8.5.11

Το λένε προβοκάτσια και ησυχάσανε.

Προβοκάτσια χαρακτηρίζεται από την Αθήνα δημοσίευμα Spiegel για έξοδο από το ευρώ!

Προβοκάτσια χαρακτήρισε το υπουργείο Οικονομικών το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο, στην ηλεκτρονική του έκδοση, ανέφερε πως η Ελλάδα σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ και πως για το λόγο αυτό η EE συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο στο Λουξεμβούργο. Στην ατζέντα της συνάντησης, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν και το ενδεχόμενο προσεχούς αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας. «Το δημοσίευμα περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη του Ευρώ, πέραν του ότι είναι αναληθές, γράφεται με αδιανόητη ελαφρότητα παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα έχει διαψευστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς και από τις Κυβερνήσεις των άλλων κρατών μελών της ΕΕ.

Τέτοια δημοσιεύματα αποτελούν προβοκάτσια, υπονομεύουν την προσπάθεια της Ελλάδας και του Ευρώ και υπηρετούν κερδοσκοπικά παιχνίδια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Η Ελλάδα δεν σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ, υπογράμμισε νωρίτερα και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Το δημοσίευμα προκάλεσε μπαράζ διαψεύσεων και από τη γερμανική κυβέρνηση αλλά και από τον εκπρόσωπος του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Δεν υπάρχουν τέτοιου είδους σχέδια, δήλωσε στο Reuters πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.
O εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε το δημοσίευμα «εντελώς λάθος». «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια συνάντηση», δήλωσε στο ίδιο ειδησεογραφικό πρακτορείο o Γκι Σουλέρ.
Επιμένει το Spiegel
Πάντως, δημοσιογράφος του Spiegel Online δήλωσε στο Reuters ότι το περιοδικό εμμένει στα περί συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο με θέμα την Ελλάδα.
«Πρόκειται για μυστική συνάντηση. Ίσως έχει ξεκινήσει ήδη», δήλωσε δημοσιογράφος του Spiegel ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Σύμφωνα με γερμανικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υφυπουργός Γιεργκ Ασμουσεν βρίσκονται στο Λουξεμβούργο σε σύσκεψη με θέμα την Ελλάδα.
Aλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης, με τον οποίον επικοινώνησε το Reuters, ανέφερε ότι ορισμένοι υπουργοί της ΕΕ συναντώνται στο Λουξεμβούργο για να συζητήσουν ζητήματα σχετικά με την Πορτογαλία, την Ελλάδα και τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Τρισέ στο τιμόνι της ΕΚΤ.
«Δεν είναι καινούριο να συναντάται υπο-ομάδα του eurogroup», δήλωσε ο αξιωματούχος, αποκλείοντας ότι θέμα της συζήτησης είναι πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».
Τι λέει το δημοσίευμα
Αναλυτικότερα, το Spiegel online ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του, ότι «η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα, τη δραχμή. Η Κομισιόν σήμανε συναγερμό και συγκάλεσε για απόψε έκτακτη σύσκεψη στο Λουξεμβούργο. Θέμα της σύσκεψης είναι η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και η αναδιάρθρωση του χρέους της».
Το δημοσίευμα γράφει ότι «λόγω της τεταμένης κατάστασης έχει επιβληθεί άκρα μυστικότητα για τη συνάντηση στο Λουξεμβούργο. Συμμετέχουν μόνον οι υπουργοί Οικονομικών συνοδευόμενοι από έναν μόνον συνεργάτη τους. Εκ μέρους της Γερμανίας συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υφυπουργός Γιουργκ Ασμουσεν».
Σύμφωνα με το Spiegel, ο κ. Σόιμπλε θέλει πάση θυσία να αποτρέψει τους Έλληνες από την έξοδο από το ευρώ. Στις αποσκευές του για το Λουξεμβούργο έχει έκθεση του υπουργείου του, η οποία προειδοποιεί για τις συνέπειες. «Θα υπάρξει μια δραστική υποτίμηση του νέου νομίσματος της χώρας έναντι του ευρώ» επισημαίνεται στην έκθεση. Εκτιμάται ότι η απώλεια της ισοτιμίας θα είναι στο 50%. Αυτό θα οδηγούσε σε δραστική αύξηση του χρέους της χώρας. Οι άνθρωποι του Σόιμπλε υπολογίζουν ότι στην περίπτωση αυτή το χρέος της Ελλάδας θα φτάσει στο 200% του ΑΕΠ.
«Η αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν αναπότρεπτη. Με απλά λόγια η Ελλάδα θα κήρυττε πτώχευση» γράφει το περιοδικό.
Το δημοσίευμα θεωρεί διαφιλονικούμενη τη νομική πτυχή της εξόδου από την ευρωζώνη. Όπως γράφει «σύμφωνα με την άποψη νομικών η χώρα θα έπρεπε να εγκαταλείψει ταυτόχρονα και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
(Ναυτεμπορική)
Greece raised possibility of euro exit: report
(Reuters) - Greece has raised the possibility of exiting the euro zone in discussions with the European Commission and other member states in recent days, Germany’s Spiegel Online reported on Friday.
The magazine said euro zone finance ministers were meeting in Luxembourg on Friday evening to discuss the Greek crisis and that a possible restructuring of its debt would be on the agenda of the meeting.
“The government has raised the possibility of leaving the euro zone and reintroducing its own currency,” the report said, without citing its sources.
(Writing by Noah Barkin; Editing by Erik Kirschbaum)
antinews


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More