27.12.10

Νέα εξ ανατολών....


ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Νέτγκαζέτε 24-12-2010


O υπουργός άμυνας Βετζντί Γκιονούλ αναφέροντας πως οι σχέσεις Μακεδονίας και Τουρκίας είναι σε υπέροχο σημείο σε κάθε επίπεδο, είπε πως ¨Η στήριξη προς την φίλη και αδερφή χώρα της Μακεδονίας θα συνεχιστεί¨.
Τον Βετζντί Γκιονούλ που ήρθε στα Σκόπια για 2μερη επίσημη επίσκεψη, τον υποδέχτηκε ο υπουργός άμυνας της Μακεδονίας Ζόραν Κονιανόφσκι με στρατιωτική τελετή υψηλού επιπέδου.
Οι Γκιονούλ και Κονινόφσκι μετά τις κλειστές για τον τύπο συνομιλίες που είχαν, μετείχαν σε τελετή υπογραφής συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Στην συμφωνία προβλέπεται πως η Τουρκία θα παράσχει στρατιωτική βοήθεια ύψους 1 εκ $ στις Μακεδονικές Ένοπλες Δυνάμεις, και την υπέγραψαν παρουσία των δύο υπουργών ο αντιστράτηγος Φεβζί Τζομέρτ από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας και η Γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας της Μακεδονίας Ραντίζα Γκάρεβα. Η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα σε Τουρκία και Μακεδονία, καθώς και την εφαρμογή αμοιβαίων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
………..
Ο Γκιονούλ τόνισε πως τα στελέχη του Μακεδονικού στρατού μαζί με τους Τούρκους στρατιωτικούς διεξήγαγαν ιδιαίτερα πετυχημένες κινήσεις στο Αφγανιστάν στα πλαίσια του ΝΑΤΟ,  και πως η Μακεδονία λόγω των προσπαθειών της αντιμετωπίζεται με σεβασμό από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ.
Ο Βεζντί Γκιονούλ ανέφερε πως η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην Μακεδονία και είπε πως ¨Η Τουρκική Δημοκρατία αναγνώρισε την Μακεδονική Δημοκρατία με το 1000 ετών όνομα της, και πως πέρα από αυτό το συνταγματικό όνομα, ποτέ και πουθενά δεν χρησιμοποίησε άλλο¨.
Ο Υπουργός Άμυνας της Μακεδονίας Κονιανόφσι στην ομιλία του είπε πως αισθάνεται ευγνωμοσύνη για την στήριξη και τη βοήθεια της Τουρκίας προς την Μακεδονία. Ο Κονιανόφσκι ευχαριστώντας και για την υλική βοήθεια προς τον στρατό της Μακεδονίας, είπε πως ¨Η Τουρκία είναι σταθερός και απαραίτητος φίλος για την Μακεδονία¨.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γκιονούλ, μετά την συνάντηση αυτή, συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της δημοκρατίας της Μακεδονίας Γιόργκι Ιβάνοφ. Στην συνάντηση που έγινε στο προεδρικό μέγαρο, αξιολογήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Βεντζντί Γκιονούλ επισκέφτηκε την Τουρκική αγορά στα Σκόπια , και έκανε την προσευχή της Παρασκευής στο φημισμένο τζαμί Μουράτ Πασά, μαζί με Τούρκους ομογενείς.
Ο Γκιονούλ το βράδυ θα συμμετάσχει στο στρατόπεδο Γκόρτζε Πέτροφ στην τελετή παράδοσης παραλαβής του στρατιωτικού υλικού που έστειλαν οι Τ.Ε.Δ. στον στρατό της Μακεδονίας. Ο Γκιονούλ θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι στο κτίριο της κυβέρνησης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More