31.10.10

Κάτι δεν πάει καλά με τον κύριο...

“Οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι στην Αθήνα και δεν παράγουν τίποτα”….


Σε σημερινή πρωϊνή εκπομπή της ΝΕΤ, ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε την Αθήνα ως το πιο «παρασιτικό μέρος της Ελλάδας» και εξηγώντας τον χαρακτηρισμό αυτό είπε ότι οι μισοί κάτοικοι της Αττικής είναι συνταξιούχοι και εισοδηματίες, σημείωσε δε ότι αυτή «δεν είναι κοινωνία παραγωγής αλλά κοινωνία διανομής».

Υποστήριξε επιπλέον ότι οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται στην Αθήνα και δεν παράγουν τίποτα.

Εμείς πάντως αν ήμασταν εκ των «αντιπαραγωγικών» (ποιος θα το κρίνει άραγε αυτό;) δημοσίων υπαλλήλων και εργαζόμασταν στην Αθήνα, δεν θα αισθανόμασταν καθόλου καλά στην περίπτωση που η κυβέρνηση Παπανδρέου λάβει ψήφο «Ευθύνης» ή εμπιστοσύνης ή όπως θέλετε πέστε την, την επόμενη Κυριακή.

Όμως, για να στρέφεται ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εναντίον των κατοίκων της Αττικής με αυτόν τον τρόπο, μια μόλις εβδομάδα πριν τις εκλογές, υποθέτουμε ότι μάλλον οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν πρέπει να είναι καθόλου καλές για το κυβερνών κόμμα σε ότι αφορά την περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων. Μάλλον οι κάτοικοι της Αττικής γυρνούν την πλάτη στο ΔΝΤ και το μνημόνιο.

Αυτό σημαίνει ότι τα «παράσιτα» που ζουν στην Αττική, προτιμούν να είναι «παράσιτα» παρά πειραματόζωα.

Πηγή: http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/10/blog-post_7612.html



Ο... μεταφραστής!

Ο… μεταφραστής του Γιώργου

Διογκώνεται το κλίμα δυσαρέσκειας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τον Γιάννη Ραγκούση. Ο Υπουργός Εσωτερικών αποτελεί «κόκκινο πανί» για τα περισσότερα στελέχη του Κινήματος, λόγω της προνομιακής σχέσης του με τον Γιώργο Παπανδρέου, εσχάτως ωστόσο βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, επειδή θεωρείται ο εμπνευστής της διακαναλικής συνέντευξης του Πρωθυπουργού, που δεν είχε τα αποτελέσματα τα οποία προσδοκούσε το Μέγαρο Μαξίμου.
Με αφορμή μάλιστα τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Γιάννης Ραγκούσης στο «Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί, πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με πληροφορίες του statesmen.gr, σχολίαζαν περιπαικτικά ότι «ανέλαβε να… μεταφράσει όσα είπε ο Γιώργος». Στη συνέντευξή του, ο Γιάννης Ραγκούσης καλείται να ερμηνεύσει τα όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου την προηγούμενη Δευτέρα, δίνοντας τη δική του οπτική για τις προθέσεις του Πρωθυπουργού.
Σε κάθε περίπτωση, και καθώς μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν είναι λίγοι εκείνοι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που είναι έτοιμοι να χρεώσουν ένα πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα στον Γιάννη Ραγκούση και τον κύκλο των συμβούλων που βρίσκονται γύρω από τον Γιώργο Παπανδρέου. Με ό, τι θα συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για τη συνοχή του ΠΑΣΟΚ και την αλληλεγγύη στο εσωτερικό της Κυβέρνησης.
Ο Δημοσθένης Μαρίνος είναι δημοσιογράφος


Ας πρόσεχε!

Σε αδιέξοδο ο Παπουτσής

Σε προφανές στρατηγικό αδιέξοδο βρίσκεται ο Χρήστος Παπουτσής, και, σύμφωνα με πληροφορίες του statesmen.gr, δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί φίλοι του, οι οποίοι πιστεύουν ότι υπέπεσε σε… χαρακίρι, όταν δέχτηκε την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου να μπει στην Κυβέρνηση, με τον ανασχηματισμό του Σεπτεμβρίου, και μάλιστα στο εξαιρετικά δύσκολο και νευραλγικό πόστο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Όσοι τον γνωρίζουν καλά, σπεύδουν να προσυπογράψουν την εκτίμηση ότι ο Χρήστος Παπουτσής ασφυκτιά στη σημερινή Κυβέρνηση, με τα αντιλαϊκά μέτρα που έχει επιβάλλει η τρόικα και υλοποιεί ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πλέον όμως, δεν έχει τα περιθώρια να διαφοροποιηθεί, με αποτέλεσμα να βλέπει τα ποσοστά δημοφιλίας του να υποχωρούν, καθώς θεωρείται και ο ίδιος συνυπεύθυνος για την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση. Εκείνοι που απέτρεπαν τον Χρήστο Παπουτσή από το να μπει στην Κυβέρνηση, θυμίζουν με νόημα πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα, από τη θέση του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, τότε που είχε την ευχέρεια να παίρνει αποστάσεις από την πολιτική Παπακωνσταντίνου, ακόμη και να εγκαλεί δημοσίως, από βήματος Βουλής, τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.
Αντί αυτών, σήμερα ο Χρήστος Παπουτσής έχει επιλέξει τη σιωπή, την ώρα που άλλοι κορυφαίοι Υπουργοί, οι οποίοι επιδιώκουν ένα όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμα ενόψει της επόμενης ημέρας στο ΠΑΣΟΚ, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, διαφοροποιούνται, και βάζουν προσωπική υποθήκη για το μέλλον, έστω κι αν η στάση τους προκαλεί την οργή του Μεγάρου Μαξίμου.


Έχει το ακαταλόγιστο...

Σχόλια αναγνωστών για τον Θ.Πάγκαλο και τις δηλώσεις

Είναι αλήθεια ότι ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας ως τα λιγότερα παραγωγικά στοιχεία της χώρας?? Είναι λόγια έλληνα αντιπροέδρου της κυβέρνησης?? Μήπως ήρθε η ώρα ο άνθρωπος να εξεταστεί από κάποια υγειονομική επιτροπή για να γνωμοδοτήσει αν έχει την πνευματική ικανότητα έστω για κατώτερος δημόσιος υπάλληλο?
Κύριε πρωθυπουργέ δεν σας προβληματίζει καθόλου το θέμα? Δεν έληξε ακόμη η περίοδος που τον! βάλατε Αντιπρόεδρο για να μην σας δημιουργεί προβλήματα? Μήπως δημιουργεί προβλήματα πλέον και από μέσα?? Κύριοι Αρχηγοί του ΓΕΕΘΑ και των Γενικών Επιτελείων και πάλι γαργάρα????

Αναγνώστης

---------------------

ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΠΑΓΚΑΛΕ ΕΧΕΤΕ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ.ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΔΕΚΑΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΕΙΠΑΤΕ ΕΝΑ ΠΑΝΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΤΟ ΠΗΡΕ Ο ΑΕΡΑΣ ΤΟΤΕ ΣΤΑ ΙΜΙΑ.


ΘΑ ΣΑΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΑ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΠΟΥΧΤΗΣΑΜΕ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΣΑΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΛΠΙΖΩ ΕΑΝ ΣΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΩ ΝΑ ΤΥΧΕΤΑΙ ΤΙΣ ΑΝΛΟΓΗΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

---------------------

Αν ισχύει η δήλωση του Πάγκαλου σε πρωινή κυριακάτικη εκπομπή της ΝΕΤ ότι, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας είναι οι πιο αντιπαραγωγικοί κλάδοι του Δημοσίου τότε δημιουργείται ΜΕΓΑ ΘΕΜΑ και όχι μόνο ηθικής τάξεως !!!!!!!!

Περιμένουμε αντίδραση και ΟΧΙ ΧΑΪΔΕΜΑ ΤΩΝ ΑΥΤΙΩΝ από τους ίδιους τους συναρμόδιους Υπουργούς κ.κ. Βενιζέλο και Παπουτσή !!! Πάγκαλε (το κύριος δε σου αρμόζει), τελικά είσαι πολύ μικρός (πολιτικά) για να κρίνεις με τέτοιο τρόπο τις Ε.Δ. και τα Σ.Α. Ντροπή σου !!!!!!!!!
Παρακαλώ το θέμα να διερευνηθεί περαιτέρω και από άλλους συναδέλφους ή ακόμη και από δημοσιογραφικούς κύκλους.

Ένας Αξκός των Ε.Δ. και όχι ένας κηφήνας πολιτικός.


Εχουν ξεπουλήσει την Θράκη μας!

ΕΤΟΙΜΟΣ Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

Έτοιμος είναι όπως όλα δείχνουν, ο μηχανισμός του Συλλόγου Αλλυλεγγύης ''Τούρκων'' Δυτικής Θράκης BTTD στην Τουρκία, για τις Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές.

Μετά τις δηλώσεις του Προέδρου του παραρτήματος Προύσας, για μετακίνηση 8 χιλιάδων ''ψήφων'', σειρά είχε το παράρτημα Ζεϊτίνμπουρνού, οι υπεύθυνοι του οποίου άρχισαν τη συγκέντωση των ψηφοφόρων. Όπως δημοσίευσαν τα Τουρκικά νέα, ήδη έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την μετακίνηση ψηφοφόρων την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου. Ανακοίνωση του συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης-παράρτημα Ζεϊτίνμπουρνού Θα μπούνε λεωφορεία για τις εκλογές στην Ελλάδα
Για τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούνε στην Ελλάδα στις 7 Νοεμβρίου, θα μπούνε λεωφορεία. Όσοι επιθυμούνε να πάνε είναι ανάγκη να εγγραφούνε είτε στον τοπικό τσαϊτζή Ιντρίζ είτε στον πρόεδρο Ορχάν Σαρ. Για την εγγραφή απαιτείται όνομα, επώνυμο, αριθμός διαβατηρίου, και αριθμός κινητού τηλεφώνου. Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν στις 5 Νοεμβρίου ημέρα Παρασκευή. ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΙΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝΕ.
kranos.blogspot.com


Πότε θα σοβαρευτούν;

Ή να αποπεμφθεί ο Πάγκαλος, ή να απαντήσει ο Πρωθυπουργός για την αναδιάρθρωση»




Ο Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας,Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Οι γνωστές ύβρεις του κ. Πάγκαλου, ελάχιστα ενδιαφέρουν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και ευρύτερα τον Ελληνικό λαό.
Όμως, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, με τις σημερινές διαδοχικές του δηλώσεις, ότι ‘’μπορεί να επιδιώξουμε αναδιάρθρωση του χρέους’’ κλπ, δημιουργεί μείζον θέμα για τη σταθερότητα της Ελληνικής οικονομίας και του ευρώ.
‘’Αναδιάρθρωση του χρέους’’ σημαίνει σοβαρά προβλήματα με τους πιστωτές μας,   τρομακτικές συνέπειες για το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και για την ίδια τη χώρα.
Γιατί, με βάση τη διεθνή εμπειρία, χώρες που προχώρησαν σε  ‘’αναδιάρθρωση του χρέους τους’’ βρέθηκαν εκτός διεθνών αγορών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Γι αυτό, άλλωστε, σήμερα και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για απόψεις τύπου Πάγκαλου,  για το ενδεχόμενο «αναδιάρθρωσης του χρέους», υπογραμμίζει:
’Δεν συζητάμε τέτοιο ενδεχόμενο… Τα σενάρια αυτά προέρχονται από εκείνους, που δεν θέλουν την επιτυχία μας. Είναι οι ίδιοι, που επένδυαν στην χρεοκοπία της χώρας. Ο Ελληνικός λαός θα τους διαψεύσει ακόμη μια φορά’’.
Επομένως, δύο  πράγματα μπορεί να συμβαίνουν:
Είτε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου’επενδύει στη χρεοκοπία της χώρας’’,  όπως λέει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός για όσους μιλούν για ‘’αναδιάρθρωση του χρέους’’, είτε άθελά του ο κ. Πάγκαλος αποκάλυψε στον Ελληνικό λαό το πραγματικό περιεχόμενο και τον σκοπό του πρόσφατου εκλογικού εκβιασμού του κ. Παπανδρέου.
Κατόπιν όλων αυτών, ο κ. Παπανδρέου πρέπει να απαντήσει –άμεσα- ο ίδιος επί της ουσίας και αν μεν ο Αντιπρόεδρός του έβλαψε τη χώρα, να τον αποπέμψει.
Διαφορετικά, ο Πρωθυπουργός οφείλει να πει όλη την αλήθεια, γι αυτά που κρύβει πίσω από τον πολιτικό εκβιασμό του για εκλογές και άθελά του τα αποκάλυψε σήμερα ο κ. Πάγκαλος».
Τι είπε ο κ. Πάγκαλος για την αναδιάρθρωση
- Διεθνώς αρχίζει να συζητείται η αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που η κυβέρνηση σπεύδει να διαψεύσει. Μήπως τελικά βρισκόμαστε κοντά στο σημείο αυτό;
«Προτού φτάσουμε στην αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να τελειώσουμε με το έλλειμμα, κ. Κωβαίε. Αλλά η δαιμονοποίηση της αναδιάρθρωσης που βλέπω σε ορισμένα γραπτά και σε λόγους πολιτικών είναι παράταιρη. Τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται. Μπορεί να το επιδιώξουμε ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το αποτρέψουμε».
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/


ΣΗΜΕΡΑ...


31 Οκτωβρίου


Γιορτάζουν: Αριστόβουλος
Επέτειοι: Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης
  • Γεγονότα
1517: Ο Λούθηρος τοιχοκολλεί τις 95 θέσεις του στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ και ακολουθεί το σχίσμα στην καθολική εκκλησία.
1882: Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ δημοσιεύει τις «Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς».
1918: Συμμαχικά και ελληνικά πλοία («Αβέρωφ», «Κιλκίς» ) καταπλέουν στην Κωνσταντινούπολη. Ταυτόχρονα, τμήμα Κρητών χωροφυλάκων εγκαθίσταται στο Φανάρι ως φρουρά του Πατριαρχείου.
1922: Αρχίζει η Δίκη των «6» (Γούναρης, Στράτος, Πρωτοπαπαδάκης, Θεοτόκης, Μπαλτατζής, Χατζανέστης), που θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για τη μικρασιατική καταστροφή.
1940: Ο φυλακισμένος ηγέτης του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης, με επιστολή του που δημοσιεύεται στον παράνομο «Ριζοσπάστη», καλεί τον ελληνικό λαό να δώσει όλες του τις δυνάμεις στον πόλεμο κατά των Ιταλών φασιστών.
1948: Γίνεται η τελευταία εγγραφή στο ημερολόγιο του πλοίου - θρύλος «Αβέρωφ»... «Συνήθης εν όρμω υπηρεσία. Κινήσεις συμφώνως τω πίνακι. Έκτακτον ουδέν» γράφει και περνά στην ιστορία.
  • Γεννήσεις
1833: Αλεξάντρ Μποροντίν, ρώσος συνθέτης, που κέρδιζε τα προς το ζην εργαζόμενος ως χημικός. («Πρίγκιψ Ιγκόρ», «Στις στέπες της κεντρικής Ασίας») [θαν. 15/2/1887]
1887: Τσανγκ Κάι Σενγκ, ο εθνικιστής ηγέτης της Κίνας και μεγάλος αντίπαλος του Μάο Τσε Τουνγκ. [θαν. 5/4/1975]
1888: Ναπολέων Λαπαθιώτης, συγγραφέας και ποιητής. [θαν. 7/1/1944]
  • Θάνατοι
1984: Ίντιρα Γκάντι, ινδή πολιτικός. [γεν. 19/11/1917]
1993: Φεντερίκο Φελίνι, ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. [γεν. 20/1/1920]
1985: Νίκος Εγγονόπουλος, ζωγράφος και ποιητής, ο κυριότερος εκφραστής του σουρεαλισμού στη χώρα μας. [γεν. 21/10/1907]


30.10.10

Είναι αλήθεια!

Θέλουν επανεκλογή του Γιώργου οι Αμερικανοί


Καλύτερο  σύμμαχο  από  τον  δικό  τους  George  δεν επρόκειτο να βρουν οι Αμερικανοί.
Απεκατέστησε τα πράγματα, τερματίζοντας τις αταξίες του προκατόχου του Κώστα Καραμανλή.

Οι αγωγοί σταμάτησαν, το Κυπριακό οδεύει για σχέδιο Ανάν Νο 2, τα Σκόπια ετοιμάζονται για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τα πετρέλαια στο Αιγαίο οδεύουν σε αμερικανικές εταιρείες, οι συμφωνίες για αγορά εξοπλιστικών από τη Ρωσία πήγαν περίπατο.

Έκανε βέβαια και το χατίρι στους Γερμανούς αγοράζοντας τα υποβρύχια που έγερναν.. και όλα καλά.

Για να υπάρξει όμως συνέχεια οι Αμερικανοί έχουν βάλει σε πλήρη εξέλιξη την επανεκλογή του κ. Παπανδρέου με στόχο την παραμονή του στην εξουσία για τα επόμενα χρόνια.

Εκτιμήσεις της Ουάσιγκτον προβλέπουν εκλογές στην χώρα το επόμενο φθινόπωρο.

Βέβαια έχει ήδη δημιουργηθεί το έδαφος σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίσει την αυτοδυναμία να δημιουργηθεί κυβέρνηση συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ, το ΛΑΟΣ, την κυρία Μπακογιάννη και τον κ. Κουβέλη.

Σε αυτή τη κατεύθυνση ο κ. Καρατζαφέρης κινείται ακούραστα εδώ και καιρό ζητώντας κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ η κ. Μπακογιάννη ελεύθερη από τα δεσμά της Ρηγίλλης δείχνει έτοιμη να μπει σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα.

Για τον λόγο αυτό και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης φρόντισε προ ολίγων ημερών να σπάσει οριστικά τους δεσμούς με τη Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά.

του Παναγιώτη Μαυρίκου


Τι ακριβώς συμβαίνει;

Διαψεύδει τις φήμες μετακίνησής του από τον ΛΑΟΣ ο Βορίδης
"Δεν φεύγω από το κόμμα μου" δήλωσε ο βουλευτής
Ο Μάκης Βορίδης, Γραμματέας της ΚΟ του ΛΑΟΣ, μίλησε σήμερα στην ΝΕΤ 105,8. Αναφέρθηκε στην σχέση του με τον αρχηγό του ΛΑΟΣκ. Γιώργο Καρατζαφέρη, ενώ έβαλε τέλος στις φήμες για μετακίνησή του σε άλλο πολιτικό σχηματισμό. Όπως είπε, «εγώ δεν έχω κανένα θέμα (σσ με τον Καρατζαφέρη). Είναι προφανές ότι σε μια σχέση πολυετούς συνεργασίας ότι μπορεί να υπάρξουν ας το πω στιγμές πιο δύσκολες".
Δήλωσε επίσης: "  Εγώ εκείνο που θέλω να πω είναι ότι ξέρω ότι ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και εκτιμά τη δουλειά που έχω κάνει και από τη δικιά μου την μεριά όχι απλώς αναγνωρίζω, αλλά σέβομαι τις πολύ σημαντικές πολιτικές επιτυχίες που έχει κάνει."


Να πάει σε εκλογές και θα βγεί σενεγαλέζος!

Αποφασισμένος για πρόωρες εκλογές εμφανίζεται ο πρωθυπουργός - Σενάρια για κάλπες εντός Δεκεμβρίου
Στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ ηττηθεί καθαρά στις εκλογές της 7ης Νοεµβρίου.Σύμφωνα με «Τα Νέα», αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι οι κάλπες θα στηθούν στις 5 ή τις 12 Δεκεµβρίου,
Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός στους συνεργάτες του την περασµένη Τετάρτη, οι πρόωρες εκλογές «είναι µονόδροµος» από τη στιγµή που οι κάλπες της 7ης Νοεµβρίου θα καταγράψουν αποδοκιµασία των υποψηφίων που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, ειδικά στις περιφέρειες.
Αν και οι δηµοσκοπήσεις που έγιναν µετά τη Δευτέρα, οπότε και ο κ. Παπανδρέου διατύπωσε το δίληµµα των εκλογών της επόµενης Κυριακής, καταγράφουν µία σαφή άνοδο της συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας της οποίας αυξήθηκε σηµαντικά και η διαφορά στην πρόθεση ψήφου µεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δηµοκρατίας, στο Μέγαρο Μαξίµου επιµένουν ότι «ο Γιώργος Παπανδρέου δεν µπλοφάρει αλλά είναι αποφασισµένος να πάει σε εκλογές, για να λήξει η οµηρεία του ίδιου και της κυβέρνησης».


Είναι επικίνδυνος

Έκανε το πρώτο βήμα της επαναδιαπραγμάτευσης κι απο πάνω θριαμβολογεί !!!



Οσο κι αν  οι περισσότεροι πλέον δεν πιστεύουν λέξη απ’ αυτά που λέει ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να του δώσουμε συγχαρητήρια. Εχει πάρει φοβερά μαθήματα για το πώς το μαύρο μπορεί να το κάνει άσπρο. Η συνέντευξη που έδωσε στις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής το αποδεικνύουν έμπρακτα.
Ούτε λίγο ούτε πολύ μας είπε ότι η Ελλάδα έδωσε μάχη και βγήκε νικήτρια διότι, όπως υποστήριξε, δεν πέρασε των ισχυρών η άποψη ώστε να μην ψηφίζουν οι χώρες με προβλήματα. Μα αυτό είναι το πρόβλημα; Αν θα ψηφίζουμε ή ότι και που ψηφίζουμε δεν έγινε και τίποτε αφού η Ελλάδα είναι πλέον υπό κατοχή;
Ολόκληρο κείμενο συμπερασμάτων και πήρε ο κ. Παπανδρέου την άρνησή του για την ψήφο των αδυνάτων και την έκανε παντιέρα που θα σηκώσει μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα.
Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική:
- Η ψήφιση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης είναι επιτυχία όπως λέει ο κ. Παπανδρέου, ή μήπως το πρώτο βήμα της επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου με νέους επαχθείς όρους για τη χώρα; Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν το «πράσινο φως» για περιορισμένες αλλαγές στη Συνθήκη της Λισαβόνας, προκειμένου να υπάρχει ένα μόνιμο σύστημα διαχείρισης κρίσεων, καθώς και αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους. Ποιον φωτογραφίζουν αν όχι την Ελλάδα; Διότι το 2013 η χώρα θα έχει χρέος πάνω από 150% ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρο αν θα έχει έλλειμμα κάτω από 3%. Επομένως, το σύστημα διαχείρισης κρίσεων δεν είναι τίποτε άλλο από το πρώτο βήμα για να κάνει η χώρα επαναδιαπραγμάτευση χρέους. Ο υπάρχων μηχανισμός στήριξης ολοκλήρωνε το έργο του το 2013, σειρά θα αναλάβει ο νέος μηχανισμός ο οποίος θα φτιάξει το νέο Μνημόνιο που θα υπογράψει η Ελλάδα.  Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια. Για τη συζήτηση περί ελεγχόμενης χρεοκοπίας είπε ότι «ήταν ξεκάθαρο πως η συζήτηση δεν αφορά εμάς». Τότε ποιον αφορά κ. Παπανδρέου; Την Ιρλανδία, την Ισπανία ή ποια άλλη αδύναμη χώρα; Διότι οι αγορές δείχνουν προς… Αθήναις.
- Με το νέο μηχανισμό για πολλά χρόνια θα βρισκόμαστε υπό στενή παρακολούθηση των οικονομικών μας (κι όχι μόνο). Αυτή θα είναι η δουλειά των Ευρωπαίων. Να δανείζουν τις προβληματικές χώρες (βλέπε Ελλάδα) αλλά και να κάνουν κινήσεις διασφάλισης των χρημάτων τους. Ητοι, να παρακολουθούν τα οικονομικά στοιχεία, να εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς,  να μας «τραβάνε τα αυτιά κάθε φορά που ξεφεύγουμε. Κι αυτό θα κρατήσει για πολλά χρόνια, μέχρι να πάψουμε να χρωστάμε (δηλαδή ποτέ).
- Τι απάντησε ο πρωθυπουργός μόλις του τέθηκε ερώτηση για ενδεχόμενη παράταση του Μνημονίου; Οτι «το θέμα της επιμήκυνσης (δηλαδή της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ) είναι ένα θέμα που τέθηκε όχι από εμάς, αλλά από τον ίδιο τον Στρος-Καν. Είναι ένα δείγμα της πρόθεσης να διευκολύνουν την Ελλάδα στο ξεπέρασμα της κρίσης». Την επιμήκυνση με τους επαχθείς όρους τη λέμε τώρα στα Πασοκικά διευκόλυνση. Δηλαδή η Τρόϊκα μας κάνει τη χάρη να μας βάλει σε πολλές… δόσεις την πληρωμή του χρέους διότι βλέπει τις θυσίες μας. Μα σε ένα στεγαστικό δάνειο όταν κάνεις επαναδιαπραγμάτευση, κι επομένως επιμήκυνση αποπληρωμής, δεν σου βάζει η τράπεζα υψηλότερο επιτόκιο ή άλλους όρους όπως υποθήκες περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.; Δε θέλει να διασφαλιστεί δηλαδή ο δανειστής; Αυτό δε θα κάνει και η Τρόϊκα; Πάρτε άλλα 10 χρόνια για να πληρώσετε το χρέος σας αλλά θα πληρώσετε και περισσότερα και ακριβότερα. Ετσι δουλεύει το σύστημα. Για τον δανειστή όχι για τον δανειζόμενο. Απλά οικονομικά μαθήματα.
- Τέλος, για την εκτίναξη των spreads ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι το γεγονός αυτό «δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η χώρα μας σε όποιες κινήσεις μπορούν να ερμηνευθούν ως αστάθεια». Δηλαδή το να βγαίνει ο πρωθυπουργός και να απειλεί με πρόωρες εκλογές δεν είναι κίνηση αστάθειας; Το να μη μπορεί να κυβερνήσει με σωστό μίγμα οικονομικής πολιτικής που θα φέρει αποτελέσματα, αυτό δεν είναι κίνηση αστάθειας;. Αυτή είναι η αλήθεια.
This entry was posted in Επισημαίνουμε. Bookmark the permalink.


Σήμερα 30 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ

30 Οκτωβρίου


Γιορτάζουν: Αστέριος, Αστέρω, Ζηνόβιος, Ζηνοβία, Κλεόπας, Μαρκιανός
Επέτειοι: Διεθνής Ημέρα Ορθοπεδικών Νοσοκόμων
  • Γεγονότα
1905: «Οκτωβριανό Μανιφέστο»: Ο τσάρος Νικόλαος Β' παραχωρεί πολιτικές ελευθερίες στους Ρώσους, ενώ εγκρίνει τη λειτουργία της Βουλής.
1908: Εμφανίζονται στους δρόμους της Αθήνας τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ, τα οποία αντικαθιστούν σταδιακώς τα ιππήλατα.
1930: Βενιζέλος και Ατατούρκ υπογράφουν στην Άγκυρα συνθήκη φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
1930: «Υπόθεση του Χοιροστασίου»: Απόπειρα κινήματος παγκαλικών αξιωματικών της Θεσσαλονίκης εξουδετερώνεται εν τη γενέσει της.
1938: Ο Όρσον Ουέλς δεν δυσκολεύεται να πείσει μέσω ραδιοφώνου τους Αμερικανούς ότι η Γη δέχεται επίθεση από Αρειανούς.
1974: Διεξάγεται στην Κινσάσα του Ζαΐρ ένας από τους κορυφαίους αγώνες επαγγελματικής πυγμαχίας. Ο Μοχάμεντ Άλι νικά με νοκ-άουτ τον Τζορτζ Φόρμαν και επανακτά τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών.
  • Γεννήσεις
1821: Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ρώσος λογοτέχνης. («Έγκλημα και Τιμωρία») [θαν. 28/1/1881]
1888: Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, έλληνας ολυμπιονίκης. («Τσικλητήρεια») [θαν. 10/2/1913]
1896: Κώστας Καρυωτάκης, δημόσιος υπάλληλος και ποιητής της νεορρομαντικής και νεοσυμβολιστικής σχολής. [θαν. 20/7/1928]
  • Θάνατοι
1676: Αχμέτ Κιοπρουλού, μέγας βεζίρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλβανικής καταγωγής. Το 1669 κατέκτησε την Κρήτη από τους Ενετούς. [γεν. 1635]
1910: Ερρίκος Ντινάν, ελβετός επιχειρηματίας και ανθρωπιστής, ιδρυτής του Ερυθρού Σταυρού. [γεν. 8/5/1928]
1988: Τάσος Λειβαδίτης, δημοσιογράφος και ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. [γεν. 1922]


29.10.10

Κυκλοφορεί ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΌΣΜΟΣ!

Διαβάστε στον «ΕΚ» που κυκλοφορεί το Σάββατο 30 Οκτωβρίου


291010-ekΠογκρόμ κατά Ελλήνων αστυνομικών επειδή αρνούνται να παραλάβουν την κάρτα του πολίτη. Νέες πειθαρχικές διώξεις κατά αστυνομικών στη Θεσσαλονίκη, όλο και περισσότεροι αρνούνται να την παραλάβουν. Σταλινικά τραγούδια μαθαίνει στα παιδιά μας καθηγητής μουσικής σε δημοτικό του Ζωγράφου. Κι όλα αυτά ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου... Έρχεται η FRONTEX στον Έβρο, να φυλάει αυτά που εμείς «δεν μπορούμε» ή δεν θέλουμε. Εμείς δίνουμε το όνομα της Μακεδονίας στα Σκόπια και αυτά... διαλύονται! Ξεσηκώνονται και πάλι οι Αλβανοί κατά των Σλάβων. Χρίστος Γούδης, Νίκος Χιδίρογλου και Δημήτρης Παπαγεωργίου, μιλούν για τις υποψηφιότητές τους σε Ανατολική Αττική, Νότια Αθήνα και Κεντρικό Τομέα αντίστοιχα. Αφιέρωμα στις παλιές καλές ελληνικές ταινίες για το έπος του 1940.
www.elkosmos.gr 


Για να δούμε τι κάνουν οι νεοφιλελεύθεροι σοσιαλιστές.

Η τρόικα πιέζει για ΦΠΑ 13% στα τρόφιμα
Το Δ.Ν.Τ. βάζει χέρι και στο καλάθι της νοικοκυράς
ΕΝΤΟΝΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και σε μια σειρά από υπηρεσίες από το 11% που είναι σήμερα στο 13% προκειμένου να εισρεύσει στα κρατικά ταμεία επιπλέον του 1 δισ. ευρώ εντός του 2011 δέχεται πλέον η Ελλάδα από την τρόικα των δανειστών μας, αλλά κυρίως από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ώρα μάλιστα που σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, ο φόρος αυτός δεν ξεπερνάει το 6%.Η πίεση αυτή δεν είναι τυχαία. Ερχεται την ώρα που η υστέρηση των εσόδων ήδη έχει προσεγγίσει στο 9μηνο Ιανουαρίου Σεπτεμβρίου τα 1,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να γίνει εντονότερη καθώς επίκειται μεταξύ άλλων και η αναθεώρηση των ελλειμμάτων για το 2009 και το 2010 από τη Eurostat (για το 2010 εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 8% από 7% που έχει προϋπολογιστεί με βάση το μνημόνιο). Μάλιστα στην κυβέρνηση αναμένουν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας (θα έλθουν στην Ελλάδα στις 16 Νοεμβρίου, δηλαδή την επομένη του δεύτερου γύρου των εκλογών, προκειμένου να έχουν τις τελευταίες συναντήσεις τους με τον υπουργό Οικονομικών), λίγα 24ωρα προτού ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου καταθέσει στη Βουλή τον Προϋπολογισμό του 2011, θα εντείνουν τις πιέσεις τους, με δεδομένο ότι «έσοδα δεν έρχονται από πουθενά».
Ετσι, για το 2011 δεν αποκλείεται κατόπιν πιέσεων των αξιωματούχων του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚT:Να αυξηθεί ο ΦΠΑ από το 11% στο 13% σε μια σειρά προϊόντα που αφορούν κυρίως στο καλάθι της νοικοκυράς. Από τις αυξήσεις θα εξαιρεθούν τα φάρμακα. Μάλιστα δεν αποκλείεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις των κοινοτικών, από τον Ιανουάριο του 2012 ή το 2013 να καταργηθεί ο συντελεστής του 11% και όλα τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να έχουν ΦΠΑ 23%, τουλάχιστον για όσα χρόνια θα επιτηρείται η ελληνική οικονομία.
Να περικοπούν τα επιδόματα που λαμβάνουν κυρίως οι εργαζόμενοι στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ (ΟΣΕ κ.λπ.). «Δεν είναι δυνατόν ένας εργαζόμενος με μόρφωση Δημοτικού να έχει ετήσιες αποδοχές της τάξης των 70.000 ευρώ και ένας συνάδελφός του στο Δημόσιο να παίρνει τα μισά», λένε χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών. Ετσι το πιθανότερο είναι ότι θα οριστεί πλαφόν στις αποδοχές (μισθοί και επιδόματα) και στις ΔΕΚΟ, όπως έγινε και στο Δημόσιο.
Να καταργηθεί ή να μειωθεί αισθητά που είναι και το πιθανότερο σενάριο ο φόρος πολυτελείας στα αυτοκίνητα. Αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με τις αναπροσαρμογές στο Ειδικό Τέλος Ταξινόμησης (ΕΤΤ) στα Ι.Χ. έως 1.600 κ.ε.
Οι χώρες που μας επιτηρούν έχουν μονοψήφιο ΦΠΑ στα βασικά είδηΕάν οι πιέσεις της τρόικας γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση, σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν σημαντικά οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής, όπως το αλεύρι, το γάλα, το ψωμί, αλλά και σε ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια, ιατρικές υπηρεσίες, σε όλα δηλαδή τα αγαθά και τις υπηρεσίες που σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 11%.
Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι πρόκειται για μία «υποχρέωση» που όμως παράλληλα συνιστά μεγάλη αδικία. Κι αυτό διότι οι χώρες που επιτηρούν την Ελλάδα έχουν επιλέξει μειωμένους συντελεστές (ακόμη και στο 5%) για βασικά είδη. Για την ακρίβεια στη Γερμανία επιβάλλεται ΦΠΑ 7% στα τρόφιμα, στη Γαλλία είναι ακόμη πιο χαμηλός, στο 5,5%, ενώ το ψωμί στη γειτονική Ιταλία φορολογείται μόνο με 4%. Σε όλα τα τρόφιμα στην Ισπανία ισχύει συντελεστής 4%, στην Κύπρο 5% και 8,5% στη Σλοβενία. Πέρα από τα τρόφιμα, οι αποκλίσεις και οι αδικίες υπάρχουν και σε άλλα είδη που επιβαρύνουν την τσέπη του ελληνικού νοικοκυριού. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ενώ στην Ελλάδα τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου φορολογούνται με 21%, στη Βρετανία και στην Πορτογαλία ο συντελεστής φορολόγησης είναι μόνο 5%. Στα πιο πολλά κράτη εξαιρούνται του ΦΠΑ οι ιατρικές και οι κοινωνικές υπηρεσίες (π.χ. στην Ιρλανδία, στην Κύπρο, στη Σουηδία, στη Φινλανδία, στη Βρετανία και στη Μάλτα).
Πάνω από 3 δισ.βγαίνουν από την τσέπη μαςΣτη Βρετανία εξαίρεση έχουν λάβει ακόμη και τα παιδικά ρούχα και παπούτσια, τα βασικά είδη διατροφής και η ύδρευση. Μειωμένους συντελεστές (5%) επιβάλλουν η Βρετανία και η Πορτογαλία στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο. Στον τουρισμό, οι ανταγωνίστριες χώρες Πορτογαλία και Ισπανία επιβάλλουν συντελεστή 5% και 7% αντίστοιχα στα ξενοδοχεία (η Ισπανία και στα εστιατόρια, ενώ η Γαλλία φορολογεί με 5,5% τις υπηρεσίες αυτού του είδους).
Βάσει μελέτης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου υπολογίζεται σε 1,04 δισ. ευρώ η επιβάρυνση των καταναλωτών σε περίπτωση τελικά που το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να αυξήσει τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ από 11% που είναι σήμερα σε 13%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΣΕΕ (Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου) και με βάση τους τζίρους του 2008, η επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 13% θα είναι 568 εκατ. ευρώ στη χονδρική και 473 εκατ. ευρώ στη λιανική, συνολικά δηλαδή 1,042 δισ. ευρώ. Βέβαια με δεδομένο ότι η κατανάλωση έχει υποχωρήσει σε ποσοστό έως και 5%, είναι αμφίβολο εάν για το 2011 τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 1 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι από την αύξηση του ΦΠΑ από το 10% στο 11% που είναι σήμερα η επιβάρυνση για τον καταναλωτή υπολογίζεται σε 805 εκατ. ευρώ. Συνολικά η επιβάρυνση από την τελευταία αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ σε 11% και 23% με βάση τους τζίρους στο λιανεμπόριο καθώς και στο εμπόριο αυτοκινήτων ανέρχεται, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, σε 1,044 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά η επιβάρυνση από τις δύο συνεχόμενες αυξήσεις του ΦΠΑ έχει υπολογιστεί σε 3 δισ. ευρώ.
www.news21.gr


Θέλουν να δέσουν ακόμη περισσότερο τους Ευρωπαίους πολίτες!

Συμβιβαστική λύση αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για περιορισμένες αλλαγές.Θέλουν να δημιουργήσουν αμυντικούς μηχανισμούς έναντι μίας νέας οικονομικής κρίσης
Δεν πέρασε η πρόταση Μέρκελ για άρση δικαιώματος ψήφου των κρατών-μελών που παραβιάζουν τους κανόνες. Ωστόσο, ενέκριναν αυστηρότερους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, που περιλαμβάνουν κυρώσεις σε βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους.
Να υποστηρίξουν τις θέσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για περιορισμένες αλλαγές στη βασική συνθήκη που διέπει τη λειτουργία της ένωσης ώστε να δημιουργήσουν αμυντικούς μηχανισμούς έναντι μίας νέας οικονομικής κρίσης συμφώνησαν αργά τη νύχτα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν ότι χρειάζονται αλλαγές ώστε να δημιουργηθεί ένα μόνιμο σύστημα διαχείρισης προβλημάτων με τα χρέη των κρατών-μελών και ενέκριναν αυστηρότερους κανόνες για τους προϋπολογισμούς, που περιλαμβάνουν κυρώσεις σε βάρος των κρατών που δεν ελέγχουν τα ελλείμματα και το χρέος τους.
Ωστόσο το Βερολίνο δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη που επιδίωκε για την άρση του δικαιώματος ψήφου των κρατών-μελών που παραβιάζουν τους κανόνες.
Οι ηγέτες ζήτησαν από τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Χέρμαν φαν Ρομπάι να επεξεργασθεί τις αλλαγές στη συνθήκη της Λισαβόνας, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου και εκείνος δεσμεύθηκε ότι θα συνεργασθεί για το θέμα αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. "Σήμερα λάβαμε σημαντικές αποφάσεις για την ενίσχυση της ζώνης του Ευρώ", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου.
"Προτείνουμε έναν ισχυρό και αξιόπιστο μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων για να διασφαλίσουμε την χρηματο-οικονομική σταθερότητα στο σύνολο της Ευρωζώνης", πρόσθεσε.
Η Γερμανία, που είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, υποστηρίζει ότι ένα μόνιμο σύστημα πρέπει να αντικαταστήσει το δίχτυ ασφαλείας των 440 δισεκατομμυρίων Ευρώ, που δημιουργήθηκε το Μάιο για τα κράτη της Ευρωζώνης και το οποίο θα χρηματοδοτείται μερικώς από τον ιδιωτικό τομέα και θα θέτει αυστηρούς όρους.
Αρχικώς η Γαλλία και η Γερμανία αντιμετωπίσθηκαν με επιφυλακτικότητα από τις υπόλοιπες χώρες, όταν έθεσαν ζήτημα αλλαγής της συνθήκης.
Οι περισσότεροι ηγέτες εξέφρασαν αντιρρήσεις για τις αλλαγές που πρότειναν Βερολίνο και Παρίσι, σε μία συνθήκη στην οποία κατέληξαν μετά από οκτώ χρόνια διαπραγματεύσεων και έγινε νόμος μόλις πριν από δέκα μήνες.
Ωστόσο στη συνέχεια οι ηγέτες αποδέχτηκαν, κάποιες φορές με επιφυλάξεις, τις μικρές αλλαγές που χρειάζονται για να προστατευθεί το Ευρώ.
Η Βρετανία πάντως έθεσε ως όρο να περιοριστούν οι δαπάνες της ΕΕ και η Πολωνία συνέδεσε την υποστήριξή της με μία συμφωνία για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, όπως έγινε γνωστό από διπλωμάτες


Τα πήρε όλα κι' έφυγε...

H Merkel νικήτρια της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών




Οι αμφιλεγόμενες προτάσεις της Angela Merkel, για ένα νέο μηχανισμό διάσωσης στην ευρωζώνη, έγιναν τελικά δεκτές από τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ. Μπορεί να έχασε κάποιους φίλους, όμως το όραμά της για  ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο διαχείρισης δημοσιονομικών κρίσεων θα επικυρωθεί στις Βρυξέλλες, έστω και αν χρειαστούν κάποιες μικρές τροποποιήσεις στη συνθήκη της Λισσαβόνας.
Έτσι, η πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής έληξε με μια πολιτική νίκη για τη Γερμανίδα καγκελάριο η οποία δήλωσε πως «μιλώντας εκ μέρους της Γερμανίας, προβάλλαμε τα απαραίτητα ζητήματα…». Οι 27 ηγέτες αποδέχτηκαν κάποιες περιορισμένες αλλαγές στη συνθήκη της Λισσαβόνας, ώστε να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός που θα επιτρέπει τη χρεοκοπία κρατών μελών της ΟΝΕ, χωρίς όμως να κινδυνεύει το ίδιο το νόμισμα. Ο μηχανισμός αυτός θα αντικαταστήσει το ταμείο έκτακτης ανάγκης αξίας €440 δισ.   που στήθηκε πρόσφατα με σκοπό να σώζει τυχόν κράτη που θα κινδύνευαν εξαιτίας της ελληνικής κρίσης.
Ο νέος μηχανισμός θα δίνει τη δυνατότητα στην Κομισιόν να εξετάζει λεπτομερώς τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών, και να επιβάλλει πρόστιμα σε παραβάτες, δηλαδή σε κυβερνήσεις που συστηματικά αδιαφορούν για τις οδηγίες που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Μια σημαντική παράμετρος είναι πως τα πρόστιμα δεν θα είναι αυτόματα. Ούτε θα στερείται το δικαίωμα ψήφου κρατών στο Συμβούλιο των Υπουργών, κάτι που ήθελαν οι Merkel και  Sarkozy, αλλά για το οποίο αντέδρασαν έντονα οι υπόλοιποι.
Εν τω μεταξύ, η Merkel εξόργισε τους πολιτικούς της αντιπάλους, και όχι μόνο, με την ιδιωτική συνάντηση που πραγματοποίησε στο Deauville με τον Γάλλο πρόεδρο την 18/10.
Ένα χαρακτηριστικό του νέου μηχανισμού, σύμφωνα με την Merkel, θα είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να αναλάβουν και αυτοί κάποιο κόστος για τα παρακινδυνευμένα δάνεια που χορηγούν σε χώρες όπως η Ελλάδα, και πως δεν θα πρέπει να «τη πληρώνουν μόνο οι φορολογούμενοι». Οι λεπτομέρειες του μηχανισμού θα ολοκληρωθούν στη προσεχή Σύνοδο του Δεκεμβρίου. Ο  πρόεδρος της ΕΕ Herman Van Rompuy θα αναλάβει να εξετάσει αν οι απαραίτητες αλλαγές στη Συνθήκη της Λισσαβόνας είναι αρκετά ασήμαντες, ώστε να μη χρειαστούν δημοψηφίσματα σε κάποιες χώρες μέλη, επί του θέματος.
Πάντως η Merkel πέτυχε ότι πέτυχε δίνοντας την εντύπωση πως είναι αδιάφορη στη κριτική, τόσο στο εσωτερικό της Γερμανίας όσο και στο εξωτερικό. Η χώρα της αποτελεί τον μεγαλύτερο χρηματοδότη των ταμείων διάσωσης, για αυτό και ξεκαθάρισε πως όποιος νέος μηχανισμός, ή θα γίνει με βάση τις γερμανικές οδηγίες ή δεν θα γίνει καθόλου. Και όπως αντιλήφτηκαν πολλοί, η φασαρία για το αν θα στερηθεί η ψήφος από κάποιους δεν ήταν τελικά τίποτα άλλο παρά μια μπλόφα της Merkel. Ήταν ένα κόλπο της Γερμανίας για να πετύχει αυτό που ήθελε, γράφει ο EU Observer.
S.A.-Spiegel


Στο καλό και να μη μας γράφει....

Ο Γ. Παπανδρέου μεθοδεύει την αποχώρησή του




Η φημολογία για τις πρόωρες εκλογές και το πολιτικό θερμόμετρο ακολουθούν πλέον την κατακόρυφη άνοδο του ..spread. Ήδη βλέπουν το φως πληροφορίες και εκτιμήσεις που βλέπουν πρόωρες εκλογές μέσα στο καταχείμωνο, τον Δεκέμβρη. Παράλληλα, όμως, ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές αρχίζουν να υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για εκβιαστικό δίλημμα, αλλά για “ειλημμένη απόφαση του Γιώργου να αποχωρήσει απο το πρωθυπουργικό αξίωμα και την ελληνική πολιτική ζωή”.
Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες ο Γιώργος θα προχωρήσει σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, από τις οποίες γνωρίζει από τώρα ότι δεν θα “βγει” πρωθυπουργός, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των τοπικών εκλογών, αλλά αυτό δεν προβλέπεται για φέτος.
Αν αναλύσει, άλλωστε, κανείς αυτά που ο Πρωθυπουργός είπε στην διακαναλική, θα οδηγηθεί σε ανάλογα συμπεράσματα. Είπε για παράδειγμα: «δεν ζητώ χειροκροτήματα, ούτε επευφημίες. Δεν μ’ ενδιαφέρει η καρέκλα στην οποία κάθομαι. Με ενδιαφέρει η χώρα να πάει μπροστά».
Πρόσωπα που θεωρούν ότι γνωρίζουν πως σκέφτεται και ενεργεί ο Γιώργος υποστηρίζουν ότι τα εννοεί αυτά. «Ο Γιώργος θεωρεί ότι έγινε πρωθυπουργός και άρα μπορεί να κλείσει μαζί του ο κύκλος των Παπανδρέου στην εξουσία, ότι δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος και πήρε μέτρα που κατά την γνώμη του θα σώσουν την Ελλάδα, αλλά από την άλλη δεν είναι διατεθειμένος να υποστεί τις συνέπειες ενός δεύτερου μνημονίου, ή μιας πτώχευσης»
Αυτά λένε βέβαια οι αποστασιοποιημένοι και “κουλαρισμένοι” αναλυτές
Γιατί ο κόσμος αυτό που θα πει είναι ότι μόλις βρήκε τα δύσκολα ο Γιώργος Παπανδρέου  την κάνει κανονικά γι αλλού. Αφού διαπίστωσε την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνησή του και ότι οδηγείται σε μεγάλη προσωπική πολιτική νίλα, πάει να κάνει διεθνή καριέρα. Την οποία φρόντισε άλλωστε να προετοιμάσει προσλαμβάνοντας πολυάριθμους “συμβούλους” από το διεθνές σύστημα που τον στηρίζει και στο οποίο προσδοκά. Σκοπός του δεν είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά τον ίδιο στο μέλλον.
Με άλλα λόγια, ο κ. Παπανδρέου αναμένεται ότι θα κάνει ό, τι και ο κ. Καραμανλής. Θα χρησιμοποιήσει τις τοπικές εκλογές, όπως ο προκάτοχος του τις ευρωεκλογές, για να προετοιμάσει εθνικές εκλογές, στις οποίες ξέρει οτι δεν θα εξασφαλίσει αυτοδυναμία
Τι θα γίνει στη συνέχεια; Η γνώμη μας είναι ότι αφού ο Γιώργος δηλώσει ότι φεύγει δεν θα διστάσει να προτείνει ακόμα και στον ίδιο τον Σαμαρά να αναλάβει επικεφαλής “κυβέρνησης εθνικής ενότητας” για να σωθεί ο τόπος. Επειδή πάγιος στόχος και του Γιώργου και των άλλων εξαπτέρυγων της Τρόϊκας είναι να βάλουν τον Σαμαρά στην κυβέρνηση και να τον καταστήσουν έτσι μέρος του προβλήματος.
Ο Σαμαράς φυσικά δεν θα δεχθεί, ή θα βάλει όρους που δεν θα γίνουν δεκτοί. Τι θα γίνει στη συνέχεια; Οι “νοικοκυραίοι” της ΝΔ θα ανησυχήσουν για την ακυβερνησία και το μέλλον της χώρας και τότε θα αποχωρήσουν από τη Νέα Δημοκρατία οι εναπομείναντες της Αγίας Οικογένειας (Κυριάκος κλπ). Γι αυτό παραμένουν ακόμα στη ΝΔ. Περιμένουν να κάνουν το μεγάλο “μπραφ” και να έχουν μια σοβαρή αιτία γι αυτό. Στο μεταξύ η Ντόρα θα έχει φτιάξει το κόμμα – υποδοχή.
Στη συνέχεια πάμε σε προηγούμενη …ανάρτησή μας:
Συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Μητσοτάκη, με Βορίδη, Κουβέλη κλπ !!!
Μας ακούει κανένας στην Ρηγίλλης;


Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ Δασκάλα!!!

Υπάρχουν ακόμα ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Γράφει η Πόπη Σουφλή

Ακούς ΠΑΤΕΡΑ; Υπάρχουν ακόμα σήμερα ΕΛΛΗΝΕΣ και ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ. ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ.
ΕΛΛΗΝΕΣκαι ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΚΟΙ, που ΤΙΜΟΥΝ τον ΑΓΩΝΑ που έδωσαν τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ στα ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ.
Εκεί που πολέμησες κι εσύ....
Πατέρα, υπάρχει μια ΔΑΣΚΑΛΑ που έχει συγκλονίσει την Ελλάδα για το ήθος της, για τον αγώνα της  να μεταλαμπαδεύσει  στους μαθητές της το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ!
Άκου τι γράφει για το ΕΠΟΣ του '40
                                   Ομιλία της Χαράς Νικοπούλου για το Έπος του 1940.


Ημέρες σαν τη σημερινή αναρωτιέμαι πάντα: Πως να δείξεις σε έναν τυφλό το μεγαλείο του Παρθενώνα για να νιώσει την Ελληνική περηφάνια??..
Πως να βάλεις σε έναν κωφό να ακούσει την ενάτη συμφωνία του Μπετόβεν και να ονειρευτεί??
Πως να μιλήσεις σε έναν ξένο για το Ελληνικό έπος του 1940 για να αντιληφθεί τον ηρωισμό των Ελλήνων??..
Γι αυτό και εγώ σήμερα.....δε θα απευθυνθώ σε κανέναν άλλο παρά μόνο σε αυτούς που η καρδιά τους χτυπά ακόμη Ελληνικά και κυρίως σε εσάς σύγχρονα Ελληνόπουλα , σε εσάς που όλη η Ελλάδα στηρίζει το μέλλον της....


28.10.10

ΟΧΙ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940


ΤΑ ΟΧΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕΤΑΞΑΔΕΣ  



Τα ΟΧΙ θέλουν Μεταξάδες!!!

Τα ΟΧΙ θέλουν Μεταξάδες


Μεταξάς
Όταν στις 29 Ιανουαρίου του 1941 πέθανε, από μια λοίμωξη του λαιμού, η οποία επιδέχεται πολλών ερμηνειών που δεν είναι της παρούσης, ο Ιωάννης Μεταξάς ο ίδιος ήταν σαφώς πολύ τυχερός. Τυχερός διότι πέρασε στην ιστορία-όχι αυτή που παπαγαλίζουν οι Λαζόπουλοι, η Δραγώνα και τα «συντρόφια» - με χρυσά γράμματα σαν ο πατέρας του ΟΧΙ και της μοναδικής στάσης της Ελλάδας στις σκοτεινές ώρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντίθετα η Πατρίδα ήταν πολύ άτυχη να χάσει τον «Έλλην Μόλτκε» σε μια περίοδο, η κρισιμότητα της οποίας, επηρεάζει σημαντικά την κατάσταση της Ελλάδος μέχρι και σήμερα. Ο Ιωάννης Μεταξάς δεν έχει ανάγκη από μνημόσυνα και καλά λόγια από εμένα, αλλά δεν ανέχομαι αυτόν τον τόσο μεγάλο Έλληνα να τον λασπώνει ένα ολόκληρο αριστεροκρατούμενο σύστημα και οι πατριώτες του «δεξιού» χώρου να σκύβουν το κεφάλι, φοβούμενοι να μην τους πουν φασίστες κ.τ.λ και να προσκυνάνε τους κάθε λογής Φλωράκηδες. Η νέα μόδα επιβάλλει το ΟΧΙ να μην το έχει πει ο Μεταξάς στο Γκράτσι, αλλά ο Ελληνικός λαός. Ο Ελληνικός λαός, ο οποίος σύμφωνα με τους λάτρεις του Στάλιν που τότε ήταν «φιλαράκι» του Χίτλερ, ανάγκασε τον Μεταξά να πει ΟΧΙ, ενώ ο ίδιος σαν κακός φασίστας θα έλεγε ΝΑΙ. Αυτή η άποψη έχει με έξυπνο τρόπο περάσει στα σχολεία, στα ΜΜΕ και πλέον δεν αποτελεί καμία έκπληξη το ότι ο Μεταξάς έχει καταστεί persona non grata στην σύγχρονη Ελλάδα. Τους πονάει γιατί ήταν ο μόνος κυβερνήτης που εφήρμοσε πραγματικά σοσιαλιστική πολιτική την τετραετία που το καθεστώς της 4ης Αυγούστου κυβέρνησε την Ελλάδα. Τους πονάει διότι αυτός ο δικτάτορας εφήρμοσε τόσες πολλές εργασιακές μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε πολλά φύλλα εφημερίδων να τις αναπτύξουμε. Τους πονάει διότι η εξαιρετική επιτελική του μόρφωση-προϊόν της οποία είναι και η κατασκευή των οχυρών Ρούπελ- του επέτρεψε να έχει συλλάβει πως η Ευρώπη μετά την συνθήκη των Βερσαλιών είχε μετατραπεί σε μια βραδυφλεγή βόμβα μεγατόνων, ο χρονοδιακόπτης της οποία απλά θα ρυθμίζονταν από τις μεγάλες δυνάμεις. Ο ίδιος λοιπόν προπαρασκεύασε μοναδικά την Ελλάδα, όχι για να πει ΝΑΙ, αλλά για να βροντοφωνάξει ΟΧΙ. Ήδη από τις 16 Αυγούστου του 1940, μια ημέρα μετά τον τορπιλισμό της Έλλης είχε έτοιμη στο συρτάρι του την διαταγή επιστράτευσης και το μόνο που έμενε ήταν η υπογραφή του Γεωργίου Β’ για να τεθεί σε ισχύ. Ο Μεταξάς εφήρμοσε με μοναδικό τρόπο την επιστράτευση με τα φύλλα πορείας, με αποτέλεσμα σε διάστημα μόλις 10 ημερών ο Ελληνικός Στρατός να έχει αναπτυχθεί πλήρως στους τομείς των πολεμικών επιχειρήσεων, χρονικό διάστημα ασύλληπτο για την εποχή. Στο βιβλίο του ο Βρετανός Robin Higham «Το ημερολόγιο της καταστροφής» (εκδόσεις Γκοβόστης) περιγράφει απλά αλλά και άκρως χαρακτηριστικά πως ο «κοντούλης γίγαντας, που συγκινούνταν τόσο εύκολα» οδηγούσε με την ατσαλένια θέληση και πίστη στην αποστολή του την Ελλάδα στο να γράψει για μια ακόμη φορά χρυσές σελίδες ιστορίας και να δείξει τον δρόμο σε όλη τν Ευρώπη. Μια Ευρώπη η οποία είχε υποταχθεί σχεδόν πλήρως στις δυνάμεις του Άξονα. Ο Highmam περιγράφει τις συναντήσεις που είχαν οι Βρετανοί αξιωματικοί με τον Βασιλέα, τον Παπάγο και τον Μεταξά στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» που λειτουργούσε ως στρατηγείο. Σύμφωνα με τα ημερολόγια των αξιωματικών, ο Μεταξάς είχε κλέψει τις εντυπώσεις με τον μοναδικό τρόπο που υποστήριζε το Ελληνικό συμφέρον και την σιγουριά υπνοβάτη που είχε μέσα του για την αποστολή που κουβαλούσε στους ώμους του. Για να το πούμε απλά, ήταν ο Μεταξάς αυτός που έδινε θάρρος με την στάση της Ελλάδας και του ιδίου στους Βρετανούς και στον Τσώρτσιλ και όχι το αντίθετο. Και όταν η «γριά αλεπού» ο Τσώρτσιλ προσέφερε δύο συντάγματα για βοήθεια, ο Μεταξάς περήφανα τα αρνήθηκε, ώστε η Ελλάδα να μην φύγει από την γραμμή ουδετερότητας που είχε τραβήξει, «για δύο αποδυναμωμένα συντάγματα. Αν είναι για δύο ισχυρές μεραρχίες τότε το συζητάμε!!» Σπάνια συνδυάζεται αξιωματικοί να έχουν αναπτυγμένο σε τέτοιο βαθμό την πολιτική λειτουργία, την διπλωματία, αλλά και να είναι ήρωες, έτοιμοι να δώσουν τα πάντα για το Έθνος τους. Σύμφωνα με τον Higham –και είναι σημαντικό να ακούς αυτά τα λόγια από ξένους- « η πορεία προς την Ελληνική Τραγωδία άρχισε στην πραγματικότητα μόνο μετά το θάνατο του Mεταξά και διαμορφώθηκε από τον Άντονυ Ήντεν και τον Στρατάρχη Sir John Dill». Πράγματι το Ελληνικό Έθνος είπε ΟΧΙ στον Μουσουλίνι, περήφανα και απλά. Τα φυλάκια του Ελληνικού Στρατού έγραφαν «Μολών λαβέ»  και χιλιάδες αξιωματικοί και οπλίτες πολέμησαν και πέθαναν σαν Έλληνες. Τι θα γινόταν όμως αν δεν υπήρχε το στιβαρό χέρι του Μεταξά να οδηγεί τις αποφάσεις; Αν ο Μεταξάς έλεγε ΝΑΙ, ο Ελληνικός λαός πως θα πολεμούσε και θα έλεγε ΟΧΙ στους Ιταλούς, με τα κουζινομάχαιρα και τις καραμπίνες του; Πως θα αναπτύσσονταν ένας τακτικός στρατός για να πολεμήσει; Σήμερα, που δεν υπάρχει Μεταξάς γιατί η Ελλάδα λέει ΝΑΙ στην υποτέλεια, στην υποδούλωση στο ΔΝΤ και την Τρόικα, λέει ΝΑΙ στους ανθέλληνες. Γιατί υποδέχεται σαν σουλτάνο τον Ερντογάν δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες και του παραχωρεί Αιγαίο και πετρέλαια; Γιατί δεν βυθίζει το Τσεσμέ; Γιατί ξετσίπωτα και απροκάλυπτα μηδενίζει και υπονομεύει οτιδήποτε Εθνικό; Γιατί γονατίζει τον Έλληνα και την ίδια στιγμή μετατρέπει σε σκουπιδότοπο της Ευρώπης της Πατρίδα μας. Που είναι ο Ελληνικός λαός να πει ΟΧΙ; Ο Παπανδρέου έχει να πει πολλά ΝΑΙ ακόμη. Πολύ απλά η ιστορία έχει διδάξει ότι τα ΟΧΙ τα λένε οι Μεταξάδες και ο λαός ακολουθεί._
Βασίλης Ζώης


Ο τραχύς και δύσκολος της αρετής δρόμος!

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


Του Σαράντου Καργάκου

Ο Βίκτωρ Ουγκώ σε μία ευτυχισμένη ποιητική του στιγμή είχε γράψει το στίχο: «Δεν γνωρίζω πια τ' όνομα μου· ονομάζομαι πατρίς». Κάθε φορά που το χρέος μας καλεί να τιμήσουμε αυτούς που έγιναν προσφορά θυσίας, με την απώλεια της ζωής ή της σωματικής αρτιμελείας, πρέπει να ενθυμούμαστε τους
λόγους μεγάλων ανδρών, διότι μόνον αυτών η φωνή μπορεί να υψωθεί ως το οριακό σημείο, στο οποίο καταλήγει «ο τραχύς και δύσκολος της αρετής δρόμος», προς τον οποίο «πετάουν» μόνο τα γόνατα ανδρών γενναίων, όπως θα έλεγε ο Ανδρέας Κάλβος.
Η λήθη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της μνήμης. Αλλά αν εξαλειφθεί από τους λαούς η μνήμη, τότε θα μοιάζουν με ασθενείς που πάσχουν από αμνησία. Δεν θα γνωρίζουν από πού έρχονται κι από ποιους προέρχονται, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν που βρίσκονται και προς τα πού πορεύονται. Άν σβήσουμε το παρελθόν, πρόσφατο και παλαιό, θα ζήσομε σ' ένα ακατοίκητο μέλλον'. Έχει πει μεγάλος μας ποιητής, ο Γιώργος Σεφέρης, την ακόλουθη διδακτική για μας φράση: «Σβήνοντας κανείς ένα κομμάτι από το παρελθόν, είναι σαν να σβήνει και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον κι είναι θλιβερή πια η ζωή, που μοιάζει με ακατοίκητο σπίτι»!
Από την άποψη αυτή είναι άξιες επαίνου οι Στρατιωτικές μας Σχολές και η πολιτική ηγεσία τους που δεν λησμονούν να τιμούν τα μεγάλα στρατιωτικά γεγονότα, να τιμούν τους επιζώντες παλαιμάχους και να συντηρούν το ευγενές στρατιωτικό πνεύμα, που για μας δεν ήταν ποτέ μιλιταρισμός αλλά πάθος προασπιστικό της εδαφικής μας ακεραιότητας, πόθος προασπιστικός της ειρήνης και σε παλαιότερους καιρούς πόθος απελευθερωτικός των αλύτρωτων ελληνικών περιοχών. Δεν παραβλέπω συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις που καθορίζονταν από συμμαχικές υποχρεώσεις ή δεσμεύσεις. Αλλά σε γενικές γραμμές ο ελληνικός στρατός δεν πήγε αλλού παρά σε εδάφη στα οποία υπήρχε από αρχαιοτάτης εποχής εδραία εθνολογική βάση.
Τον πόλεμο του 1940-41 δεν τον προκαλέσαμε εμείς με κάποια δήθεν αφορμή. Απλώς, τον περιμέναμε και είχαμε τουλάχιστον ηθικώς-επαρκώς προετοιμασθεί. Η Ελλάς, εξ αιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής και των εσωτερικών κινημάτων , ήταν ακόμη αιματοβαφής. Οι πρόσφυγες δεν είχαν τελείως αποκατασταθεί. Αυτό που είχε αποκατασταθεί ήταν το εθνικό φρόνημα, το οποίο σε υπέρτατο βαθμό είχε οξυνθεί λόγω της αναίσχυντης συμπεριφοράς των Ιταλών όχι μόνο από τον τορπιλισμό της «Έλλης» και στην προβοκατορική ενέργεια να μας φορτώσουν τη δολοφονία του αρχιτσάμη ληστή Νταούντ Χότζα, αλλά και από την παλαιότερη κατάπτυστη ενέργεια του βομβαρδισμού και της καταλήψεως της Κερκύρας, εν έτη 1923 όταν ο ελληνικός λαός και στρατός ήταν κυριολεκτικά ράκη από το οδυνηρό πλήγμα της Μικρασίας. Το ενδεχόμενο μίας ολοκληρωτικής επιθέσεως του Μουσολίνι εναντίον της Ελλάδος ήταν ορατό και από τυφλούς μετά την απόβαση του ιταλικού στρατού στην Αλβανία στις 7 Απριλίου 1939, δηλαδή πέντε μήνες ενωρίτερα από την επίσημη κήρυξη του μεγαλύτερου πολέμου της Ιστορίας.
Ως την έσχατη στιγμή ο Μουσολίνι προωθούσε μία θωπευτική, καθησυχαστική πολιτική έναντι της Ελλάδος. Ο τότε πρεσβευτής της Ιταλίας Γκράτσι, μετά την επιστροφή του από την Ρώμη στις 12 Σεπτεμβρίου 1939, έφερνε προς το Μεταξά διαβεβαιώσεις του Ιταλού δικτάτορα, ότι η Ιταλία ακόμη και σε περίπτωση εμπλοκής της σε πόλεμο «δεν θα αναλάβει αύτη πρωτοβουλίαν επιχειρήσεων έναντι της Ελλάδος.Ινα δε αποδειχθούν κατά τρόπον συγκεκριμένον τα αισθήματα, από τα οποία εμπνέεται έναντι της Ελλάδος, θα διαταχθεί η οπισθοχώρησης των ιταλικών στρατευμάτων 20 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα». Αυτά όμως, όπως θα έλεγε ο Άμλετ, ήσαν «λόγια, λόγια, λόγια». Όπως συχνά έχω γράψει, η προδοσία στην ευρωπαϊκή πολιτική είναι πάντα θέμα ημερομηνίας. Εξαιρείται η Ελλάς που το μέγα λάθος της-αν το δούμε από την οπτική της realpolitik- είναι ότι ποτέ δεν επρόδωσε σύμμαχο. Και παραμένει σολωμικώτατα, «Πάντοτε ευκολόπιστη και πάντα προδομένη». Και πληγωμένη, εμένα από τα ίδια τα παιδιά της.
Πάντα βέβαια κάτι σάπιο -για να επανέλθω στον Άμλετ- υπήρχε στο βασίλειο της ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά ποτέ η ηθική σήψη, ο πολιτικός αμοραλισμός, ο κυνισμός και ο αιμοδιψής άνευ ουσιαστικών προσχημμάτων, στρατιωτικός επεκτατισμός δεν είχε κορυφωθεί στο βαθμό όπου έφθασε κατά τα μοιραία έτη 1939 - 1941. Ενώ ο Μουσσολίνι απλόχερα μας έστελνε αναισχύντως τις αλλεπάλληλες ψευδείς εγγυήσεις, οι ένοπλες δυνάμεις του εφάρμοζαν συστηματικά την τακτική των «άδικων χειρών» με τον ανειλεή βομβαρδισμό πολεμικών σκαφών μας: του «Ορίωνος», της «Ύδρας», του «Βασιλέως Γεωργίου», της «Βασιλίσσης Όλγας», για να φθάσουμε στο αποτρόπαιο έγκλημα του τορπιλισμού τις «Έλλης». Αν ζούσε τότε ο δαιμόνιος Ταλλεϋράνδος, δεν θα εχαρακτήριζε τη βύθιση του ευδρόμου έγκλημα'θα το έλεγε λάθος. Διότι το λάθος στην πολιτική κοστίζει σ' αυτόν που το διαπράττει περισσότερο από το έγκλημα. Με την πράξη τους αυτή οι Ιταλοί δεν προσέβαλαν την Ελλάδα, Προσέλαβαν την Παναγία, που για τους Έλληνες είναι σύμβολο ιερό, συναυτιζόμενο με την πατρίδα. Το λέει άλλωστε το δημοτικό: «Γιατί γιορτάζει η Παναγία, γιορτάζει και η Πατρίδα».
Οι Έλληνες μαχητές του '40 δεν ήσαν προασπιστές του πατρίου εδάφους, όπως έλεγε το πρώτο πολεμικό μας ανακοινωθέν, ήταν εκδικητές της υβριζόμενης Μεγαλόχαρης, της Παντάνασσας και της Περίβλεπτης Παναγιάς, που επί 1500 χρόνια την ψάλλουμε και την θεωρούμε Υπέρμαχο Στρατηγό. Τα νικητήρια στέφανα σκέπασαν και πάλι τις εικόνες της Θεομήτορος και τις κεφαλές των ελλήνων μαχητών, που πολεμώντας κατά κραταιού, με απόλυτη υπεροψία, αντιπάλου κατήγαν τρόπαια εφάμιλλα, ίσως και υπέρτερα των προγονικών. Όλος ο κόσμος στεκόταν τότε εκστατικός. Ύμνοι Πινδάρειοι επλέκοντο τότε για την Ελλάδα από τα χείλη κορυφαίων πολιτικών, στρατιωτικών και πνευματικών ανθρώπων. Ας αφήσουμε πια της μικρότητες για το ποιος είπε το «ΟΧΙ». Το «ΟΧΙ» ήταν όλων: και της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας και σύσσωμου του λαού, πλην ελαχίστων ηττοπαθών. Ας αφήσουμε κατά μέρος τον πρόσφατο επιστημονικό-πολιτικό σκεπτικισμό κάποιων ιστορικών κριτικών για την σκοπιμότητα του «ΟΧΙ». Είναι προσβολή για τους νεκρούς, τους τραυματίες αλλά και για τους λίγους επιζώντες της μεγάλης εκείνης εποποιίας να διαχέεται η αντίληψη στην παιδεία μας και στα παιδιά μας πως ένα "ΝΑΙ" θα ήταν συμφερτικό. Για κάποιους, ασφαλώς. Ένα μόνο θα πω: «αν οι εν λόγω κριτικοί ήσαν στη θέση του Μεταξά, είμαι σίγουρος πως θα έλεγαν ναι». Και αυτό θα σήμαινε το διαμελισμό μεταπολεμικά όλης της μόλις πρόσφατα συγκροτημένης Ελλάδος.
Δεν θα αναφερθώ σε γεγονότα που σε όλους σας είναι γνωστά. Όταν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες γονάτιζαν εντός ολίγων ημερών προ των χιτλερικών ορδών, η Ελλάς πολεμούσε νικήτρια επί πέντε μήνες στα ηπειρωτικά βουνά και έφερνε τους Ιταλούς σε απόσταση σπιθαμής από το ρίξιμο στην αγκαλιά των κυμάτων. Στο διάστημα αυτό ο στρατός, το ναυτικό και αεροπορία επιτέλεσαν θαύματα. Εκμηδένισαν την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου και κατέδειξαν για μια ακόμα φορά την σημασία του ηθικού παράγοντος, τον οποίο όψιμοι θεωρητικοί του πολέμου έχουν αρχίσει να αμφισβητούν λόγω των νέων τελειοτάτων οπλικών συστημάτων. Ένα θα πω: όλα τα όπλα είναι καλά, ακόμη κι ένας «γηράς» όταν τα χέρια που τον κρατούν δεν τρέμουν και όταν η ψυχή φλογίζεται από το πάθος της θυσίας. Αυτό, όμως, προϋποθέτει πίστη σε ιδανικά, που ποτέ δεν έλειψαν από τη ζωή μας. Γι' αυτό θεωρώ ως το μεγαλύτερο της Ελλάδος εχθρό αυτόν που σκοτώνει στην ψυχή των παιδιών μας το πάθος για ηρωισμό και την δίψα για ιδανισμό. Γι' αυτό άλλωστε σήμερα η παραπαίουσα ιδεολογικά νεολαία ζητεί σαν το ήρωα του Ίψεν ένα ζευγάρι μεταχειρισμένα - έστω-ιδανικά. Και υψώνει σε ήρωα το Σάββα Ξηρό, διότι το σχολείο και τα λεγόμενα «μίντια» όχι μόνο δεν τιμούν τους πραγματικούς ήρωες - εσάς - αλλά τους αγνοούν και συχνά τους σπιλώνουν.
Μιλάμε συχνά για το έπος του 40 ή, εσφαλμένα, για το έπος της Αλβανίας. Και λέγω εσφαλμένα διότι το έπος δεν ήταν αλβανικό' ελληνικό ήταν και μάλιστα κατά και των Αλβανών που επολέμησαν στο πλευρό των Ιταλών. Είναι, όμως, ιστορική αδικία να λησμονούμε την μάχη των Οχυρών, που θα ήταν ίσως περισσότερο δαφνοστεφής, αν η Γιουγκοσλαβία δεν γονάτιζε από την πρώτη στιγμή και αν ο ελληνικός στρατός δεν είχε πλευροκοπηθεί και στα δύο μέτωπα, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο μιας επιθέσεως από τα νώτα. Κάποιοι, που ποτέ δεν γνώρισαν τον τυφώνα μιας πολεμικής κρίσης, ξέρουν post factum, δηλαδή εκ' των υστέρων, να εκφέρουν αρνητικές απόψεις για τη τότε δράση της παραζαλισμένης απ' τα αλλεπάλληλα πλήγματα πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας μας. Ένα θα πώ: ο τότε Έλλην πρωθυπουργός Αλέξανδρος Κορυζής δεν ήταν πολιτικός. Τραπεζικός ήταν. Κι όμως προέβη σε ενέργεια πολιτική, που κανείς άλλος ευρωπαίος ηγέτης, μετά την υποταγή της χώρας του στον Άξονα, δεν ετόλμησε να πράξει. Ο Κορυζής αυτοκτόνησε. Η αυτοκτονία αυτή είναι μέγιστη πολιτική πράξη. Η Ελλάς πεθαίνει αλλά δεν παραδίδεται. Δεν ήταν μια πράξη απογνώσεως' ήταν πράξη φιλοτιμίας, πράξη αντιστάσεως στην ατιμία. Αλλά την πρώτη σελίδα της αντίστασης την έγραψαν οι νεκροί ευέλπιδες που αυτόβουλα έφθασαν μέχρι Κρήτη και Αίγυπτο.
Βεβαίως υπήρξε ανακωχή-και έπρεπε να υπάρξει-,για να σωθούν οι μαχόμενες στην Ήπειρο και στη Μακεδονία δυνάμεις. Αλλά η ανακωχή δεν είχε επίσημο χαρακτήρα. Η Ελλάς-και το τονίζω αυτό-επισήμως δεν σταμάτησε ποτέ τον πόλεμο. Τον συνέχισε στην Κρήτη, όπου αφανίστηκε το άνθος του γερμανικού στρατού, τον συνέχισε στις ερήμους της Αφρικής, στο τρισένδοξο Έλ-Αλαμέιν', τον συνέχισε στην Ιταλία, και στο Ρίμινι έγραψε μια νέα χρυσή πολεμική σελίδα. Κάθε χρόνο τα μέλη της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας έχω την τιμή να είμαι αντιπρόεδρος, κατά το πνευματικό πολυήμερο ταξίδι που πραγματοποιούμε στην Δυτική Ευρώπη, περνάμε από το μνημείο των Ριμινιτών και καταθέτουμε λίγα άνθη ευλαβείας στους τάφους των
υπερόχων νεκρών.
  Πεδίο μαχών, όμως, δεν ήταν μόνον η ξηρά, ήταν και ο αέρας, ήταν και η θάλασσα. Οι αεροπόροι μας, που στο σύνολο τους έφθασαν στην Μ. Ανατολή, δόξασαν τα φτερά του Ικάρου, αντιπαλεύοντας με Ιταλούς και σκληροτράχηλους Γερμανούς πιλότους. Η κάλυψη νηοπομπών, η ρίψη αλεξιπτωτιστών στα ελληνικά βουνά και νησιά, η συμμετοχή σε βομβαρδιστικές επιχειρήσεις έδωσαν στην αεροπορία μας μια ποιότητα υπεροχής που διατηρείται ακμαία ως σήμερα. Αλλά και ο στόλος-παρά το τραγικό για τις συνέπειές του κίνημα - είχε κι' αυτός ανάλογο μεράδι στη δόξα. Το ν' αναφερθώ στη «Βασίλισσα Όλγα», στον «Αδρία», στα υποβρύχια «Πρωτεύς», «Παπανικολής» και «Κατσώνης» για να δείξω την αξία και την ανδρεία των ναυτικών μας, θα έμοιαζε σαν να άνοιγα ανοιχτές πόρτες. Τούτο μόνο θα πω: ο γηραιός «Αβέρωφ» ως πλοίο συνοδείας, έφθασε ως τον Ινδικό. Πρόσφατα σε εφημερίδα των Πατρών δημοσίευσα άρθρο για ένα λησμονημένο περιστατικό που συνέβη προ του λιμανιού των Πατρών: πρόκειται για τον ηρωισμό δύο σκαφών μας, ενός νοσοκομειακού, που λεγόταν «Ελληνίς» και ενός πλοίου της φαροφυλακής που λεγόταν «Πλειάς». Κι ας μη λησμονούμε τη συμμετοχή ελληνικών πολεμικών στην απόβαση της Νορμανδίας.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο τίμημα θυσίας προσέφερε στον πόλεμο η ελληνική εμπορική ναυτιλία. Χάθηκε όλος σχεδόν από τις τορπίλες των Γερμανών ο εμπορικός μας στόλος και το άνθος του ναυτικού μας κόσμου. Υπάρχει, όμως, και ο άγνωστος στους πολλούς πόλεμος των αλιευτικών και μικρών εμπορικών πλοίων, που μετέφεραν χιλιάδες Άγγλους, Καναδούς, Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς και Έλληνες εθελοντές στα Μικρασιατικά παράλια. Υπάρχει ακόμη και η χρυσή σελίδα των ειδικά διασκευασμένων μικρών σκαφών, που σαν θαλάσσιες σφήκες όργωναν το Αιγαίο και το Ιόνιο κι έλαβαν μέρος σε πολυάριθμες επιχειρήσεις. Έχω τη χαρά να με τιμά με την φιλία του ένας από τους επιζώντες Κανάρηδες του καιρού εκείνου, ο αειθαλής Ρήγας Ρηγόπουλος και ξέρω από τα βιβλία του και τις ομιλίες του τη ναυτική εκείνη «Ιλιάδα». Όλη αυτή η επιβλητική συμμετοχή των ενόπλων μας δυνάμεων στο πλευρό της προμαχούσας Αγγλίας και Αμερικής, έδωσε το σθένος στην ελληνική κυβέρνηση να διεκδικεί και να απαιτεί. Όταν την 11η Δεκεμβρίου 1941 η βρετανική κυβέρνηση απροσχημάτιστα ανακοίνωσε την απόφασή της για αναγνώριση, μετά τον πόλεμο, της αλβανικής ανεξαρτησίας, η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση, τρείς ημέρες μετά, απαντούσε με εκτενές υπόμνημα στο οποίο μεταξύ των άλλων αναφέρονταν τα εξής: « Εν τω μέσω των δεινών του υπό τον αξονικόν ζυγόν, ο ελληνικός λαός δεν είναι δυνατόν να κατανοήσει εν διάβημα αποδόσεως της ανεξαρτησίας της εις την Αλβανίαν, χωρίς ταυτόχρονον ρητήν αναγνώρισην των ελληνικών δικαίων επι της Β. Ηπείρου. Δεν είναι δυνατόν άδηλα οφέλη εκ της συμπράξεως ενός κλάσματος του αλβανικού λαού προς τα Ηνωμένα Έθνη να εξουδετερώσουν την σημασίαν της υπερόχου αντιστάσεως του ελληνικού λαού».
Ασφαλώς, κανείς το 1944 και μετά, όταν η δόξα της Ελλάδος, χάρη και εις την εσωτερική εθνική αντίσταση, είχε φθάσει στο ζενίθ και έκανε την Οικουμένη να παραληρεί, κανείς λέγω δεν θα μπορούσε να παραβλέψει τα εθνικά δίκαια της Ελλάδος, αν η δολερή διχόνοια, όπως την λέγει ο Σολωμός, δεν έδειχνε το σκήπτρο με την "ωραία θωριά", ώστε να μας ρίξει 'εις σε δάκρυα θλιβερά. Ο λόγος του Πλάτωνος επαληθεύτηκε για ακόμη μια φορά: «Ημείς δε αυτοί ημάς αυτούς και ενικήσαμεν και ηττήθημεν». (Μενέξενος ΧΙΙΙ 2420).
Και μόλις έκλεισε ο κύκλος του αίματος στη δική μας χώρα, νέος κύκλος αίματος άνοιξε στη μακρινή Κορέα. Από το 1950 - ως το 1953 ένας αδυσώπητος πόλεμος, που κατά βάθος ήταν μια έμμεση αναμέτρηση ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και στις ΗΠΑ, χώρισε την ιστορική αυτή χερσόνησο σε δυο τμήματα με σημείο τομής τον 38ο παράλληλο. Η Ελλάς συμμετείχε στον πόλεμο αυτό με ένα τάγμα αυξημένης δυνάμεως, με ένα σμήνος μεταγωγικών αεροπλάνων και με μικρά βοηθητικά κλιμάκια. Οι απώλειές μας ήσαν βαρύτατες. Από τις αρχές του 1951 ως το Σεπτέμβριο είχαμε 187 νεκρούς (εκ των οποίων οι 21 αξιωματικοί) και 614 τραυματίες. Είχα την τιμή να γνωρίσω τον στρατηγό «Αρμπούζη» που ηγήθηκε του εκστρατευτικού τάγματος και πρόσφατα είχα τη μεγάλη τιμή να εκφωνήσω τον επικήδειο λόγο σ' ένα σπάνιο για τη σεμνότητά του άνδρα, τον Αντώνη Τσακίρη, που τον διαπέρασε βλήμα όλμου και σκότωσε τον όπισθεν αυτού ερχόμενο στρατιώτη. Μαυροφόρεσαν και τότε πολλές οικογένειες. Η παραμονή του ελληνικού τάγματος συνεχίσθηκε μέχρι το 1958, όταν πια αποσύρθηκαν τα κινεζικά στρατεύματα.
Η συμμετοχή μας στον πόλεμο αυτό, όπως κι εκείνη στην Κριμαία, έχει επικριθεί. Αλλά ας μην είμαστε βιαστικοί. Η αποστολή στρατιωτικής μονάδος στην Κορέα μπορεί να έγινε για λόγους εξαρτήσεως από τις ΗΠΑ, μπορεί να έγινε για λόγους ιδεολογικούς, ωστόσο δεν ήταν άμοιρη πολιτικού ρεαλισμού. Η Ελλάς έβγαινε ράκος από τον εσωτερικό πόλεμο. Έπρεπε για την ανόρθωσή της να στηριχθεί στις ΗΠΑ. Ο στρατός της, κυρίως το ναυτικό και η αεροπορία, χρειάζονταν ριζική ανανέωση. Κάτι που έγινε. Κυρίως, όμως η Ελλάς είχε τότε στόχους Εθνικούς: διεκδικούσε την ένωση με την Κύπρο, την αυτονομία της Β. Ηπείρου και την αναδιευθέτηση των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Οι πολιτικοί μας - ίσως αφελώς - πίστευαν στη βοήθεια των Αμερικανών. Αν τώρα αποτύχαμε στους στόχους μας, αν απατηθήκαμε στις προσδοκίες μας, αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την ανδρεία των Ελλήνων μαχητών που σε όλη τη μακρά περίοδο των επιχειρήσεων υπήρξαν απαράμιλλοι, έτσι ώστε κάποιοι Αμερικανοί ηγήτορες να προσγράφουν επιτεύγματα των Ελλήνων στο ενεργητικό των Τούρκων, με την ευτελή δικαιολογία: «Σεις έχετε τρόπαια πολλά, ας γράψουμε και στους Τούρκους μερικά». Από τα δικά μας φυσικά.
Δεν κατοικούμε σε γειτονιά αγγέλων. Όλοι γύρω μας έχουν επίβουλες βλέψεις. Γι' αυτό πρέπει να έχουμε υψηλό μαχητικό φρόνημα και ισχυρό στρατό, για να μη χρειασθεί να τον χρησιμοποιήσουμε ποτέ. Τιμώντας σήμερα τους παλαιμάχους της περιόδου 1940 - 1958 είναι σαν να δίνει ο σύγχρονος Ελληνικός στρατός όρκο-υπόσχεση ως οι άλκιμοι νεανίες της αρχαίας Σπάρτης: «Άμμες δε γ' εσόμεθα πολλώ κάρονες». Στην Κρήτη, κύριε Υπουργέ, λένε μια παροιμία: «Των μπροστινών πατήματα των πισινών γιοφύργια». Οι δρόμοι της δόξας των παλαιμάχων, είναι γεφύρια των σημερινών πολεμάρχων.
http://www.sarantoskargakos.gr


ΟΧΙ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940 - ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ



 


28 Οκτωβρίου, Δευτέρα
Νύκτα στις τρείς με ξυπνούν, ο Τραυλός. Έρχεται ο Grazzi. -Πόλεμος! -Ζητώ αμέσως Νικολούδη, Μαυρουδή. -Αναφέρω Bασιλέα. -Καλώ Πάλαιρετ και ζητώ βοήθειαν Αγγλίας. -Κατεβαίνω 5 Υπουργικόν Συμβούλιον. Όλοι πιστοί και Μαυρουδής. -Όλοι πλην Κύρου. -Βασιλεύς. Περιφορά μαζί του. Φανατισμός του λαού αφάνταστος. -Μάχαι εις σύνορα Ηπείρου. -Βομβαρδισμοί. Σειρήνες. - Αρχίζουμε να τακτοποιούμεθα.
Ο Θεός βοηθός!! 
(Σημείωση: Τραυλός, είναι ο αρχιφύλαξ έξω από την οικία του Μεταξά.
Νικολούδης Θεολόγος, Υπουργός Τύπου και Τουρισμού. Μαυρουδής Νικόλαος, μόνιμος Υφυπουργός  Εξωτερικών. Mίκαελ Πάλαιρετ, Πρέσβυς Μεγάλης Βρεταννίας. Αλέξης Κύρου, τμηματάρχης Υπουργείου Εξωτερικών).

Ημερολόγιο του Ι.Μεταξά την 28η Οκτωβρίου 1940

Η περιγραφή της επίδοσης του τελεσίγραφου από τον Εμμανουέλε Γκράτσι στον Ιωάννη Μεταξά την 28η Οκτωβρίου, είναι καταγεγραμμένη από πέντε ανθρώπους. Από τον Ιωάννη Μεταξά στο Ημερολόγιο του, από τον Εμ.Γκράτσι όπως την έζησε και από τους παρόντες Υπουργούς στο Υπουργικό Συμβούλιο της 5ης πρωινής της 28ης Οκτωβρίου 1940, Θεολόγο Νικολούδη, Κώστα Κοτζιά, Αμβρόσιο Τζίφο, που την άκουσαν από το στόμα του Ιωάννη Μεταξά. Η περιγραφή του Γκράτσι δεν διαφέρει από τις άλλες τέσσερις.

Ο Θεολόγος Νικολούδης, Υπουργός Τύπου και Τουρισμού, είναι ο πρώτος που άκουσε την εξιστόρηση όταν έφθασε στο σπίτι του Μεταξά, λίγο μετά την αναχώρηση του Γκράτσι. Εκεί έλαβε και τις εντολές για την σχετική δημοσίευση στον ημερήσιο τύπο της δευτέρας 28 Οκτωβρίου. Η περιγραφή αυτή δημοσιεύθηκε αργότερα και στην εφημερίδα Νίκη στις 30 Ιανουαρίου 1941.Είναι επίσης δημοσιευμένη σε μικρό έντυπο με τίτλο. «Ο Ι. Μεταξάς -4 άρθρα του Υπουργού κ. Θ. Νικολούδη».

Ο Κώστας Κοτζιάς,Υπουργός Διοικήσεως Πρωτευούσης,  την
κατέγραψε και την δημοσίευσε στο βιβλίο του «Ελλάς ο πόλεμος και η δόξα της» α' έκδοση Νέα Υόρκη Ιανουάριος1942, β' έκδοση Νέα Υόρκη Απρίλιος 1944, γ' έκδοση Αθήνα 1947, (σελ.24). Στο έργο αυτό  περιγράφεται και το ιστορικό Υπουργικό Συμβούλιο στις 5.00 η ώρα τα χαράματα, στο οποίο οι Υπουργοί συνυπέγραψαν τα Διατάγματα για την Γενική Επιστράτευση κλπ.

Ο Εμμανουέλε Γκράτσι,έγραψε βιβλίο που εκδόθηκε στην Ρώμη το
1945.
E.Grazzi. Il principio della fine, Roma, Editrice Faro. 7 Νοεμβρίου 1945 σ.σ.243-245.
Στα ελληνικά κυκλοφόρησε με τίτλο «Η αρχή του τέλους» Εστία 1980, σ.σ.284-286.
Στο βιβλίο αυτό ο Γκράτσι καταγράφει όλες τις συναντήσεις και συζητήσεις που είχε με τον  Ιωάννη Μεταξά, αρχίζοντας από την στιγμή που έφθασε στην Ελλάδα την άνοιξη του 1939.
Από τον Εμ. Γκράτσι υπάρχουν επίσης 21 άρθρα δημοσιευμένα λίγους μήνες νωρίτερα στην εφημερίδα Giornale del Matino,  Ρώμη (28/7- 30/8). Η μετάφρασή τους βρέθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος και δημοσιεύτηκαν από τις εκδόσεις Παπαζήση το 2008,  με τίτλο «Ο  Γκράτσι γράφει για την ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας». Το αναφερόμενο στην 28η Οκτωβρίου είναι  (άρθρο αρ.19, σελ.157 της 25 Αυγούστου 1945.

Ο Αμβρόσιος Τζίφος,Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, που παρέστη στο Υπουργικό Συμβούλιο της 5ης πρωινής άφησε ανέκδοτο κείμενό που βρίσκεται στα Γ.Α.Κ στο αρχείο του
Ι. Μεταξά (Κ 065) και έχει εκδοθεί μαζί με τα άλλα ντοκουμέντα στο «Ημερολόγιο» του Ιωάννη Μεταξά, (4ος τόμος Αθήνα Ίκαρος, 1960. σελ. 746).
Η τελεσιγραφική διακοίνωσις που επιδόθηκε από τον Πρεσβευτή της Ιταλίας Εμ. Γκράτσι στον Ιωάννη Μεταξά, Πρωθυπουργό και Υπουργό των Εξωτερικών, την 3η πρωινή της 28ης Οκτωβρίου, έχει δημοσιευθεί μαζί με όλα τα έγγραφα, που αφορούν τις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδος Ιταλίας, σε έκδοση του Βασιλικού Υπουργείου των Εξωτερικών το Δεκέμβριο του 1940, σε τέσσερις γλώσσες ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά και γερμανικά.  με αριθ. 178. Ο ελληνικός τίτλος είναι : <<Ελληνική Λευκή Βίβλος 1940 - η ιταλική επίθεσις κατά της Ελλάδος>>.
Η
γαλλική μετάφραση έχει τίτλο: <>.
Το τελεσίγραφο επιδόθηκε στον Ιωάννη Μεταξά σε γαλλική γλώσσα. Με βάση αυτά τα επίσημα έγγραφα και τα αντίστοιχα δημοσιεύματα των εφημερίδων έχουν έκτοτε συνταχθεί πολλά άλλα ιστορικά ή λογοτεχνικά βιβλία.
Η απάντηση του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά, στον Γκράτσι την 28η Οκτωβρίου
"Alors c' est la guerre" επομένως έχουμε πόλεμο, σήμανε την έναρξη του ηρωικού αγώνα των Ελλήνων στα σύνορα της Ηπείρου και της Μακεδονίας αλλά και σε όλη την επικράτεια. Τίποτε δεν προέκυψε τυχαία αυτή την μεγάλη ώρα της ελληνικής ιστορίας. Ο λαός και ο στρατός πολέμησαν ηρωικά, και ο καθένας στη θέση που ετάχθη, άνδρες και γυναίκες με γενναιότητα, υπερηφάνεια, αυτοθυσία και αυταπάρνηση και με εμπιστοσύνη στον αρχηγό τους. Όλοι  γνώριζαν ακριβώς για ποιά αγαθά της ζωής, της κοινωνίας και του πνεύματος, πολεμούσαν και τι ακριβώς υπερασπίζονταν. Όλα ήταν το αποτέλεσμα μελετημένων πράξεων και διαδικασιών μίας προκαθορισμένης εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, που στόχο είχε την άμυνα και την προετοιμασία σε περίπτωση πολέμου.Η πολιτική αυτή  αναπτύχθηκε και εφαρμόστηκε επί μία τετραετία, από το  καθεστώς της 4ης Αυγούστου με πρόνοια και διορατικότητα. Η εφαρμογή όλων των μέτρων άρχισε να υλοποιείται σταδιακά και μεθοδικά από την πρώτη στιγμή που έγινε Πρωθυπουργός ο Ιωάννης Μεταξάς, τον Απρίλιο του 1936 όταν ανέλαβε ο ίδιος τα Πολεμικά Υπουργεία και το Υπουργείο Εξωτερικών και το 1938 το Υπουργείο Παιδείας. 

Η ανασυγκρότηση κάλυψε όλους τους τομείς λαού και στρατού παράλληλα. Νόμοι δίκαιοι, υπέρ του λαού με συνέπεια και πρόνοια θεσμοθετήθηκαν έγκαιρα.  Διατάγματα και αυστηρά μέτρα εις βάρος του τύπου ελήφθησαν. Λογοκρισία προκειμένου να εξασφαλισθεί η μυστικότητα ορισμένων έργων και μέτρων, που κρίνονταν απαραίτητα για την άμυνα ή που αφορούσαν την εσωτερική πολιτική και τη γαλήνη του τόπου. 
Ένα ολόκληρο σχέδιο, για την αναπτέρωση του ηθικού, την εθνική ομοψυχία, με παράλληλα συνθήματα αισιοδοξίας, σε ένα πλαίσιο πειθαρχίας, συντελέστηκε και μέσω της οργανώσεως της Ε.Ο.Ν. και την δεδομένη στιγμή έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Όλα εκτελέστηκαν υπό την προσωπική καθοδήγηση και τον διορατικό, επιτελικό νου του Ιωάννη Μεταξά, που είχε πάρει την φοβερή απόφαση, να αμυνθεί η Ελλάδα σε περίπτωση επιθέσεως, τρείς εβδομάδες πριν γίνει η απόβαση των Ιταλών στην Αλβανία (7 Απριλίου 1939).18 Μαρτίου. Φοβερά απόφασις μου εν περίπτωσει Ιταλικής απειλής και 6 μήνες πριν αρχίσει ο Β'Παγκόσμιος Πόλεμος.
1 Σεπτεμβρίου 1939. Ένα πνεύμα αισιοδοξίας, που υπήρξε ήδη από το 1939, ενεργοποιούσε την κοινωνία σε όλους τους τομείς. Οι νέοι ενίσχυσαν το πρόγραμμα του και ο ενθουσιασμός είναι φανερός στις φωτογραφίες των συγκεντρώσεων κόσμου κάθε ηλικίας, πολύ πριν την 28η, τον πόλεμο ή τον τορπιλισμό της Ελλης στα διάφορα κινηματογραφικά ντοκουμέντα κατά τις περιοδείες του Μεταξά ανά την Ελλάδα. Η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση των φοιτητών που έγινε στον κινηματογράφο Πάλλας τον Δεκέμβριο του 1936 φανερώνει ήδη αυτόν τον ενθουσιασμό, Καθημερινή 10 Δεκεμβρίου 1936. που είναι καταγεγραμμένος και σε πολλά σημεία  στο Ημερολόγιο.

Με ψυχραιμία και κυριολεκτικά χωρίς να ανοίξει ρουθούνι, ο Ιωάννης Μεταξάς κράτησε γερά το τιμόνι ανάμεσα από πολλές αντιξοότητες εσωτερικούς και εξωτερικούς κραδασμούς. Τον προβλημάτισαν δολοπλοκίες από «ένθερμους φίλους»,  από Υπουργούς που παραιτήθηκαν, από Διευθυντές Τραπεζών που δεν τηρούσαν το απόρρητο της θέσεώς τους, και πρόδιδαν κρατικά μυστικά, από πρόσωπα του πολιτικού κόσμου που επιθυμούσαν την ανατροπή του και από φανερούς εχθρούς του καθεστώτος,  που αγωνίζονταν να τον ανατρέψουν. Εξορίστηκαν οι αμετανόητοι κομουνιστές αριθμητικά οι περίπου οι μισοί από όσους εξόρισε ο Βενιζέλος. Αναγκαστικά εξορίστηκαν και φυλακίστηκαν όσοι δοκίμασαν να υπονομεύσουν την πορεία της ανασυγκρότησης και την διάσπαση. Ουδείς εκτελέστηκε. Υπήρξε ψύχραιμος και σταθερός στις αποφάσεις του ακόμα και όταν βρέθηκε σε αντίθεση με τους Αγγλους συμμάχους και τις παράλογες απαιτήσεις τους. Αντιμετώπισε με θάρρος και υπευθυνότητα ακόμα και τον Βασιλέα Γεώργιο, την ημέρα που έγινε η απόβαση των Ιταλών στην Αλβανία και ο Βασιλέας Γεώργιος Β' του έδωσε το υπόμνημα του Σοφούλη περί Οικουμενικής. Ο Ιωάννης Μεταξάς δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι του σε κανένα.
7 Απριλίου, Μεγάλη Παρασκευή. Απόβασις των Ιταλών εις Αλβανίαν. Βαρεία ανησυχία.- Βράδυ Βασιλεύς με καλεί, μου δίδει υπόμνημα Σοφούλη. Θέλουν Οικουμενικήν Κυβέρνησιν κ.τ.λ. Αγανάκτησίς μου. Λέγω εις Βασιλέα ότι αν θέλη δοκιμάση να με απολύση και καλέση Σοφούλη. Δεν ετρελάθηκα απήντησε. Του είπα ότι τότε δεν κάμνω καμμίαν μεταβολήν, ότι δεν υπάρχουν κόμματα, ότι αυτοί είναι πτώματα. Του συνέστησα να ειπή εις Αγγελόπουλον να παύση να τους ενθαρρύνη.- Επιστρέφω εις Υπουργείον.  Επιτελάρχαι. Μέτρα αντιστάσεως κατά  Ιταλών.


Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More