12.11.10

Ήλθαν οι κυβερνήτες μας!

Στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα


Τι θα αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα σε όλα τα επίπεδα;

Στην τελική ευθεία εισέρχονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας σχετικά με τις αποφάσεις για τη φορολογία και τις δαπάνες του νέου προϋπολογισμού που θα οριστικοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να ενσωματωθούν στο νέο προϋπολογισμό .

Καθοριστικός παράγοντας για στις αποφάσεις αυτές θα είναι τα στοιχεία για την αναθεώρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού του 2009 που θα δοθούν στη δημοσιότητα από τη Eurostat την Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, την ίδια μέρα ημέρα καταφθάνουν στην Αθήνα και οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τρόικας για το προγραμματισμένο τσεκ απ της ελληνικής οικονομίας ενόψει της εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου στήριξης ύψους 9 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα στοιχεία της Εurostat θα ανεβάζουν το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2010 σε επίπεδα πάνω από 9% του ΑΕΠ έναντι 7,8% που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η κάλυψη της διαφοράς αυτής θα είναι το αντικείμενο των συνεχών συσκέψεων που θα έχουν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου με την Τρόικα από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στη βάση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί με το μνημόνιο και των προτάσεων του υπουργείου Οικονομικών.

Οι αποφάσεις αναμένεται να οριστικοποιηθούν έως και την Τετάρτη, καθώς την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2011. Σ' αυτόν θα ενσωματώνονται οι προβλέψεις για την επιπλέον αύξηση των φορολογικών εσόδων και από τη μείωση των δαπανών προκειμένου το έλλειμμα να περιορισθεί στα επίπεδα που προβλέπονται στο μνημόνιο.

Μεταξύ άλλων οι αποφάσεις που θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα θα αφορούν:

- Τις μετατάξεις προϊόντων ΦΠΑ από το συντελεστή 11% σε υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.

- Τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ με στόχο τον περιορισμό των δαπανών τους. Μετά τον ΟΣΕ ακολουθεί το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες.

- Το ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο.

- Τη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

- Τις εξοικονομήσεις πόρων στον τομέα της υγείας.

Οι αλλαγές στη φορολογία θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή προς το τέλος του μήνα. Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και μέτρα για την τόνωση της αγοράς ιδιαίτερα σε τομείς που παρουσιάζουν μεγάλη πτώση πωλήσεων σε μια προσπάθεια να τονωθεί η ανάπτυξη.

Έτσι εξετάζεται η μείωση των τελών ταξινόμησης των ΙΧ αυτοκινήτων χαμηλού και μεσαίου κυβισμού. Προτάσεις έχουν υποβληθεί και για την τόνωση της αγοράς ακινήτων που έχει κάνει μεγάλη βουτιά. Άλλωστε για το λόγο αυτό αποφασίστηκε και η αναβολή τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, μέχρι τον Ιούνιο του 2011, των αυξήσεων των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν από 1.1.2011.
www.newsbeast.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More