Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στο συνέδριο του Economist τόνισε πως η μείωση των αμυντικών δαπανών στις δύο πλευρές του Αιγαίου είναι ο υπέρτατος στόχος της εξωτερικής πολιτικής.
Στο νέο μοντέλο συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί επίσημα κατά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα στις 14 και 15 Μαΐου, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας από το βήμα του διεθνούς Συνεδρίου του Economist.
Ο κ. Δρούτσας, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν, τόνισε πως όταν υπάρχει πολιτική βούληση μπορούν να ξεπεραστούν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις του παρελθόντος καθώς και η αμοιβαία καχυποψία στις σχέσεις των δύο χωρών.
Απαντώντας σε ερώτημα που τέθηκε από το ακροατήριο για την αμοιβαία μείωση των αμυντικών δαπανών στις δυο πλευρές του Αιγαίου, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι αυτό «είναι το όραμα και ο υπέρτατος στόχος της εξωτερικής πολιτικής και αξίζει να δουλέψουμε με συστηματικό τρόπο γι’ αυτό».
Άλλωστε στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί και λίγα λεπτά νωρίτερα στην εισήγησή του ο κ. Δρούτσας, κάνοντας λόγο για την «πραγματική ωφέλεια που θα προκύψει από τη διάθεση μέρους του εθνικού μας πλούτου από τις εξοπλιστικές δαπάνες σε άλλους αναπτυξιακούς τομείς της οικονομίας».
Από την πλευρά του απαντώντας στο ίδιο ερώτημα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν μίλησε γενικότερα τονίζοντας ότι «η αντίληψη της απειλής στην περιοχή δεν αφορά μόνον τις δύο χώρες» και ότι η Τουρκία «ωθεί και πιέζει για μια περιοχή που δεν θα έχει πυρηνικά όπλα». «Το όραμά μας είναι να δούμε ανοιχτά σύνορα, ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και προσώπων και μειωμένη αίσθηση του κινδύνου», κατέληξε.
Δρούτσας: Προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη η ασφάλεια και η σταθερότητα
Στην εισήγησή του στο συνέδριο, ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε ότι «η ειρηνική επίλυση των διαφορών συμβάλει στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ασφάλειας σε περιφερειακό επίπεδο και ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι από το 1999 που ξεκίνησε η ελληνοτουρκική προσέγγιση οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών απογειώθηκαν. «Ξεκινήσαμε με συναλλαγές ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ και σήμερα οι εμπορικές συναλλαγές έχουν ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ. Οι επαφές της κοινωνίας των πολιτών πύκνωσαν και δημιουργήθηκαν οι πρώτοι δίαυλοι τακτικής επαφής και επικοινωνίας».
Επίσης αναφέρθηκε και στα θεσμοποιημένα σχήματα διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ όσο και σε διμερή βάση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι πολλά απομένουν να γίνουν σε αυτόν τον τομέα.
Ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας έχει καταλυτική σημασία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, γιατί θα εξομαλύνει τα σημεία τριβής. «Εξάλλου ο σεβασμός της καλής γειτονίας και η ειρηνική επίλυση των διαφορών συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών ενταξιακών προαπαιτούμενων και προτεραιοτήτων» είπε προσθέτοντας ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα συμβάλει αποφασιστικά στη θεμελίωση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στη ΝΑ Ευρώπη.
Με το νέο μοντέλο συνεργασίας που θα εγκαινιασθεί από τους πρωθυπουργούς Γ.Παπανδρέου και Τ. Ερντογάν, «δημιουργούνται νέες δομές και σχήματα στο πλαίσιο μιας διαρθρωμένης συνεργασίας με το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας και τη συμμετοχή υπουργών από διάφορά υπουργεία των δύο πλευρών», υπογράμμισε.
Μπαμπατζάν: Ευρύτερη η συνεργασία
Αξιολογώντας τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε διαφορετικούς τομείς ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης ανέφερε ότι έχουν γίνει πολύ διαφορετικές από ότι ήταν πριν από μια δεκαετία.
«Υπάρχει μια ορατή σημαντική βελτίωση και η συνεργασία γίνεται ευρύτερη σε πολλούς τομείς», είπε ο κ. Μπαμπατζάν χαρακτηρίζοντας «αρχιτέκτονα» από την ελληνική πλευρά αυτής της προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Μίλησε για το νέο κεφάλαιο και το νέο «εργαλείο» όπως είπε που θα βοηθήσει τις σχέσεις μας να προχωρήσουν σε μια μετέπειτα φάση. Είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, οι δύο πρωθυπουργοί και 8 με 10 υπουργούς από κάθε χώρα που θα συναντώνται κάθε χρόνο μία φορά για να εξετάζουν μια ευρεία σειρά θεμάτων.
Ο κ. Αλί Μπαμπατζάν επισήμανε ότι πολλά μπορούν να γίνουν με τη δημιουργία συνεργιών στον τομέα της ενέργειας, του πολιτισμού, της παιδείας και τον τραπεζικό τομέα.
«Έτσι θα υπερκεράσουμε κάποια δύσκολα ζητήματα και νομίζω ότι το πολιτικό κλίμα είναι πολύ σημαντικό», τόνισε. Επίσης αναφέρθηκε στην σταδιακή αύξηση του εμπορίου ανάμεσα στις δυο χώρες με 6 δισ. δολάρια επενδεδυμένα από την Ελλάδα στην Τουρκία και εξέφρασε την προσδοκία ότι και η χώρα του θα φθάσει το ίδιο.
Ο Τούρκος αξιωματούχος τόνισε ότι η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ είναι σημαντική για την Τουρκία για να έρθει όλο και πιο κοντά στις ευρωπαϊκές δομές αλλά και για την εσωτερική διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και το κράτος Δικαίου στην Τουρκία.
Κατά τα άλλα ο κ. Μπαμπατζάν αναφέρθηκε στην εμπειρία της χώρας του όταν η τουρκική οικονομία το 2002 ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και ο ίδιος ήταν υπουργός Οικονομικών.
Τότε η Τουρκία δανειζόταν με 66% και το χρέος ήταν στο 80% του ΑΕΠ, είπε. Λίγα χρόνια αργότερα και μετά από δύσκολες επιλογές και αποφάσεις τα επιτόκια έπεσαν ενώ έγιναν τεράστιες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, πρόσθεσε.
«Ήμασταν πολύ σκληροί με τους τραπεζίτες μας, οφείλω να πω. Γιατί χάσαμε πάρα πολλά λόγω της τραπεζικής κρίσης το 2000, το 1/3 του ΑΕΠ χάθηκε μέσα σε ένα χρόνο. Εισήγαμε την έννοια της προσωπικής ευθύνης για τις Τράπεζες και τους Διευθυντές. Εάν δηλαδή δεν ακολουθούν τους κανόνες και η Τράπεζα έχει προβλήματα, οι διευθυντές και οι ιδιοκτήτες είναι υπεύθυνοι με τον προσωπικό τους πλούτο».
Τέλος ανέφερε ότι η Τουρκία είναι από τις λίγες χώρες που ξεκίνησαν «στρατηγική εξόδου τον Σεπτέμβριο του 2009 και είδαμε τα θετικά αποτελέσματα». «Για χώρες που έχουν υψηλό χρέος, οι δημοσιονομικές περικοπές βοηθάνε στην επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης…από τη στιγμή που θα υπάρχει εμπιστοσύνη, τότε η ανάπτυξη θα ακολουθήσει», κατέληξε μιλώντας για την τουρκική εμπειρία.
www.kathimerini.gr
Σημ Εν Κρυπτώ : "Υπέρτατος στόχος" της εξωτερικής πολιτικής η μείωση των αμυντικών δαπανών... Δηλαδή για να ξέρουμε και τι λέμε, η μείωση των αμυντικών δαπανών είναι σημαντικότερη π.χ. από μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό ή έστω τη διατήρηση ικανότητας στρατιωτικής υποστήριξης της Κύπρου. Είναι σημαντικότερη από την υπεράσπιση του στάτους κβο στο Αιγαίο. Είναι σημαντικότερη, εν τέλει, από τη δυνατότητα υπεράσπισης της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Τα είπε όλα ο άνθρωπος.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου