12.11.10

Εμείς εξακολουθούμε να τους ανεχόμαστε!

Νέο χαράτσι - σοκ για τα νοικοκυριά.


Μας αλλάζουν τα πετρέλαια από την επομένη των εκλογών.

Πανάκριβα θα πληρώσουν τη θέρμανσή τους εκατομμύρια νοικοκυριά από τον Ιανουάριο του 2011, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να εφαρμόσει 9,5 μήνες νωρίτερα -από την 1/1/2011 αντί από την 15/10/2011 - το σχέδιο που προβλέπει την υπέρμετρη αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε να εξισωθεί με τον αντίστοιχο φόρο που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης. Το σχέδιο για την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο επισπεύδεται, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της νέας «μαύρης τρύπας» των 4,3 - 4,5 δισ. ευρώ που αναμένεται να καταγραφεί στο δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 λόγω των υστερήσεων στα έσοδα και των υπερβάσεων στις δαπάνες του φετινού τακτικού προϋπολογισμού αλλά και εξαιτίας των αναθεωρήσεων επί το δυσμενέστερων τις οποίες αναμένεται να επιφέρει η Eurostat στα στατιστικά στοιχεία για τα οικονομικά αποτελέσματα των φορέων της γενικής κυβέρνησης.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προσπαθεί να κρατήσει μέχρι τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών μυστικό το σχέδιο για την επίσπευση της αύξησης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης επειδή δεν θέλει σε καμία περίπτωση να το μάθουν οι Έλληνες πολίτες πριν πάνε να ψηφίσουν διότι, τότε , το «μαύρισμα» των «πράσινων» συνδυασμών θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο!

Παίζουν με το επίδομα

Το σχέδιο αυτό έχει ήδη περιληφθεί στο νέο «πακέτο» των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων που έχει ήδη προσυμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και της «τρόικας» για το έτος 2011. Κατ' αρχήν αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες είναι ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αντικαταστήσει με «επίδομα θέρμανσης» την «έκτακτη οικονομική ενίσχυση» των 100 - 300 ευρώ που εξήγγειλε στις 21 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με την προεκλογική εξαγγελία του πρωθυπουργού η «έκτακτη οικονομική ενίσχυση» θα χορηγείτο σε 500.000 χαμηλοσυνταξιούχους λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Η σχετική τροπολογία αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή στο τέλος Οκτωβρίου, αλλά τελικά δεν κατατέθηκε.

Ο λόγος για τον οποίο αναβλήθηκε η κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή είναι ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να αντικαταστήσει την ενίσχυση αυτή με επίδομα θέρμανσης το οποίο θα χορηγηθεί τον Ιανουάριο σε πολύ περισσότερους πολίτες με χαμηλά ετήσια εισοδήματα, ταυτόχρονα με το «χαράτσι» των 0,45 ευρώ το λίτρο που θα επιβληθεί στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Μάλιστα με τη μη καταβολή της «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» τον Δεκέμβριο ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θα χρειαστεί τελικά να εγγράψει τη δαπάνη των 100 εκατ. ευρώ στο φετινό Προϋπολογισμό αλλά θα τη μεταφέρει στον Προϋπολογισμό του 2011.

Τι προβλέπει το σχέδιο


Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοσθεί από τη 1/1/2011 η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης  και στο πετρέλαιο κίνησης απετέλεσε αντικείμενο μυστικών συσκέψεων της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου καθ΄όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου. Το σχέδιο στο οποίο φέρεται να έχει καταλήξει μέχρι στιγμής η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

Πρώτα κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, το ύψος του οποίου ανερχόταν σε μόλις 0,021 ευρώ το λίτρο κάθε «χειμερινή» περίοδο. Από την 1/1/2011 ο ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι πλέον ίδιος με τον ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτή τη στιγμή ο ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης ανέρχεται σε 0,412 ευρώ το λίτρο, συνεπώς τυχόν εξίσωση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης με το σημερινό επίπεδο του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης σημαίνει αυτόματα μια πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση 0,391 ευρώ το λίτρο για το πετρέλαιο θέρμανσης. Αν συνυπολογισθεί και ο αναλογών ΦΠΑ επί της διαφοράς των 0,391 ευρώ, τότε η συνολική πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης θα φτάσει τα 0,48 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» το σχέδιο προβλέπει μικρή μείωση του ενιαίου φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Προκειμένου να μη φθάσει τελικά στα επίπεδα των 0,48 ευρώ το λίτρο η πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών αλλά να περιορισθεί σε επίπεδα χαμηλότερα, έχει αποφασισθεί μια ταυτόχρονη μείωση του ενιαίου ΕΦΚ για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης κάτω από τα 0,412 ευρώ το λίτρο, κατά 5% σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο ενιαίος ΕΦΚ θα διαμορφωθεί στα 0,39 ευρώ το λίτρο, η αύξηση του ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι της τάξης των 0,37 ευρώ το λίτρο ενώ η συνολική  πρόσθετη επιβάρυνση των καταναλωτών (πρόσθετη διαφορά ΕΦΚ + ΦΠΑ 23%) θα ανέλθει στα 0,45 ευρώ το λίτρο, οι λιανικές τιμές πώλησης των πετρελαίων κίνησης και θέρμανσης θα διαμορφωθούν από την 1/1/2010 σε επίπεδα μεταξύ 1,10 και 1,20 ευρώ το λίτρο αντί μεταξύ 1,13 και 1,23 ευρώ το λίτρο που θα διαμορφωνόταν εάν ο ενιαίος φόρος παρέμενε στα 0,412 ευρώ το λίτρο. Οι επιβαρύνσεις που θα υποστούν τα νοικοκυριά από την αύξηση του κόστους προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,45 ευρώ το λίτρο θα φτάσουν τα 900 ευρώ στα 2.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, τα 675 ευρώ στα 1.500 λίτρα, τα 450 ευρώ στα 1.000, τα 225 ευρώ στα 500 λίτρα και τα 112,20 ευρώ στα 250 λίτρα.
Ακόμα, καταβολή επιδόματος θέρμανσης σε νοικοκυριά με χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους καθώς και σε ανέργους, ανάπηρους , τριτέκνους και πολυτέκνους με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υιοθετήσουν τα κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια που εφαρμόσθηκαν για την καταβολή του επιδόματος αλληλεγγύης ή να ορισθεί ως γενικό κατώτατο εισοδηματικό όριο για κάθε άτομο το σημερινό αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ύψος του επιδόματος θα διαφοροποιείται και με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια, δηλαδή θα είναι μεγαλύτερο για τις περιοχές της Βορείου Ελλάδος, καθώς και γενικότερα για ορεινές περιοχές περιοχές, όπου οι θερμοκρασίες το χειμώνα είναι για αρκετές ημέρες... πολικές και μικρότερο για τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Το επίδομα θα καταβληθεί σε δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων εξετάζεται να χορηγηθεί ταυτόχρονα με την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο πετρέλαιο κίνησης, δηλαδή εντός του Ιανουαρίου
Τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που προσδοκά το Υπουργείου Οικονομικών από την επίσπευση της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο και την επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου 400 - 500 εκάτ. ευρώ θα δοθούν ως επίδομα θέρμανσης, οπότε το καθαρό κέρδος για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011 εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 1,5 - 1,6 δισ. ευρώ.     
http://www.newsbeast.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More