20.12.10

Να γίνει η κρίσης ευκαιρία...

Περίπου 1.000 «λουκέτα» καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη


Περίπου 1.000 καταστήματα «κατέβασαν ρολά» τον τελευταίο χρόνο στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί περίπου 3.000 θέσεις εργασίας, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.
Ο κ. Ζορπίδης εξέφρασε φόβους ότι η ανεργία στη Θεσσαλονίκη θα αγγίξει το 30% τους επόμενους μήνες, ενώ εκτίμησε ότι το 2011 θα είναι χειρότερο από το 2010, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο πτώχευσης της ελληνικής οικονομίας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.
Προέβλεψε ακόμη ότι το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011 θα είναι «καταστροφικό», αφού, όπως είπε, ήδη ακούγονται φήμες για επικείμενα λουκέτα σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις λιανεμπορίου.
Για την κίνηση στην αγορά κατά την εορταστική περίοδο, σημείωσε ότι είναι ήδη μειωμένη κατά 45%-60% σε σχέση με πέρυσι, ενώ πρόσθεσε η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει και τα οργανωμένα ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας, όπου καταγράφεται «καθίζηση κατά 30%-60% για την περίοδο των εορτών».
Για τη βελτίωση της κατάστασης απαιτείται, σύμφωνα με τον κ.Ζορπίδη, ενίχυση της ρευστότητας στην αγορά από την Πολιτεία, «άνοιγμα» του ΕΣΠΑ, μέτρα για πιο ευέλικτο τραπεζικό σύστημα και πιο χαμηλή φορολογία.
Παράλληλα, ο κ. Ζορπίδης ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία του ΕΕΘ, με ενισχυμένο, πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, βάζοντας ουσιαστικά τέρμα σε φήμες και δημοσιεύματα, που τον ήθελαν να αντιμετωπίζει προβλήματα σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα για επανεκλογή του, κατά τις επιμελητηριακές εκλογές του Απριλίου.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More