8.4.10

Τα θέλουν όλα οι τουρκομογγόλοι !!!!!!

Σκηνικό έντασης και με το ενδεχόμενο πρόκλησης ''θερμού επεισοδίου'' στο Αιγαίο με φόντο το πετρέλαιο

Σκηνικό έντασης στο βόρειο Αιγαίο ετοιμάζονται να στήσουν οι στρατοκράτες της Άγκυρας. Μια σειρά κινήσεών τους δείχνει, ότι η τουρκική πλευρά αναζητεί τρόπους άμεσης απάντησης στην απόφαση της χώρας μας για εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων ανατολικά και δυτικά της Θάσου, μετά τη συνεννόηση που επήλθε μεταξύ της Ενεργειακής Αιγαίου και των Ελληνικών Πετρελαίων. Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η έκδοση από την πλευρά της Τουρκίας, μόλις τη Μ. Τρίτη, σχεδίου στρατιωτικής άσκησης (ΝΟΤΑΜ), σύμφωνα με την οποία ζητεί την εξαίρεση των νησιών Λήμνου και Θάσου από κάθε σενάριο άσκησης ή στρατιωτικής εκπαίδευσης.  Έτσι, επαναφέρει τη γνωστή τουρκική προκλητική θέση περί αποστρατιωτικοποίησης των συγκεκριμένων νησιών.
Με άλλα λόγια, η Τουρκία κάνει σαφές, ότι στρατιωτικά αεροσκάφη της θα πετούν επί τρεις μήνες πάνω από την περιοχή του Μπάμπουρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόκλησης «θερμού επεισοδίου». Η στάση αυτή της Τουρκίας μόνο μη αναμενόμενη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου και ενώ διαφαινόταν η επιτυχής γεώτρηση της Ενεργειακής Αιγαίου στο «πεδίο Ε», δηλαδή, σε πηγάδι εκτός Πρίνου, για πρώτη φορά μετά από δεκατέσσερα χρόνια, είχαν αρχίσει να στέλνουν τα μαχητικά τους αεροσκάφη, αλλά και πολεμική πλοία τους στην περιοχή, δείχνοντας έτσι την ενόχλησή τους.  Επιπλέον, με άλλη ΝΟΤΑΜ που εκδόθηκε και αυτή τη Μ. Τρίτη, η Τουρκία δηλώνει ότι δεσμεύει για ασκήσεις, από την 1η Απριλίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου, τρεις ολόκληρους μήνες, δηλαδή, εκτεταμένη περιοχή που περιλαμβάνει διεθνή ύδατα, διεθνή εναέριο χώρο εντός του FIR Αθηνών, μεταξύ Σαμοθράκης και Θάσου.
Και τούτο, γιατί η επιτυχία αυτή άνοιγε το δρόμο στην εταιρεία να αρχίσει τις ερευνητικές γεωτρήσεις του επενδυτικού της προγράμματος, όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί, έχοντας πλέον άδειες για την περιοχή δυτικά της Θάσου μέχρι τον Άθω και σύμφωνα με πληροφορίες και για την περιοχή ανατολικά της Θάσου (Μπάμπουρας).
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν στενά τις τουρκικές κινήσεις, μη κρύβοντας τους προβληματισμούς τους για τις προθέσεις της Άγκυρας.

Ρωμηοσύνη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More