9.5.11

Και η κυβέρνηση της πράσινης συμφοράς απλός θεατής...

Γνώριζαν από το πρωί την υποβάθμιση της Ελλάδας και κερδοσκοπούσαν ασύστολα στο ελληνικό χρηματιστήριο! Τι λένε οι 3 οίκοι αξιολόγησης!


Γνώριζαν από το πρωί την υποβάθμιση που ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα! Αγόραζαν και πουλούσαν μετοχές όλη τη μέρα!
Του Βασίλη Τσεκούρα.
Η σημερινή νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο S&P αν μη τι άλλο μας προβλημάτισε όλους για μια ακόμα φορά.
Οι κινήσεις που γίνονται για την ελληνική οικονομία, παραμένουν άγνωστες, ενώ αν συνδυάσουμε και την έκτακτη μυστική σύσκεψη των ευρωπαίων στο Λουξεμβούργο την περασμένη Παρασκευή, τότε είναι βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Συνεπώς, ένα χρόνο και κάτι μέρες μετά την είσοδο της χώρας μας στο μνημόνιο, πλέον μιλάμε για ένα ακόμα κρίσιμο κεφάλαιο της ελληνικής ιστορίας που διαγράφεται αυτές τις μέρες και τις επόμενες εβδομάδες.
Σήμερα πάντως, ξύπνησαν μνήμες άλλων εποχών. Το χρηματιστήριο ενδοσυνεδριακά κατέγραψε χαμηλά έτους, καθώς σε όλη τη συνεδρίαση δεχόταν έντονες πιέσεις, χωρίς να μπορεί να καταλάβει που οφείλεται αυτό. Η απάντηση ήρθε λίγα λεπτά πριν τις 4 το μεσημέρι, με την ανακοίνωση για την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό που έκανε εντύπωση σε όλους, ήταν η αντίστροφη πορεία του χρηματιστηρίου που θα περίμενε κανείς. Ενώ ο γενικός δείκτης υποχωρούσε έως και 2%, τελικά μετά την ανακοίνωση βρέθηκε έως και το -0,4%. Το λογικό της υπόθεσης ήταν να καταγραφούν περαιτέρω απώλειες, πολύ πάνω από το 2%, καθώς η είδηση ήταν άκρως αρνητική.
Η απάντηση όμως είναι απλή, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα περίεργη!
Η είδηση της υποβάθμισης δεν ήταν άγνωστη σε όλους. Γραφεία του Λονδίνου γνώριζαν τις εξελίξεις από το πρωί, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της ελληνικής οικονομίας, για μια ακόμα φορά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και άνθρωποι από την Ελλάδα που προφανέστετα γνώριζαν τις επικείμενες ανακοινώσεις “έπαιζαν” από το πρωί στο Χ.Α. ανοίγοντας θέσεις κυρίως σε τραπεζικές μετοχές!
Το πάρτι όμως, δεν τελείωσε εκεί, καθώς αργότερα ο γενικός δείκτης βρέθηκε να χάνει εκ νέου πάνω από 1%, με τον τζίρο να ξεπερνά τα συνηθισμένα των τελευταίων εβδομάδων και να ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, κλείνοντας στις 1.350 μονάδες.
Mετά την νέα υποβάθμιση εκδηλώθηκαν κερδοσκοπικές κινήσεις με αγοραπωλησίες  από τους αμερικανικούς επενδυτικούς οίκους, οι οποίοι μάλιστα, αρχικά πωλούσαν και μετά την υποβάθμιση αγόραζαν και πάλι τραπεζικές μετοχές για να τις πουλήσουν στη συνέχεια ξανά!
Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις οίκων αξιολόγησης σε τραπεζικές μετοχές, σύμφωνα με το bankingnews.gr: Στην Εθνική Τράπεζα η Morgan Stanley διακίνησε 650 χιλιάδες μετοχές, η Cheuvreux 250 χιλιάδες, η Societe Generale 150 χιλιάδες, και η Deutsche bank 150.000.
Στην Alpha Bank η Credit Suisse πούλησε 100.000 μετοχές και η Bank of America αγόρασε 240.000 μετοχές!
Στην Τράπεζα Πειραιώς η Cheuvreux διακίνησε 100.000 μετοχές, η Morgan Stanley 180.000 και 100.000 μετοχές η Citigroup.

Οι απίστευτες κερδοσκοπικές κινήσεις όμως δεν θα έχουν τέλος.
Ο οίκος Fitch διατηρεί την αξιολόγηση “ΒΒ+” για την Ελλάδα, με αρνητικό όμως outlook, ενώ η Moody’s προειδοποιεί με νέα σημαντική υποβάθμιση!
Tην ίδια ώρα, η κατάσταση στην αγορά ομολόγων είναι ενδεικτική της κατάστασης: το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών αυξήθηκε και πάλι στις 1.290 μονάδες βάσης, ενώ και τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας κινούνται σε επίπεδα ρεκόρ στις 1.440 μονάδες βάσης!


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More