27.3.11

Εξ ανατολών...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΟΓΛΟΥ.

Εφ. Ζαμάν 25-3-2011.

Έρογλου : Δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης για τους πολίτες της KKTC.
Ο πρόεδρος της δημοκρατίας της KKTC Ντερβίς Έρογλου τόνισε πως οι πολίτες της KKTC δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν στοιχείο της διαπραγμάτευσης. Ο Έρογλου ανέφερε πως οι πολίτες δεν θα πρέπει να ανησυχούνε, καθώς στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, θα υπερασπίζει μέχρι τέλους τα δίκαια του Τουρκοκυπριακού λαού.

Με βάση τις πληροφορίες που δόθηκαν από την προεδρία της Δημοκρατίας, ο Έρογλου συναντήθηκε με πολίτες από την συνοικία των καταγόμενων από την Ατάλια και από την συνοικία Ανατολίας, τους ενημέρωσε για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και άκουσε τις απόψεις τους.
Ο Έρογλου ανέφερε πως στις διαπραγματεύσεις αναζητούνται δρόμοι για μια συμφωνία και υπενθυμίζοντας πως τώρα το θέμα που συζητάνε είναι η ¨ιθαγένεια¨ είπε πως «Υπάρχουν τα πεπραγμένα μας. Εμείς θα τα συνεχίσουμε μέχρι την λύση, θα συνεχίσουμε την ανάπτυξη μας. Σχεδιάζοντας το μέλλον της KKTC, αν είναι να υπάρξει μια συμφωνία, μεταφέρουμε στην απέναντι πλευρά τους όρους μας¨.
Ο Έρογλου είπε πως ιδιαίτερα στο θέμα της ιθαγένειας υπάρχει ασυμφωνία, και πως το θέμα αυτό ενδιαφέρει τους πάντες.
Ο Έρογλου ανέφερε πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η KKTC, κρατά μια στάση η οποία εγγυάται τις ιθαγένειες που έχει αποδώσει, και είπε : ¨Επιθυμούμε όλοι οι πολίτες μας να αποτελέσουν πολίτες του νέου συνεταιρισμού. Φυσικά αν υπάρξει λύση, το νέο κράτος θα έχει το δικό του σύνταγμα και τους δικούς του νόμους για την μετανάστευση και την ιθαγένεια, οπότε αυτοί που θα ζητήσουν ιθαγένεια μετά την λύση, θα κριθούνε με βάση εκείνους τους νόμους¨.
Ο Έρογλου σχετικά με το θέμα των περιουσιών ανέφερε πως η θέση που παρουσίασε η πλευρά των Ρωμιών πως ¨σχετικά με τα ακίνητα πρέπει να αποφασίσουν οι παλιοί ιδιοκτήτες¨ δεν αποτελεί μια ρεαλιστική προσέγγιση και πως αυτό ακόμη και το ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό.Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) δεν το βρίσκει σωστό.
Ο Έρογλου είπε τα εξής : Με βάση το δικαστήριο έχει αναπτυχθεί ένας συναισθηματικός δεσμός των τωρινών ιδιοκτητών με τα σπίτια τους, που δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Η επίλυση αυτού του θέματος πρέπει να βασίζεται σε αυτόν τον ισχυρό συναισθηματικό δεσμό. Εμείς προβλέπουμε πως θα βρεθεί μια λύση περιορισμένη σε ανταλλαγές και αποζημιώσεις. Φυσικά αποτελεί αμετανόητη αρχή μας όταν γίνεται λόγος για απόδοση ακινήτου, να επιτραπεί η εγκατάσταση μικρού αριθμού ανθρώπων και με τρόπο που δεν θα διαταράξει την κοινοτική γαλήνη. Η εξορία ενός ανθρώπου από το μέρος όπου κάθεται για 37 χρόνια θα δημιουργήσει νέα προβλήματα. Εμείς δεν θέλουμε λύνοντας ένα πρόβλημα , να δημιουργήσουμε άλλα. Δεν είναι δυνατόν αυτό. Δεν είναι δυνατόν να γυρίσουμε στο 1974 και στην προτεραία κατάσταση. ¨Όταν εμείς λέμε πως ¨Η εγγύηση των ΤΕΔ είναι εκ των ων ουκ άνευ¨ η απέναντι πλευρά ανησυχεί. Και όμως φυσικά η εγγύηση και το δικαίωμα επέμβασης από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι εκ των ων ουκ άνευ για τον Τουρκοκυπριακό λαό¨.
Σχόλιο : Αυτός ας λέει ότι θέλει. Ο Χριστόφιας όμως πως μπορεί και συζητά με αυτόν ;


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More