29.12.10

Να κλείσουν αμέσως τα σύνορα!



Τα στοιχεία γίνονται όλο και πιο απογοητευτικά, το δε πρόβλημα όχι μόνο παραμένει, αλλά και εντείνεται. Προ μηνών, οι αρμόδιοι διατυμπάνιζαν την ανάπτυξη Ευρωπαίων συνοριοφυλάκων στον Έβρο, στο πλαίσιο της FRONTEX. Οι όποιες ελπίδες για μείωση του πρωτοφανούς κύματος λαθρομεταναστών που εισβάλλει καθημερινώς από την Τουρκία, διαψεύστηκαν σύντομα. Από την αρχή του έτους μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, 50.000 λαθρομετανάστες είχαν περάσει μόνο από τα χερσαία σύνορα της χώρας. Αν και τα φώτα της δημοσιότητας έχουν φύγει από το «μέτωπο» του Αιγαίου, οι πληροφορίες για μείωση του ρεύματος από εκεί, δεν επιβεβαιώνονται. Έτσι, η Ελλάδα έχει μετατραπεί ουσιαστικά την ΜΟΝΗ πύλη της ΕΕ από την οποία περνούν τα κύματα εξαθλιωμένων υπάρξεων που συρρέουν στην Τουρκία από τον υπανάπτυκτο κόσμο.
Στην προηγουμένη δέσμη μέτρων που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν πιέσεων των υπολοίπων εταίρων, οι δυτικοί λιμένες της χώρας φυλάσσονται πλέον αυστηρότερα, απαγορεύοντας πλέον την «εξαγωγή» των λαθρομεταναστών στις άλλες χώρες της ΕΕ και την ανακούφιση της Ελλάδας. Το αποτέλεσμα είναι οι λαθρομετανάστες να παραμένουν «παγιδευμένοι» στην χώρα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε «αποθήκη» της Ευρώπης.

Τον περασμένο Αύγουστο, η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε το Action Plan για την διαχείριση των λαθρομεταναστών, το οποίο εγκρίθηκε από την ΕΕ. Σε αυτό, προβλέπεται κυρίως η δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) και συγκεκριμένα σε πρώτη φάση, μέχρι το θέρος του 2011, στον Έβρο, την Λέσβο, την Σάμο και τα Δωδεκάνησα. Η ΕΕ ενέκρινε την διάθεση κονδυλίων 200 εκατ. ευρώ σε περίοδο 3,5 ετών, για τον σκοπό αυτό. Την φύλαξη αυτών των ιδιότυπων χώρων κράτησης (στρατόπεδα συγκεντρώσεως για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) θα αναλάβει η Αστυνομία. Το προσωπικό θα περιλαμβάνει ένα σωρό ειδικότητες ιατρικού προσωπικού, πλέον των κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων, ειδικών παιδαγωγών, ειδικών επιστημόνων, «διαπολισμικών διαμεσολαβητών», διερμηνέων διαφόρων γλωσσών, κ.λπ.

Όλα αυτά, προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα τις κατηγορίες των διεθνών οργανώσεων και ΜΚΟ, περί «απάνθρωπης» μεταχείρισης των λαθρομεταναστών. Εννοείται ότι το πρόβλημα ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΘΕΙ, διότι όλα αυτά, δεν αποτελούν λύσεις αλλά απλά ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του προβλήματος. Στα ΚΕΠΥ, οι λαθρομετανάστες θα παραμένουν 15 ημέρες κι αναλόγως της κατάστασης υγείας και του αν υποβάλλουν αίτηση ασύλου, θα έχουν την ανάλογη μεταχείριση.

Τα δεδομένα είναι απλά:
• Η ροή λαθρομεταναστών από τον Έβρο, παρουσιάζει αύξηση 370% σε σχέση με πέρυσι.
• Το 75% (σύμφωνα με άλλες πηγές το 90%) των λαθρομεταναστών που διεισδύουν στην ΕΕ εισέρχεται από την Ελλάδα, μέσω Τουρκίας.
• Δεν υπάρχει καμμία απολύτως ένδειξη ότι το φαινόμενο πρόκειται να ελαττωθεί – αντιθέτως, εντείνεται.
• Η οικονομική επιβάρυνση του Ελληνικού Κράτους, σε ετήσια βάση, λόγω του προβλήματος, υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ!
• Είναι διαπιστωμένο ότι η Τουρκία δεν επιδεικνύει καμμία ουσιαστική διάθεση συνεργασίας. Αντιθέτως, υποθάλπει το πρόβλημα κι ενθαρρύνει τα δίκτυα διακινήσεως, διότι καρπούται τεράστια κονδύλια από την ΕΕ, οι κρατικοί μηχανισμοί «λαδώνονται» με τεράστια ποσά από τα κυκλώματα της μαφίας, ενώ εξυπηρετείται και ο στρατηγικός στόχος περί δημιουργίας οξύτατου κοινωνικού προβλήματος στην Ελλάδα, τον κοινωνικό ιστό της οποίας επιδιώκει να διαβρώσει ανεπανόρθωτα.
• Οι επίσημες ελληνοτουρκικές επαφές, δεν έχουν αποδώσει τίποτα ουσιαστικό.
• Το μόνο όφελος από την διάθεση προσωπικού της FRONTEX στην Ελλάδα, είναι ότι πλέον υπάρχει άμεση πιστοποίηση των ελληνικών παρατηρήσεων για τον σκοτεινό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία.
Είναι καιρός πλέον, ακόμη και για τον πλέον διστακτικό, να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ! Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα, ικανά για ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, πέρα από ιδεολογικοκοινωνικές ευαισθησίες «κοινωνικών φορέων», ψευτοανθρωπιστικών - εμπορικών οργανώσεων και ΜΚΟ, οι οποίες ουδόλως πρέπει να ενδιαφέρουν όταν τίθεται ζήτημα Εθνικού συμφέροντος.

Ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, είναι η ανέγερση Περίφραξης Ασφαλείας κατά μήκος των σημείων διεισδύσεως των ελληνοτουρκικών συνόρων, με επιτήρηση τόσο από ηλεκτρονικά μέσα, όσο και περιπολίες στρατιωτών και συνοριοφυλάκων.

Πρόκειται για ένα ΔΡΑΣΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, το οποίο αποδίδει διαπιστωμένα, εάν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα που είχε στην περίπτωση του Ισραήλ, το οποίο επεχείρησε να θωρακίσει με δραστικό τρόπο τα σύνορά του από τις διεισδύσεις ισλαμιστών τρομοκρατών. Η μέχρι σήμερα εμπειρία των ισραηλινών αρχών, διαπιστώνει ότι ο βαθμός ασφαλείας που εξασφαλίσθηκε από το Security Fence είναι σχεδόν 100%.

Πλεονεκτήματα του μέτρου:

• Υψηλή και άμεση απόδοση.
• Οικονομική διαχείριση ανθρωπίνων πόρων για επιτήρηση των συνόρων.
• Αποδέσμευση των Ενόπλων Δυνάμεων από πάρεργα που ταλαιπωρούν το προσωπικό κι επιδρούν αρνητικά στο ηθικό.
• Επίδειξη αποφασιστικότητας με πολιτικοδιπλωματικές προεκτάσεις, ιδίως εναντίον της μονίμως κακόπιστης κι εχθρικής Τουρκίας.
• Εξασφάλιση χρόνου και πολιτικού κεφαλαίου για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος, με την Τουρκία.

Μειονεκτήματα ουσιαστικά, δεν υπάρχουν. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η επίδειξη ψευτοευαισθησίας και η πρόκληση αντιδράσεων από τις γνωστές θορυβοποιούσες μειονότητες, περί «Τείχους Ντροπής», «Μεσαιωνικού σκοταδισμού», «Απάνθρωπων μέτρων» και άλλα αβάσιμα και αόριστα φληναφήματα που έχουμε συνηθίσει στην δημοκρατία μας. Αλλά όλα αυτά δεν αποτελούν παρά παροδικό θόρυβο, ο οποίος σύντομα καταλαγιάζει όταν γίνονται αντιληπτά τα άμεσα αποτελέσματα και η απόδοση του μέτρου.
Είναι ευνόητο ότι η Περίφραξη Ασφαλείας θα αποτελεί προσωρινό μέτρο. Ανά πάσα στιγμή, όταν καταστεί αντιληπτό ότι το πρόβλημα έχει εξαλειφθεί, η περίφραξη μπορεί να περιορισθεί ή και να καταργηθεί.

Αρκετά με τις ιδεοληψίες, τα ψευτοϊδεώδη και τις ποικίλες ευαισθησίες στο όνομα του επιλεκτικού ανθρωπισμού. Εκεί απέναντι, στην Τουρκία, διεξάγεται το μεγαλύτερο λαθρεμπόριο ανθρωπίνων ψυχών με τεράστια κέρδη. Η Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να καταστεί συνυπεύθυνη και υπόλογη. Η Ελλάδα, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, πρέπει να αντιδράσει δυναμικά με ουσιαστικά, χειροπιαστά μέτρα, αντί να κυνηγά ανεμόμυλους σαν τον Δον Κιχώτη… Οι αρμόδιοι πρέπει να κατανοήσουν ότι ο λαός ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΥΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Υπόλογοι είναι στον ελληνικό λαό και όχι στις ΜΚΟ και τις κάθε λογής διεθνείς οργανώσεις που θησαυρίζουν με τον ανθρώπινο πόνο.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ορφανίδης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More