
Το διαδίκτυο αποτελει ένα χώρο προσβάσιμο σε όλους. Χώρο που προς το παρόν τα κέντρα ενημέρωσης αδυνατούν να ελέγξουν. Παρότι η τηλεόραση έχει ακόμη τα πρωτεία στην ενημέρωση, το διαδίκτυο έχει την δυνατότητα να απειλήσει άμεσα την κυριαρχία των κέντρων ενημέρωσης σε ότι αφορά την έκφραση ιδεών και την διαμόρφωση της κοινής γνώμης! Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν χρειάζεται να είναι κάποιος μεγιστάνας, "αστέρας", καθηγητής πανεπιστημίου, αμπελοφιλόσοφος, πολιτικός, αριστερός, ή δημοσιογράφος για να ακουστεί η γνώμη του στο διαδικτυο. Απαιτείται μόνο μια φθηνή σύνδεση στο διαδίκτυο, και λίγος χρόνος. Η διάδοση του λόγου εξαρτάται αποκλειστικά από το περιεχόμενο του, και όχι αν αυτό συμβαδίζει με τα συμφέροντα λίγων.
Χαρακτηριστικά παράδειγματα της δύναμης που αποκτά ο


Το εύρος του "πατριωτικού" λόγου αντανακλάται σε κάθε δημοσκόπιση των ελεγχόμενων μέσων, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν να διαστρεβλώσουν τα αποτελέσματα και να παρουσιάσουν σταδιακή υποχώρηση των αρνητικών απόψεων της Ελληνικής κοινής γνώμης η οποία αντιστέκεται στην αλλαγή του Κώδικα Ιθαγενείας και τα συμφέροντα που την προωθούν.
Παράδειγμα αποτελεί το παρακάτω άρθρο που δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες η εφημερίδα Το Βήμα! Συνέλληνες, "φίδια" και "αυγά",... "απολαύστε"...
"Το αβγό του φιδιού στον κυβερνοχώρο To BHMA
Ρατσιστικές αναρτήσεις με αφορμή το νομοσχέδιο για τους μετανάστες Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010
ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ διαστάσεις έχει πάρει τον τελευταίο καιρό η εξάπλωση ακροδεξιών, ρατσιστικών και ξενοφοβικών απόψεων στο ελληνικό Διαδίκτυο. Από τους λόγους του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά ως τα σύμβολα της χούντας, όλα τα ακροδεξιά κλισέ ανακυκλώνονται στον κυβερνοχώρο μέσα από ιστολόγια και σελίδες σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook. Τις τελευταίες ημέρες και με αφορμή την ανοικτή διαβούλευση του νομοσχεδίου για την παροχή ιθαγένειας και ψήφου στους μετανάστες που διαβιούν χρόνια στη χώρα, το ελληνικό Διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από ξενοφοβικά συνθήματα και ιστοσελίδες που ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αμέσως μετά την έναρξη του διαλόγου, η ιστοσελίδα opengov.gr άρχισε να βομβαρδίζεται από «ακροδεξιά» σχόλια, πολλά από τα οποία ήταν υβριστικά. Οταν ορισμένα από αυτά αφαιρέθηκαν από την ιστοσελίδα, άρχισαν να εμφανίζονται στο Διαδίκτυο εκατοντάδες μηνύματα που κατηγορούσαν την κυβέρνηση για «φασιστικές πρακτικές και λογοκρισία». Επισημαίνεται ότι ξεπερνούν τα 300 τα ιστολόγια που προσυπογράφουν το αίτημα για δημοψήφισμα. Χωρίς να σημαίνει ότι και τα 300 εκφράζουν ακροδεξιές απόψεις, ο αριθμός αυτός είναι ενδεικτικός του γενικού κλίματος.
ΕΨ: Παράταυτα ο πομπώδης τίτλος του άρθρου χαρακτηρίζει συλλογικά και τα 300 ιστολόγια και τις ιδεές που εκφράζουν. Ακολουθούν παραδείγματα αναρτήσεων και σχολίων χρηστών και το άρθρο καταλλήγει..

ΕΨ: Μόνο που αν η κυρία Μήτρου γνώριζε το διαδίκτυο θα είχε υπόψιν της ότι τις πιο πατριωτικές, κατ αυτή "ακραίες" απόψεις εκφράζουν οι νεώτεροι εκ των χρηστών του διαδικτύου! Αυτοί είναι που διαδίδουν τις πατριωτικές ιδέες σε εμάς τους λίγο μεγαλύτερους που τις έχουν ελαφρώς "προδώσει" και ίσως να έχουν πάψει να ελπίζουν...
ΕΨ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου