27.2.11

Παρουσίαση του αγωγού South Stream, υπό την αιγίδα της Ε.Ε.!

Με Δώρα Επιστρέφει ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα Μετά την Επίσκεψη στις Βρυξέλες

Νίκη του πρωθυπουργού Πούτιν θεωρείται η απόφαση της Ε.Ε. να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο μια παρουσίαση του αγωγού South Stream, υπό την αιγίδα της. Στη σχετική εκδήλωση θα παρευρεθούν οι πρέσβεις των χωρών που συμμετέχουν στο σχέδιο, καθώς και εκπρόσωποι των επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει την υλοποίησή του. Η είδηση αυτή αποτελεί «κόλαφο» για την κοινοπραξία του ανταγωνιστικού αγωγού Nabucco, τον οποίο υποτίθεται πως υποστηρίζει η Ευρώπη ώστε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Ο κ. Πούτιν και ο υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο, στάθηκαν στο γεγονός ότι ο South Stream δεν χαίρει της στήριξης της Επιτροπής, όπως ο Nord Stream, ο οποίος έχει ενταχθεί στο κοινοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης των υποδομών από το 2006. Σε γενικές γραμμές, η ρωσική κυβέρνηση έκανε τα πάντα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στις Βρυξέλες, προκειμένου να υποστηρίξει τις θέσεις της. Ο κ. Πούτιν προειδοποίησε για τιμές πετρελαίου της τάξης των 200 δολαρίων αν επεκταθεί η πολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν πως η Ευρώπη δεν είναι –δήθεν – τόσο εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο και τόνισε την ανάγκη για υπογραφή νέων μακροπρόθεσμων συμβολαίων.

Με άλλα λόγια, η Μόσχα χρησιμοποιεί καρότα και μαστίγια ώστε να διατηρήσει την Ευρώπη σε μια σχέση εξάρτησης, τουλάχιστον όσον αφορά τα ενεργειακά ζητήματα.

Τα διμερή ζητήματα είναι αρκετά και περιλαμβάνουν επίσης το επίμαχο θέμα της απελευθέρωσης στις υποδομές του φυσικού αερίου, όπου η Gazprom κατέχει δεσπόζουσα θέση.

Σε γενικές γραμμές, η Ρωσία πιθανότατα δεν θα καταφέρει να κερδίσει σε όλα αυτά τα μέτωπα, αλλά δρομολογείται πλέον ένα σενάριο στο οποίο η Ευρώπη θα αναγκαστεί να δώσει ανταλλάγματα στη Μόσχα, ώστε να προχωρήσει με την απελευθέρωση του δικτύου στο έδαφός της. Ένα από αυτά τα ανταλλάγματα πιθανώς θα είναι και η στήριξη στον South Stream, με ταυτόχρονη εγκατάλειψη ή αναβολή του Nabucco, ο οποίος έτσι και αλλιώς μαστίζεται από χρηματοδοτικά προβλήματα και έλλειψη τροφοδοσίας.www.energia.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More