20.12.10

Θα γίνει η κρίσης έκρηξης...

Περιμένοντας την έκρηξη


Μια βόλτα στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι αρκετή για να γίνει αντιληπτό τι ακριβώς θα ακολουθήσει τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Η κοινωνία κάθεται πάνω σε μια βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί. Δεν είναι η κάθετη πτώση του τζίρου των καταστημάτων, που επιδεινώθηκε από τις καθημερινές απεργίες, αλλά η αίσθηση που είναι διάχυτη στην ατμόσφαιρα και αφορά την απουσία του κράτους.
Η ψυχολογία του πολίτη- καταναλωτή έχει σαφώς επηρεασθεί από την αλληλουχία των γεγονότων, τα οποία εκτυλίσσονται καθημερινά υπό μορφή αυτοτελών επεισοδίων στα οποία συμμετέχει παθητικά. Το κράτος και οι νόμοι έχουν περιπέσει σε χειμέρια νάρκη. Επιβεβαίωση αυτού το γεγονός ότι μπροστά στα μάτια των οργάνων της τάξης ανθεί το παρεμπόριο.
Τη στιγμή που το κράτος έχει εξαπολύσει μια ανελέητη φοροεπιδρομή στα εισοδήματα, έχοντας μειώσει την αγοραστική δύναμη, τη στιγμή που η αύξηση του ΦΠΑ «πνίγει» το εμπόριο, την ίδια στιγμή οργανωμένες συμμορίες διακινούν αφορολόγητα προϊόντα παντού. Είναι τραγικό και ταυτόχρονα κωμικό οι πλανόδιοι μικροπωλητές, πίσω από τους οποίους κρύβονται οργανωμένα συμφέροντα, να κινούνται ανενόχλητοι ενώ τα λουκέτα στην αγορά αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.
Η κοινωνική έκρηξη είναι αναπόφευκτη και όλοι, κράτος και πολίτες, έχουν παραδοθεί στη μοίρα τους. Η υποτίμηση του εισοδήματος, η υποβάθμιση της καθημερινότητας, και η παντελής έλλειψη πολιτικής διαχείρισης, αποτελούν το μείγμα παρασκευής της «βόμβας» που περιμένει ένα «τυχαίο» γεγονός για να ανάψει το φυτίλι.
Του Χάρη Παυλίδη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More