27.12.11

Στην "εορταστική" Αθήνα, οι Έλληνες είναι σε κατάσταση σοκ.

Άδειοι δρόμοι, κατήφεια και μια «παράξενη ησυχία».
Στην "εορταστική" Αθήνα, οι Έλληνες είναι σε κατάσταση σοκ.
Αγνώριστη γενικότερα η Αθήνα το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, αλλά και γενικότερα στις γιορτές. Μια διαδρομή όμως στον Πειραιά την παραμονή, μας εξέπληξε. Άδειοι δρόμοι, λίγος μόνος κόσμος στις καφετέριες της Πλατείας Κοραή (φωτογραφία), ελάχιστοι διαβάτες στη Βασιλέως Γεωργίου Β' και όσοι βρίσκονταν στους δρόμους, ήταν κατηφείς.
Η κρίση άλλαξε κατά πολύ τις ζωές μας. Κόπηκαν πολλά, όπως τα ψώνια και μπήκε τροχοπέδη στην κυκλοφορία του χρήματος. Από την άλλη, εξορθολογίστηκαν απόλυτα οι προτεραιότητές μας, όσον αφορά στους οικογενειακούς και στους προσωπικούς προϋπολογισμούς. Με λίγα λόγια, αντίο στην πολυτέλεια και σε μια επίπλαστη «ποιότητα» ζωής, βασισμένη στον δανεισμό, στην επίδειξη, στον ατομοκεντρισμό, στις αδιαφανείς συναλλαγές, στην παραοικονομία και στη φοροδιαφυγή.
Είναι καιρός να δούμε ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, που πάμε. Το αηδιαστικό θέαμα με τα σπασμένα πιάτα και τους όγκους λουλουδιών στις πίστες των νυκτερινών κέντρων, δεν ήταν κάτι που άρμοζε στο λαό μας και στις παραδόσεις του. Για την ακρίβεια, ήταν και είναι απόλυτα ξένο με τα όσα θα έπρεπε ως έθνος να εκφράζουμε. Και μπορεί τα μπουζούκια να αποκλήθηκαν από κάποιους στο παρελθόν «πολιτιστικά κέντρα», αλλά το μόνο που έκαναν ήταν να προωθήσουν και να προωθούν ακόμα την υποκουλτούρα της νεοπλουτίστικης αστικής παρακμής.
Φυσικά, οι άδειοι δρόμοι δεν έχουν απαραίτητα να κάνουν και με άδεια μπουζούκια ή το "νταμπλ ντοτ", το οποίο παρεμπιπτόντως, μας άφησε χρόνους, λόγω κρίσης. Όπως συνήθως, ως λαός πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Αλλά, ούτε εκεί είναι η λύση, δηλαδή σε μια ιδιώτευση που μας αποξενώνει και μετατρέπει τις πόλεις μας, μέρες που είναι, σε ερημητήρια. Η λύση είναι στο να ανακαλύψουμε τους συγγενείς μας, τους φίλους μας, τη θαλπωρή, να ανοίξουμε τα σπίτια μας, να πιούμε ένα ποτήρι κρασί μαζί με χαμογελαστούς ανθρώπους, με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αναφορές, παραδόσεις, ανησυχίες και προσδοκίες για το μέλλον της πατρίδας και των οικογενειών μας.
 www.elkosmos.gr 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More