Κοὺ κού… Παπουτσή! Σαρκοζί καὶ Μπερλουσκόνι κάτι κάνουν…
Εἴπαμε, στοιχειωδῶς αὐτοὶ οἱ δύο ἡγέτες σκέπτονται! Ἀλλὰ οἱ δικοί μας φοβοῦνται τὴν …ἔξωσι!!! Πλάκα ἔχει; Καθόλου πλάκα! Τὸ θέμα εἶναι σοβαρότατον! Οἱ κουδουνίστρες δὲν εἶναι! Καὶ τὸ πληρώνουμε ἐμεῖς!
Φιλονόη
“ Θιγμένος” αισθάνεται ο Χρήστος Παπουτσής από τη συνάντηση στη Ρώμη του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για το θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Oι δυο ηγέτες σήμαναν το καμπανάκι για την Ελλάδα –χωρίς να την κατονομάζουν- και ζήτησαν αναθεώρηση της συνθήκης Σέγκεν και έλεγχο και για όσα κράτη μετέχουν στην ζώνη αυτή. Ο υπουργός προστασίας του πολίτη, απέφυγε τη μετωπική σύγκρουση και 24 ώρες μετά έρχεται να απαντήσει μέσω … Δουβλίνου ΙΙ. Λέει δηλαδή με ανακοίνωσή του στις εννέα χθές το βράδυ, ότι το κύριο βάρος της απέλασης των λαθρομεταναστών, δεν πρέπει να το επωμίζεται μόνο η πρώτη χώρα … υποδοχής της ζώνης, όπως λανθασμένα προβλέπει διάταξη του Δουβλίνο ΙΙ. Οι ξένοι ηγέτες δηλαδή δεν είπαν κουβέντα για τους γείτονες Τούρκους που μας διοχετεύουν αυτά τα κύματα από βουνό και θάλασσα. Η δήλωση Παπουτσή έχει ως εξής:
«Παρακολουθήσαμε με μεγάλη προσοχή τα διαμειφθέντα κατά τη συνάντηση στην Ρώμη του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Δεχόμαστε με ικανοποίηση την επιβεβαίωση των δύο ηγετών στην επίδειξη κοινοτικής αλληλεγγύης προς εκείνα τα κράτη μέλη της ΕΕ που βρίσκονται στη Μεσόγειο και δέχονται ισχυρές ροές παράνομων μεταναστών.
Είναι πολύ σημαντικό ότι οι κύριοι Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Νικολά Σαρκοζί επεσήμαναν την ανάγκη ανακατανομής των παράνομων μεταναστών σε όλα τα κράτη μέλη, καθώς και την ενίσχυση της αστυνόμευσης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφορικά με την πρόταση αλλαγών στη συνθήκη του Σένγκεν, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στην ελεύθερη διακίνηση των ευρωπαίων πολιτών, που αποτελεί βάση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Από πλευράς μας, θεωρούμε ότι, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα, ωρίμασαν οι περιστάσεις για να σκύψουμε με μεγαλύτερη ευαισθησία στον Κανονισμό Δουβλίνο ΙΙ που δημιουργεί δυσβάσταχτο βάρος στα κράτη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να αναθεωρήσουμε την αρχή της πρώτης παράνομης εισόδου».
Η κοινή δήλωση Μπερλουσκόνι-Σαρκοζί όμως φανερώνει πρωτίστως και την κρίση που υποβόσκει ανάμεσα στις δυο χώρες καθώς η Γαλλία δέχθηκε το περασμένο έτος πάνω από 50.000 μετανάστες, ενώ η Ιταλία 10.000 χιλιάδες, και αυτό εξαιτίας του κύματος Τυνήσιων μεταναστών που αφίχθησαν στην Ιταλία και προσπάθησαν να μεταβούν στην Γαλλία. Το Παρίσι είχε ενοχληθεί εντονότατα από την απόφαση της Ρώμης να χορηγήσει άδειες παραμονής σε περίπου 20.000 μετανάστες από την Τυνησία, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μετακινηθούν εντός της ζώνης Σένγκεν, δηλαδή σε οικογένειές τους στη Γαλλία.. «Θέλουμε το Σένγκεν να ζήσει, αλλά για να ζήσει, πρέπει να υποστεί μεταρρυθμίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος,Νικολά Σαρκοζί μετά τη συνάντηση. Από την άλλη πλευρά, οΣίλβιο Μπερλουσκόνι, αναφερόμενος στη Συνθήκη Σένγκεν τόνισε ότι «σε εξαιρετικές περιπτώσεις, πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνουν τροποποιήσεις της συγκεκριμένης συνθήκης».
crime on air
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου