27.2.11

Ο Σαρκοζί για την υποψηφιότητα της Τουρκίας...

ΛΟΓΙΑ ΚΑΘΑΡΑ.

Εφ. Ραντικάλ 25-2-2011

Ο Σαρκοζύ μίλησε ανοιχτά για τη υποψηφιότητα μέλους.
Ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζύ δήλωσε πως ¨Πολλές φορές η Τουρκία είπε πως δεν θα υπάρξει συνεταιρισμός, μπορούνε να βρεθούνε άλλες λύσεις¨.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλλάχ Γκιουλ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζύ έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου. Ο πρόεδρος Γκιουλ είπε στην συνέντευξη πως ¨Η Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε. ¨Ο Γκιούλ ανέφερε τα εξής : ¨Ο κύριος Σαρκοζύ έκανε αυτήν την επίσκεψη με την ιδιότητα του προέδρου της νέας περιόδου. Καθώς από το 1992 δεν είχε επισκεφτεί την Τουρκία ένας Γάλλος πρόεδρος, του είπαμε πως τον περιμέναμε υπ΄αυτήν του την ιδιότητα. Και ο ίδιος είπε πως επιθυμούσε να έρθει. Συζητήσαμε ανοιχτά τις διαφορετικές μας απόψεις. Μιλήσαμε για το πόσο παλιές είναι οι σχέσεις μας. Ο οικονομικές μας σχέσεις έφτασαν τα 12 δις ευρώ. Αναμένουμε πως οι υποσχέσεις που μας δόθηκαν από ολόκληρη την Ε.Ε. θα τηρηθούνε. Κάποιες χώρες πήραν απόφαση για διενέργεια δημοψηφίσματος μετά το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ανέφερα πως εμείς θα αντιμετωπίσουμε με σεβασμό την όποια απόφαση πάρουνε. Είπα πως το συγκεκριμένο θέμα παρατηρείται με ευαισθησία από τον Τουρκικό λαό. Οι τελευταίες εξελίξεις που συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή. Αυτά τα οποία συμβαίνουν εκεί μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα.
ΣΑΡΚΟΖΥ : Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο Νικολά Σαρκοζύ στην ανακοίνωση που έκανε είπε : ¨ Επιθυμώ να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την παρουσία μου στην Τουρκία. Στην Τουρκία δεν είχε έρθει Γάλλος πρόεδρος από το 1992. Πρόκειται για μεγάλο διάστημα. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση καθώς ως πρόεδρος δίνω τέλος σε αυτή την παρένθεση των 19 χρόνων. Βρίσκω πολύ σημαντικό τον ρόλο που επί μακρόν παίζει η Τουρκία στα διεθνή σχέδια. Ο κόσμος έχει ανάγκη από μια Τουρκία που παίρνει πρωτοβουλίες για τη σταθερότητα .
ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Η στήριξη της Τουρκίας στους G-20 είναι πολύ σημαντική για εμάς. Εγώ πραγματοποιώ επισκέψεις στα πιο σημαντικά μέλη της G-20. Προτείναμε στην Τουρκία απεριόριστη συνεργασία στον πυρηνικό τομέα. Αυτό αποτελεί ένδειξη της εμπιστοσύνης που αισθανόμαστε για την σταθερότητα στην Τουρκία . Η Γαλλική δημοκρατία βρίσκεται ανοιχτά δίπλα στην Τουρκική Δημοκρατία.
ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ
Υπάρχει ένα γνωστό θέμα στο οποίο δεν συμφωνούμε. Ως κρατικοί λειτουργοί συζητήσαμε και αυτό το θέμα. Προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε τις κόκκινες γραμμές των δύο πλευρών. Προσπαθήσαμε να βρούμε μια οδό ώστε ούτε να κινδυνέψει η σταθερότητα της Ευρώπης, αλλά ούτε και να ταπεινωθεί η Τουρκική κοινωνία. Μπορεί να έχουμε διαφορετικές απόψεις αλλά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί. Σε διάφορα θέματα όπως η ένταξη και ο συνεταιρισμός, που η Τουρκία είπε πολλές φορές πως δεν θα υπάρξει συνεταιρισμός. Μπορούνε να βρεθούνε άλλες λύσεις.
Σχόλιο : Επιτέλους κάποιος με καθαρές απόψεις. Δηλαδή : θέλουμε μεν εμπόριο μαζί σας αλλά ως εκεί. Και φυσικά σαν σοβαρός λαός έχει προβλέψει και δημοψήφισμα μετά το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το αν θα μπει η Τουρκία στην Ε.Ε. Ενώ σε εμάς οι πολιτικοί μας ΞΕΡΟΥΝ…. Δεν χρειάζεται να ρωτήσουν τους ¨μαμελούκους¨ για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.
0
0
 
i
 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More