20.3.11

Το ΙΡΑΝ στον δρόμο της επισημονικής προόδου!

Ιράν: πετυχημένες οι δοκιμές για τα νέα διαστημικά σκάφη!


Την 17.3.2011, το Ιράν ανακοίνωσε ότι δοκίμασε με επιτυχία ένα νέο εκτοξευτήρα και μια νέα διαστημική κάψουλα. Ο επόμενος στόχος θα είναι να στείλει ένα πίθηκο στο διάστημα.
Το Ιράν ξεκινά ένα μεγάλο διαστημικό πρόγραμμα. 
Την Τετάρτη, η ιρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν εκτόξευσε με επιτυχία την πρώτη ιρανική κατοικήσιμη κάψουλα στο διάστημα χρησιμοποιώντας τον πύραυλο Kavoshgar-4» ανέφερε το  Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) επικαλούμενο το IRNA. 

Αυτός ο εκτοξευτήρας σχεδιάστηκε επίσης  για τη μεταφορά φορτίων. 
Η ιρανική Υπηρεσία Διαστήματος δήλωσε ότι η διαβίβαση των δεδομένων και των εικόνων προς τη γη λειτούργησε άψογα.
Αυτή η εκτόξευση είναι συνέχεια αυτής του 2009 κατά της οποίας ο πύραυλος Safir-2 έθετε σε τροχιά ένα δορυφόρο . 
Το 2010, σε ένα διαστημόπλοιο Kavoshgar-3 είχε επιβιβαστεί ένας αρουραίος και μια χελώνα. 
Η Τεχεράνη δηλώνει ότι θα στείλει προσεχώς έναν πίθηκο στο διάστημα πάνω σε ένα παρόμοιο πύραυλο.
 Για τους υπευθύνους του προγράμματος, πρόκειται για «το πρώτο βήμα προς την αποστολή ενός ανθρώπου στο διάστημα» που έχει προγραμματιστεί για το 2020. 
Αλλά το Ιράν δεν σταματά εκεί και προσβλέπει να θέσει σε τροχιά μερικών δορυφόρων παρατήρησης και τηλεπικοινωνιών. 
Ο πύραυλος Kavoshgar-4 θα θέσει σε τροχιά δορυφόρους σε χαμηλό υψόμετρο (150 χλμ), ο πύραυλος Safir-Β1 θα μπορέσει να τοποθετήσει ένα δορυφόρο βάρους 50 kg σε τροχιά 300-450 χλμ ύψους, ενώ ο Simorgh, θα έχει σαν αποστολή να τεθεί σε τροχιά ένας δορυφόρος 100 kg στα 500 χιλιόμετρα επάνω από τη Γη. 
Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, αυτές οι συσκευές θα πρέπει να εκτοξευθούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες. 
Ένας δορυφόρος τηλεπικοινωνιών προβλέπεται, με τη σειρά του, να τοποθετηθεί σε τροχιά 35.000 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος μέσα σε πέντε χρόνια. 
Το φιλόδοξο ιρανικό διαστημικό πρόγραμμα ανησυχεί τις δυτικές χώρες που φοβούνται ότι η χώρα αναπτύσσει αυτή τη τεχνολογία για να μπορεί να μεταφέρει πυρηνικές κεφαλές.
 Ήδη το 2009 και το 2010, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αναγγείλει ότι το Ιράν προέβηκε σε «προβοκάτσια » και οι Ευρωπαίοι εκδήλωσαν « την ανησυχία τους ». 
Η Τεχεράνη διαψεύδει, δηλώνοντας καθαρά ότι η ανάπτυξη των πυρηνικών και διαστημικών προγραμμάτων δεν είναι για στρατιωτικούς σκοπούς.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More