20.9.11

Να σταματήσει αμέσως το θέατρο που παίζει η κυβέρνησης με την τρόικα!

Στο τραπέζι απολύσεις, εφεδρεία και περικοπές μισθών - συντάξεων!

Στα παζάρια της τελευταίας στιγμής θα κριθεί όπως όλα δείχνουν η τύχη χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, καθώς φαίνεται ότι η Τρόικα δεν απορρίπτει κατ΄αρχήν τη πρόθεση της Κυβέρνησης να επεκτείνει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας και στο στενό δημόσιο τομέα, αντί να προχωρήσει απευθείας σε απολύσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως και νομικά είναι εξαιρετικά πολύπλοκη διαδικασία.
Ωστόσο, φαίνεται ότι στη. ζυγαριά της Τρόικας θα μπουν δύο μέτρα αναλόγως επώδυνα, τα οποία σύμφωνα με το καλό σενάριο θα ισχύσουν διαζευτικά, ενώ με το κακό σενάριο θα τεθούν σε εφαρμογή σωρευτικά. Πρόκειται για το μέτρο των οριζόντιων περικοπών στις αποδοχές στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα (20- 25% για τις υψηλές αποδοχές) και το μέτρο της μείωσης συντάξεων, πιθανότατα άνω των 1.500- 1.600 ευρώ.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει κι από τις δηλώσεις στη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ του επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Μ. Τραά, η Τρόικα δεν φαίνεται να προσπερνά ελαφρά τη καρδία το κοινωνικό κόστος που συνεπάγεται η άμεση απόλυση κάποιων χιλιάδων υπαλλήλων, αλλά από την άλλη μεριά δεν θεωρεί ταμπού τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, κάτι που σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα εξεταστεί εάν έχει επαρκή δημοσιονομικά αποτελέσματα η επέκταση της εργασιακής εφεδρείας και στο στενό δημόσιο τομέα. Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διάταξη προβλέπει για τους εν λόγω υπαλλήλους μείωση του μισθού τους στο 60% για όσο διάστημα παραμένουν σε αυτό το καθεστώς.
Το δημοσιονομικό όφελος θα συνυπολογιστεί με ενδεχόμενες περικοπές μισθών και/ή συντάξεων, πέρα από αυτές που θα επιφέρει τον επόμενο μήνα το Νέο Μισθολόγιο και στη περίπτωση που κριθεί ότι σε συνδυασμό με το νέο Τέλος Ακινήτων, αρκούν για να καλυφθεί η φετινή απόκλιση και να διασφαλιστεί και ο στόχος του 2012, η διαπραγμάτευση θα κλείσει εκεί. Σε αυτή τη περίπτωση, επί της ουσίας η Τρόικα θα περιμένει τη πλήρη απόδοση των μέτρων την επόμενη χρονιά, όταν δηλαδή θα έχει παρέλθει το 12μηνο της εφεδρείας και κάποιες χιλιάδες υπαλλήλων θα πάρουν χαρτί απόλυσης, ενώ θα έχει παράλληλα εφαρμοστεί και το Νέο Μισθολόγιο με δραστικές περικοπές επί των αποδοχών και των συντάξεων που θα έχουν ήδη μειωθεί από φέτος.
Σύμφωνα με το κακό σενάριο, η Τρόικα θα ζητήσει και την επίσπευση κάποιων φορολογικών μέτρων, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις, τα οποία ούτως ή άλλως είτε προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο είτε αποτελούν αντικείμενο διαβούλευσης εν όψει του νέου Φορολογικού. Ειδικότερα, άμεσης απόδοσης θεωρείται η εξίσωση των ΕΦΚ στο πετρέλαιο, ενώ εκπεφρασμένη είναι η άποψη της Τρόικας ότι το ήδη «ψαλιδισμένο» αφορολόγητο μπορεί και πρέπει να «ψαλιδιστεί» περαιτέρω, σε συνδυασμό με τη δραστική μείωση ή ακόμα και κατάργηση φοροαπαλλαγών.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More