9.7.11

Ο Ντερβίς θέλει να μας αναπτύξει!

Μάθανε ότι γ……..στε πλακώσαν και οι Τούρκοι: Το αναπτυξιακό μοντέλο του Ντερβίς για την Ελλάδα


55DA1FD7AF51492448CDAC1A47AAB592.jpg

Τουρισμός, αγροτικός τομέας και ενέργεια

Η θάλασσα, τα πλοία και ο ήλιος μπορούν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας, τονίζει ο πρώην «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας με άρθρο τους στους Financial Times.
Αγαπητέ μου κύριε Ντερβίς, άλλος έχει το όνομα και άλλος την χάρη. Εσύ λέγεσαι Ντερβίς ή στο Ελληνικόν του Δερβίσης που σημαίνει “ζητιάνος”, εμείς είμαστε στην πραγματικότητα οι “κακόμοιροι” ντερβίσηδες που πάνω στο κουφάρι μας, με πάντα δεμένα τα δεσμά του ελέγχου, ο κάθε “Ντερβίς” προτείνει μέτρα, προτάσεις, ιδέες, σχέδια και όλα τα άλλα.
Και ερωτώ: Γιατί κάθε μέρα βγαίνει ο κάθε Ντερβίς και λέει την “παπαριά του” (άλλη καλή και άλλη εκ του πονηρού);
Γιατί κάθε μέρα οι Financial Times, το , οι NYT και κάθε καρυδιάς καρύδι δίνει βήμα στον κάθε ένα που είναι ειδήμων για το πρόβλημα της Ελλάδας και “ξέρει” τι πρέπει να κάνουμε;
Να το πάρει το ποτάμι…..;
Μήπως γιατί ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ που να ξέρει πραγματικά τι πρέπει να γίνει και να έχει την αρμοδιότητα να το κάνει; Θα μου πεις “ρε αδελφέ εξομοιώνεις τους πάντες και τους μηδενίζεις”. Όχι προς Θεού. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν Έλληνες εντός Ελλάδος που να μην ξέρει τι να προτείνει ή να μην έχει σωστό σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Απλά λέω ότι ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ να το κάνει, τουτέστιν μεθερμηνευόμενο, είτε δεν ξέρουν ή ξέρουν αλλά δεν τους επιτρέπεται, ή ξέρουν και θα τους επιτρέπετο αλλά δεν το κάνουν επί σκοπώ. Loutraki One
Κατά τα λοιπά για το δημοσίευμα των FT……
Ο κ. Ντερβίς σημειώνει ότι η Ελλάδα – που παρά τις σημερινές δυσκολίες της είναι μία χώρα υψηλού εισοδήματος και μέλος της Ε.Ε. – αλλά και οι εταίροι της πρέπει να διαθέσουν για το σχεδιασμό μίας βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής στρατηγικής τον ίδιο χρόνο και σκέψη με την ανάλυση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της χώρας.
Διότι, όπως σημειώνει, χωρίς ανάπτυξη, ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται, ακόμη και αν το χρέος που είναι στον αριθμητή μειώνεται. Επιπλέον, προσθέτει, την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, γιατί χωρίς αυτές το συνολικό ελληνικό πρόγραμμα δεν θα είναι κοινωνικά βιώσιμο, ανεξάρτητα από την εξέλιξη του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ.
Όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη στρατηγική για την ανάπτυξη, ο κ. Ντερβίς αναφέρει ότι κάθε φορολογικό μέτρο και κάθε μέτρο στο σκέλος των δαπανών πρέπει να αναλύεται σε σχέση με την επίπτωση που έχει στην ανάπτυξη.
Ως προς το μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ο συγγραφέας σημειώνει ότι κεντρικό ρόλο στη μελλοντική ανάπτυξη θα έχει ο τουρισμός υψηλής ποιότητας που θα συμπληρώνεται από περισσότερες πολιτιστικές δραστηριότητες, παραθεριστικές κοινότητες για τους κατοίκους της Βόρειας Ευρώπης και υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες σε πλεονεκτικό κόστος.
Σημαντικός θα είναι για την ανάπτυξη και ο αγροτικός τομέας με υψηλή προστιθέμενη αξία, ενώ θα πρέπει να γίνουν κινήσεις από την Ελλάδα, ώστε να περισσότερα έσοδα από τη ναυτιλία να εισρέουν στην ελληνική οικονομία.
Επίσης, συνεχίζει, η Ελλάδα θα πρέπει να βρει τμήματα σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, όπου θα μπορέσει να συμμετέχει.
Τέλος, μεγάλη πηγή ανάπτυξης μπορεί να καταστεί το δυναμικό της χώρας σε αιολική και ηλιακή ενέργεια καθώς και οι πράσινες τεχνολογίες. Loutraki One


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More