22.11.10

Ειδήσεις με μιά ματιά...

Ελλάδα.

  • Απαραίτητη θεωρεί ο πρόεδρος τη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την έξοδο από την επιτήρηση της τρόικας και του μνημονίου και απεμπλοκή από το μηχανισμό στήριξης, λέγοντας πως εν όψει των κρίσιμων στιγμών, «εμείς θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να εκφραστεί η συντριπτική πλειοψηφία που θέλει λύση διεξόδου και προοπτική». Την ανάγκη για ένα ευρύ μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων «για να αποτραπούν οι εφιαλτικές προοπτικές» στο ζήτημα των εργασιακών συμβάσεων υπογράμμισε ο Αλ.Τσίπρας.
  • Κατά των επιλογών της τρόικας, τις οποίες χαρακτηρίζει ακραίες και νεοφιλελεύθερες, τάσσεται ο ΛΑΟΣ, επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν λαμβάνουν υπόψη τον κοινωνικό παράγοντα και την ανάπτυξη που έχει ανάγκη ο τόπος.
  • Το θέμα των αναπληρωτών καθηγητών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας. Η υφυπουργός έδωσε διαβεβαίωσεις για την πληρωμή των καθηγητών.
  • Το θέμα των συμβάσεων εργασίας σε σχέση και με την τοποθέτηση της Λ.Κατσέλη βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημέρωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Γ.Πεταλωτής επανέλαβε ότι οι «συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αυτές που μας εκφράζουν», ωστόσο, οι επιχειρησιακές γίνονται για να σωθούν όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι το θέμα των εργασιακών έχει ήδη συμφωνηθεί στο Μνημόνιο: «Τώρα διαπραγματευόμαστε τους τρόπους εφαρμογής».
  • Διαπραγματεύσεις στο α' εξάμηνο του 2011 για τη νέα δομή διοίκησης και την αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ, προανήγγειλε ο υπουργός Αμυνας Ευ.Βενιζέλος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Με τη νέα δομή διοίκησης θα επέλθει δραστική μείωση προσωπικού.
Κόσμος
  • Η Γερμανία σχεδιάζει την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας από το καλοκαίρι του 2011 στο πλαίσιο αλλαγών στη δομή του στρατεύματος, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Καρλ-Τεόντος τσου Γκούτεμπεργκ.
  • Την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης στη Μιανμάρ, Αουνγκ Σαν Σου Κίι, χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ κατά την έναρξη της τρέχουσας Συνόδου. Ο Γέρζι Μπούζεκ προσκάλεσε την Αουνγκ Σαν Σου Κίι στο Στρασβούργο για να παραλάβει το βραβείο Ζαχάρωφ που της έχει απονείμει το Ευρωκονοβούλιο 21 χρόνια πριν.
  • Ο πρώην αρχηγός των ανταρτών στο Κονγκό και πρώην αντιπρόεδρος της χώρας, Ζαν-Πιερ Μπεμπά, αρνήθηκε την ανάμιξή του στα εγκλήματα πολέμου για τα οποία κατηγορείται, κατά την πρώτη ημέρα της δίκης του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη.
  • Πολιτική «θύελλα» ξεσπά στην Ιρλανδία την επομένη της ένταξης στον μηχανισμό στήριξης. Η έγκριση του προϋπολογισμού του 2011 βρίσκεται στον «αέρα» μετά τη δήλωση δύο ανεξάρτητων βουλευτών ότι δεν δεσμεύονται να στηρίξουν την κυβέρνηση στην κρίσιμη ψηφοφορία -γεγονός που ουσιαστικά σημαίνει ότι ο Μπράιαν Κόουεν χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή. Η Αντιπολίτευση ζητά τη διάλυση της Βουλής και κάλπες άμεσα. Πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο επιδιώκει το συγκυβερνών Κόμμα των Πρασίνων.
  • Ο δικτυακός τόπος Wikileaks προαναγγέλλει μία αποκάλυψη «επτά φορές μεγαλύτερη» από τα 400.000 εμπιστευτικά έγγραφα που δημοσιοποίησε πρόσφατα σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, ωστόσο δεν δίνει περαιτέρω στοιχεία για το θέμα και την ημερομηνία της αποκάλυψης. Η ανακοίνωση έρχεται ενώ εκκρεμεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον ιδρυτή και αρχισυντάκτη του Wikileaks Τζούλιαν Ασαντζ, στο πλαίσιο σουηδικής έρευνας σε βάρος του για βιασμό.
Οικονομία
  • Στο τέλος Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να εξετάσει τις καταγγελίες της «Τσακίρης» σε βάρος της Tasty για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά. Σύμφωνα με τη μη δεσμευτική εισήγηση στην Επιτροπή, υπάρχουν στοιχεία πως η Tasty υλοποιούσε πρακτική αποκλεισμού και περιορισμού δυνατοτήτων της ανάπτυξης των ανταγωνιστών με συμφωνίες αποκλειστικότητας. «Δεν συμφωνούμε με τις αιτιάσεις, συνεργαζόμαστε απόλυτα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού» απαντά η Tasty.
  • Η Πορτογαλία «δεν έχει ανάγκη από καμία βοήθεια» για να ξεπεράσει τις δημοσιονομικές δυσκολίες, δήλωσε την Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες. «Δεν υπάρχουν αναλογίες μεταξύ Πορτογαλίας και Ιρλανδίας», το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Πορτογαλίας δεν έχει κανένα πρόβλημα, ούτε ποτέ σημειώθηκε «φούσκα» στα ακίνητα, τόνισε ο κ. Σόκρατες, στον απόηχο δηλώσεων αναλυτών ότι το επόμενο «θύμα» των αγορών θα είναι η Πορτογαλία.
  • Σε 413,1 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη του ΟΠΑΠ για το εννεάμηνο, σημειώνοντας μείωση 17,7% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις του Οργανισμού υποχώρησαν ελαφρά κατά 2,4% φτάνοντας τα 3,87 δισ. ευρώ. Ενισχυμένα κατά 23% τα καθαρά κέρδη γ' τριμήνου, καθώς η μείωση των εσόδων υποσκελίστηκε από τις περικοπές των λειτουργικών δαπανών. Το ΔΣ του Οργανισμού αποφάσισε επίσης τη διανομή προμερίσματος 0,46 ευρώ ανά μετοχή.
Αθλητισμός
  • Ένα ακόμα πρόβλημα στην άμυνα του ΠΑΟΚ καλείται να διαχειριστεί ο Μάκης Χάβος ενόψει της 12ης αγωνιστικής με τον Ατρόμητο στην Τούμπα, αφού ο Στέλιος Μαλεζάς έχει υποστεί θλάση και δεν θα είναι στη διάθεσή του. Ως εκ τούτου, η αγωνία για την επιστροφή ή όχι του Πάμπλο Κοντρέρας γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, με τη συμμετοχή του Χιλιανού να κρίνεται σε μεγάλο βαθμό την Τρίτη.
  • Αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 2-0, οι Πόντιοι Κατερίνης, στο ντεμπούτο του Γιώτη Σταματόπουλου στον πάγκο, κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή και να διασώσουν τον βαθμό της ισοπαλίας με το 2-2 απέναντι στην Κοζάνη στην αναμέτρηση που έριξε την αυλαία της 10ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου της Football League 2.
  • Η εικόνα της ΑΕΚ στην Καβάλα και η ήττα με κάτω τα χέρια σε ένα ακόμα παιχνίδι, όπως όλα δείχνουν θα στοιχίσουν στην ομάδα την απώλεια ενός ακόμα τίτλου, ή τουλάχιστον τις όποιες ελπίδες διεκδίκησής του. Ο Μανόλο Χιμένεθ συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας με τον Σταύρο Αδαμίδη από τον οποίο ζήτησε την απόκτηση τριών ποδοσφαιριστών καθώς και την παραμονή των Σκόκο, Μπλάνκο, Τζιμπούρ.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More