10.6.10

Ποιός τελικά θα πεί την αλήθεια στους Έλληνας;

Η πραγματικότητα είναι τραγική και θα γίνει ακόμη χειρότερη


Η ανάπτυξη της οικονομίας οδεύει ολοταχώς προς το -4% στο τέλος του έτους.
Ο πληθωρισμός έχει φτάσει στα επίπεδα του 1997, στο 5,4% και εκτιμάται ότι θα κάνει ρεκόρ και θα πιάσει το 8%.
Τα έσοδα είναι πολύ κάτω από τον στόχο και ήδη έχει δημιουργηθεί νέα μαύρη τρύπα 700 εκατ. ευρώ.
Η ανεργία καλπάζει προς το 14%.
Σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 5,1% τον Απρίλιο και οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 22% προφανώς λόγω έλλειψης αγοραστών.
Η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Μάρτιο υποχώρησε κατά 36%, στοιχείο που δείχνει ότι η κτηματαγορά βρίσκεται σε κώμα.
Το κράτος έχει κηρύξει σιωπηρή στάση πληρωμών. Αναβάλλει την επιστροφή ΦΠΑ, δίνει με άτοκα τετραετή ομόλογα τα χρέη ύψους 6 δισ προς τους προμηθευτές στην υγεία. Ακόμη και πληρωμές 300-400 ευρώ που δικαιούνται οι καθηγητές που βαθμολογούν τα μαθήματα των πανελλαδικών θα πληρωθούν σε 2-3 δόσεις.
Οι επενδύσεις έχουν υποχωρήσει κατά 14,6% κυρίως εξαιτίας της άπνοιας στις κατασκευές.
Κόβονται λεωφορειακές γραμμές, συγχωνεύονται εταιρείες, απολύεται κόσμος, κυρίως συμβασιούχοι που όμως έβγαζαν την περισσότερη δουλειά.
Η φυγή κεφαλαίων προς το εξωτερικό αυξάνεται, ο κόσμος βγάζει λεφτά από τις τράπεζες με κατεύθυνση ξένες ή τα… στρώματα.
Τα ασφαλιστικά ταμεία ετοιμάζονται μέσα στο καλοκαίρι για το μεγάλο κραχ και τη στάση πληρωμών των συντάξεων. Την ίδια ώρα χιλιάδες υπάλληλοι φεύγουν από το δημόσιο και χρειάζονται πάνω από 1 δισ. ευρώ για εφάπαξ αλλά το ταμείο δεν έχει αποθεματικό.
Οι ξένοι θεωρούν δεδομένο ότι πάμε ολοταχώς προς την πτώχευση, η Τρόικα έρχεται την άλλη εβδομάδα να μας τραβήξει το αυτί.


Η κρίση έφτασε στην πραγματική οικονομία
Η κρίση έχει φτάσει στην πραγματική οικονομία, λένε και ξαναλένε οι ειδικοί, ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πιο τραγική ή θα γίνει ακόμη χειρότερη. Οι τιμές όλων των προϊόντων, της βενζίνης και των υπηρεσιών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη με βασικό υπεύθυνο την κυβέρνηση. Έχουμε ξαναγράψει ότι η αύξηση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων είναι καθαρά εισπρακτικό μέτρο που θα γονατίσει την αγορά χωρίς αποτέλεσμα. Δεν πρόκειται να γεμίσουν τα ταμεία διότι αφενός ο τζίρος της αγοράς μειώνεται και αφετέρου δεν υπάρχει μηχανισμός για να εισπράξει τον ΦΠΑ. Επομένως, με μειωμένα έσοδα, προς τι η επιμονή στους υψηλότερους φόρους; Δεν είναι αυτό αποτυχημένη οικονομική πολιτική η οποία εξαθλιώνει τους πολίτες χωρίς αντίκρισμα;
Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο ο πληθωρισμός θα φτάσει το 8% διότι από την πρώτη του επόμενου μήνα ο ΦΠΑ αυξάνεται από το 21% στο 23%. Αυτό σημαίνει αλυσιδωτές αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα.
Εκατομμύρια Έλληνες, με μειωμένα εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν ακριβότερα είδη πρώτης ανάγκης, αλλά με τι χρήματα;
Τι κάνει η κυβέρνηση και ειδικά η κ. Κατσέλη και ο κ. Παπακωνσταντίνου; Κατ’ αρχάς κάνουν την προσευχή τους ενώ το αστείο του πράγματος είναι ότι “ξεθάβουν” τις περίφημες “συμφωνίες κυρίων” στις οποίες διέπρεψαν οι Κ. Κουλούρης και Μ. Γιακουμάτος.
Μιλάμε για όραμα στην οικονομική πολιτική.
Και ο μεγάλος αρχηγός πάει μια βόλτα μέχρι τους φίλους… Βεδουίνους στη Λιβύη μήπως και καταφέρουμε να φέρουμε κανένα πετροδολάριο, αλλά μάταια περιμένουμε…
Όλα αυτά είναι προφανώς για τον Γ. Παπανδρέου το όραμά του για την Ελλάδα. Η “πράσινη” οικονομία σε μαύρο φόντο.
Μεγάλο επίτευγμα για τόσους λίγους μήνες διακυβέρνησης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More