20.4.11

Ο Νταβούτογλου παίζει καλά το παιγνίδι του...

ΚΟΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΕ ΙΡΑΝ!

Εφ. Ραντικάλ 17-4-2011.

Έτοιμα τα κοινά οικονομικά σχέδια με το Ιράν.
Ο ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία, το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν έχουν ένα ιδιαίτερα ριζωμένο κοινό ιστορικό παρελθόν και πως θα διευρυνθεί η περιφεριακή συνεργασία αυτών των τριών χωρών.
Ο υπουργόςς Νταβούτογλου μετα την τριμερή συνόδο στην πόλη Ουρόυμγε του Ιράν των ΥΠΕΞ Τουρκίας-Ιράν-Αζερμπαιτζάν δηλωσε πως στόχος είναι η αύξηση των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών.Ο Νταβούτογλου υπενθυμίζοντας τα εγκαίνια της συνοριακής πύλης Τουρκίας και Ιράν στην περιοχή Καπίκιοι-Ραζί ανέφερε πως η διάνοιξη αυτής της πύλης εισόδου ήταν σημαντική και για τις Τουρκοιρανικές σχέσεις αλλά και για τις εξελίξεις στον Καύκασο.
Ο Νταβούτογλου είπε πως ανάμεσα στις δύο χώρες υπάρχουν πύλες εισόδου στις περιοχές Εσέντερέ-Σέρο, Καπίιοι-Ραζί, Γκουρμπουλάκ-Μπαζαργκάν και πως τους επόμενους μήνες σχεδιάζεται να ανοίξει και η πύλη στο Ντιλουτζού.
Ο Νταβούτογλου ανακοίνωσε πως η πρακτική του κοινού τελωνείου στις πύλες Καπίκιοι και Εσέντερε θα συμβάλει στην ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ο Νταβούτογλου κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της συνόδου Τουρκίας-Ιράν και Αζερμπαιτζάν δήλωσε πως ¨Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη από πολλές πλευρές. Αυτές οι τρεις χώρες έχουν ένα ιδιαίτερα ριζωμένο κοινό ιστορικό παρελθόν. Προτιθέμεθα να εντείνουμε τις πολτιστικές μας σχέσεις και τα αμοιβαία ταξίδια. Επίσης θα πραγματοποιήσουμε και κοινά οικονομικά σχέδια. Θα διευρύνουμε την περιφερειακή συνεργασία των περιοχών που είναι στα σύνορα των τριών χωρών¨.
………………..
Ο Νταβούτογλου ανέφερε πως η δεύτερη σύνοδος των ΥΠΕΞ θα γίνει στο Ναχιτσεβάν, ενώ η Τρίτη θα γίνει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 στην Τουρκία.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More