24.11.10

Ειδήσεις με μιά ματιά...

Ελλάδα

  • Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η ψήφιση επί των άρθρων του νομοσχεδίου για την «Κατάργηση και συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημόσιου τομέα» με το οποίο καταργούνται ή συγχωνεύονται 79 συνολικά υπηρεσίες και νομικά πρόσωπα.
  • Υπέρ του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει «διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις» τάχθηκαν όλα τα κόμματα, πλην ΣΥΡΙΖΑ που θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε την Τετάρτη επί της αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
  • Χειρόφρενο τραβούν για τέσσερις ώρες οι αστικές συγκοινωνίες της Αττικής λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων σε αυτές στην παναττική στάση εργασίας που κήρυξαν οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ζητώντας τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων.
  • Απάντηση στα όσα ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν χρειάζεται δεκανίκια μέσα από την ΚΟ της ΝΔ». Στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κ. Πεταλωτής κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι αρνείται να αναγνωρίσει όλα όσα αντιλαμβάνεται ο υπόλοιπος κόσμος. Ο ίδιος κράτησε αποστάσεις από τον Αλ.Παπαδόπουλο, λέγοντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει τις θέσεις του.
  • «Χρήματα για τον Καλλικράτη υπάρχουν, χρήματα για σπατάλες δεν υπάρχουν» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στη διημερίδα που διοργανώνεται για την υλοποίηση της νέας διοικητικής δομής της χώρας. Ο υπουργός σημείωσε ότι το επόμενο τρίμηνο είναι κρίσιμο για την υλοποίηση του «Καλλικράτη» με ένα μεταβατικό στάδιο, που θα έχει δυσκολίες. Σχετικά με το ΕΣΠΑ η διαχείρισή του από τις Περιφέρειες ξεκινά την 1η Ιουλίου.
Κόσμος
  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ήταν το έτος 2010 ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου, καθώς οι εκπομπές εξαιτίας των μετακινήσεών του «ζυγίζουν» σχεδόν όσο αυτές των προέδρων του Μεξικού, της Βραζιλίας και της Κίνας μαζί, αναφέρει το περιοδικό Terra Eco.
  • Ιδιαίτερα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Δουβλίνου, το οποίο -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει «μαχαίρι» σε 24.750 θέσεις στο Δημόσιο, νέο φόρο στην ακίνητη περιουσία, μείωση του κατώτερου μισθού και αύξηση του ΦΠΑ από το 2013. Διατηρείται όμως ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος των περικοπών φτάνει τα 15 δισ. ευρώ.
  • Παρέλυσαν οι εναέριες και σιδηροδρομικές μετακινήσεις στην Πορτογαλία, στο πλαίσιο της πρώτης γενικής απεργίας στην οποία κατήλθαν τα συνδικάτα από το 1988, με την ελπίδα να αμβλύνουν την αποφασιστικότητα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Αεροσκάφη καθηλώθηκαν, λιμάνια έκλεισαν, σιδηροδρομικά δρομολόγια ακυρώθηκαν. Για τη μεγαλύτερη γενική απεργία που διοργανώθηκε ποτέ στη χώρα κάνουν λόγο τα συνδικάτα.
  • Αστυνομικοί απωθούν χιλιάδες φοιτητές που διαδηλώνουν στο Λονδίνο εναντίον των κυβερνητικών σχεδίων να αυξηθούν τα δίδακτρα. Επίθεση δέχθηκε ένα αστυνομικό φορτηγάκι στο Γουάιτχολ, ενώ διαδηλωτές πέταξαν πινακίδες σε αστυνομικούς. Καταλήψεις σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα πραγματοποιούν φοιτητές.
  • Τη χρήση κινητών τηλεφώνων στις ανύπαντρες γυναίκες απαγόρευσε η τοπική συνέλευση ινδικής επαρχίας για να αποτρέψει παράνομα ειδύλλια με άνδρες διαφορετικής κάστας. Το συμβούλιο του Μπαλιγιάν στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές ανέλαβε δράση αφότου 23 ζευγάρια το έσκασαν πέρυσι για να παντρευτούν χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.
Οικονομία
  • Δεν κατόρθωσε τελικά να κλείσει σε θετικό έδαφος η χρηματιστηριακή αγορά, καθώς δεν είχε συνέχεια η τεχνική αντίδραση των τιμών των μετοχών που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το τέλος των συναλλαγών, σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίσθηκε από σημαντικές διακυμάνσεις. Πτώση 0,04% σε σχέση με την Τρίτη.
  • Με ταχύτερο ρυθμό, από ό,τι στο σύνολο της οικονομίας, αυξάνεται ο αριθμός των ανέργων του μεταποιητικού, βιομηχανικού τομέα. Συγκεκριμένα, από τα μέσα του 2009 ως τα μέσα του 2010 οι άνεργοι του τομέα αυξήθηκαν κατά 43,8%, ενώ οι άνεργοι γενικώς αυξήθηκαν κατά 34,2%.
  • Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε, την Τετάρτη, τους Ευρωπαίους εταίρους της να έχουν «το θάρρος» να επιβάλουν «όρια στις αγορές», συμπεριλαμβάνοντας σε ένα μηχανισμό επίλυσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης τους ιδιώτες πιστωτές, «οι οποίοι κερδίζουν χρήματα με τα πολύ υψηλά επιτόκια». Για «υπεροψία» την κατηγορεί η γερμανική αντιπολίτευση, αποστάσεις από τις Βρυξέλλες.
Αθλητισμός
  • Μπορεί να μην έχει πάρει τη φανέλα βασικού στο σπίτι του, ωστόσο κάθε φορά που ο Βαλβέρδε τον ρίχνει στο παιχνίδι, ο Πάντελιτς τον δικαιώνει. Το τέρμα του στο Παγκρήτιου ήταν το κλειδί για την επικράτηση του Ολυμπιακού και ο 32χρονος φορ δήλωσε μετά το ματς πως «αυτή είναι η δουλειά μου». Ο Σέρβος πάντως αναφέρθηκε και στο ντέρμπι του Σαββάτου με την ΑΕΚ, δίνοντας σύνθημα νίκης. Φραγκουλάκης: «Ο ένας άουτ, ο άλλος κόρνερ».
  • Ο Ολυμπιακός με γκολ των Πάντελιτς και Φουστέρ επικράτησε στο Παγκρήτιο με 2-0 του Εργοτέλη στα 45 λεπτά που «χρωστούσαν» οι δύο ομάδες από τον αγώνα της 10ης αγωνιστικής που είχε διακοπεί λόγω βροχής. Έτσι, η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε ανέβηκε ξανά μόνη πρώτη στην κορυφή της βαθμολογίας της Σούπερ Λιγκ. Φωνάζει για το πρώτο γκολ ο Εργοτέλης που απείλησε και με αποχώρηση.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More