16.10.11

Η κυβέρνηση έχει ξεχάσει τους τουρκομογγόλους!

Δημήτρης Χριστόφιας, διαπραγματεύσεις, κυπριακό, Ντερβίς Έρογλου, ΟΗΕ, πρόοδος,
Οι Τούρκοι κάνουν πολεμικό ναύσταθμο την Αμμόχωστο!

Με βαλς μοιάζουν οι εξελίξεις στην Κύπρο καθώς οι δύο πλευρές κάνουν «ένα βήμα μπρος και δύο πίσω». Ενώ αναμένονται σημαντικές εξελίξεις γύρω από το πολιτικό πρόβλημα της μεγαλονήσου εν όψει της συνάντησης των ηγετών με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο τέλος του μήνα, φαίνεται πως οι Τούρκοι «τραβούν το σκοινί» μετατρέποντας σε ναύσταθμο των πολεμικών τους πλοίων το λιμάνι της Αμμοχώστου.
Χθες, στα πλαίσια της τελευταίας συνάντησης των δύο ηγετών, παρουσιάσθηκε «πρόοδος» σε ένα διαδικαστικό θέμα μεν, καίριας πολιτικής σημασίας δε, που αφορά τον τρόπο λήψης αποφάσεων στη Βουλή (Ανω και Κάτω).
Επιπλέον, μετά τις τελευταίες κόντρες για το ζήτημα της Αμμοχώστου και της Μόρφου, τέθηκε στο τραπέζι έστω και συνοπτικά το εδαφικό, ενώ αναμένεται πρόοδος και στο καυτό ζήτημα των περιουσιών.
Χριστόφιας: «Σχεδόν συμφωνήσαμε»
Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση, ο πρόεδρος Χριστόφιας έσπευσε να αναφέρει ότι με την τουρκοκυπριακή πλευρά «είμαστε κοντά, είμαστε πολύ κοντά πρέπει να πω, όπως είμαστε πολύ κοντά -για να μην πω συμφωνήσαμε- και για το θέμα της Βουλής».
Παράλληλα, σημείωσε ότι μένουν ακόμα πολλά εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τη διακυβέρνηση στα οποία όμως επισήμανε πως «έχουμε τη μετακίνηση της τουρκοκυπριακής θέσης». Πρόσθεσε δε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά βρίσκεται και εμμένει στα συμφωνηθέντα και θα μεταβή σε κάθε περίπτωση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Μέχρι τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στις 18 και στις 21 Οκτωβρίου, στα πλαίσια των απευθείας συνομιλιών.
Μετέτρεψαν σε ναύσταθμο την Αμμοχωστο
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το κυπριακό κανάλι Sigma, οι Τούρκοι φαίνεται να έχουν μετέτρέψει σε ναύσταθμο το λιμάνι της Αμμοχώστου. Εκεί σύμφωνα με το ρεπορτάζ ελλιμενίζονται δύο φρεγάτες δύο τορπιλάκατοι και ένα υποβρύχιο.
Μία φρεγάτα συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις το οποίο φαίνεται να μην αντιμετωπίζει πλέον προβλήματα, ωστόσο Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν στενά τις κινήσεις τόσο του ερευνητικού πλοίου όσο και των πολεμικών δυνάμεων που το συνοδεύουν ή το επιτηρούν.
Τζακ Στρο: «Ναι στη διχοτόμηση»
Σε σειρά εμπρηστικών δηλώσεων προέβη ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. Ο πρώην Υπουργός, αφού δήλωσε απερίφραστα πως οι Ελληνοκύπριοι δεν εκπροσωπούν το σύνολο του νησιού, κατήγγειλε τις έρευνες για φυσικό αέριο σαν πράξεις που οδηγούν σε κρίση την περιοχή.
Σε ότι αφορά το πολιτικό πρόβλημα του νησιού, ο κ. Στρο δήλωσε πως αν δεν επιτευχθή συμφωνία, η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει και να υποστηρίξει τη διχοτόμηση του νησιού.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More