάλλου, διαρκούσης της επίσκεψής του στο Παρίσι, συνεχίστηκε ο φραστικός πόλεμος με το Ισραήλ, το οποίο ο κ. Ερντογάν χαρακτήρισε «κυρίως απειλή εις βάρος της περιφερειακής ειρήνης», δήλωση που «προκάλεσε λύπη» στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου. Ομως, λάδι στη φωτιά είχε ήδη ρίξει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν, λέγοντας ότι «ο Τούρκος πρωθυπουργός μεταλλάσσεται σταδιακά σε κάτι μεταξύ Καντάφι και Τσάβες», απαντώντας έτσι στον κ. Ερντογάν που την περασμένη Κυριακή είπε: «Οταν η Γάζα καίγεται και μαύρα σύννεφα μαζεύονται πάνω από την Ιερουσαλήμ, δεν μπορούμε να σιωπούμε». Πρόκειται για δήλωση στα εγκαίνια του νέου αραβόφωνου τηλεοπτικού δικτύου, που από την Τουρκία θα εκπέμπει στον αραβικό κόσμο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More